Atenţie de unde beţi apă! Cinci izvoare din Târgu-Mureş au apă nepotabilă! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1085 Vizualizări

Atenţie de unde beţi apă! Cinci izvoare din Târgu-Mureş au apă nepotabilă!

Cinci din şapte izvoare de pe raza municipiului Târgu-Mureş au apă nepotabilă, al cărui consum este nerecomandat, conform unor analize realizate de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş, ale căror rezultate au fost publicate, zilele trecute, pe site-ul instituţiei, www.aspms.ro.

În ceea ce privește parametri chimici ai apei de izvor, conform Legii nr. 458/2002 modificată și completată cu Ordonanţa Guvernului nr. 22/2017, valorile maxime de nitrați admiși la indicatori sunt de 50 mg/l, iar în cazul parametrilor bacteriologici, conform Legii nr. 458/2002  modificată și completată cu Ordonanţa Guvernului nr. 22/2017, numărul de colonii admis la 22 de grade Celsius este 0, la 37 de grade Celsius 0, Bacterii Coliforme 0, E. Coli 0 și Enterococi 0.

Analizeze realizate de către specialiştii DSP Mureş reliefează faptul că în “Orașul Trandafirilor” se găsesc două izvoare a căror apă este bună de băut. Astfel, izvoarele de pe strada Predeal, respectiv de pe strada Moldovei se încadrează în valorile emise de actele normative în vigoare, oferindu-le consumatorilor o sursă de apă sănătoasă.

În schimb, izvorul de pe strada Budiului se încadrează doar din punct de vedere al parametrilor chimici, însă valoarea indicatorului privind numărul de bacterii coliforme este 10, ceea ce face ca apa acestuia să nu fie potabilă, depășind valoarea maximă prevăzută în lege.
Totodată, mai există două izvoare a căror apă se încadrează în această categorie: izvorul de pe Bulevardul 1848 nu este potabilă, valoarea indicatorului referitor la bacteriile coliforme fiind 22, iar cea a enterococilor 3, în loc de 0. În cazul izvorului de pe Calea Sighișoarei, situația este una asemănătoare, valoarea indicatorului fiind 9.
Nu în ultimul rând, analiza realizată de către specialiştii DSP Mureş mai evidenţiază faptul că apele izvoarelor de pe strada Secuilor Martiri și de pe strada Mestecănișului nu sunt bune de folosit pentru sugari și copii mici, deoarece valoarea indicatorului privind numărul de nitrați este de 54,29 mg/l, respectiv de 57,73 mg/l, în loc de 50 mg/l.

SZABÓ Bernadett

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE