- redactia
- 0 comentarii
- 2851 Vizualizări
Dorin Florea, discurs incendiar la aniversarea Spitalului de Urgenţă Târgu-Mureş. „Spitalul a involuat!”
20 octombrie 2018Primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, a susţinut un discurs incendiar vineri, 19 octombrie, la ceremonia prilejuită de împlinirea a 35 de ani de la construirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Evenimentul a avut loc în sala mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, iar printre invitaţi s-au regăsit Ana Maria Ciobanu – secretar general al Ministerului Sănătăţii şi Dan O. Alexandrescu – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii
„Nu poţi să vorbeşti de Spitalul Nou, de generaţia de aur a noastră, români şi maghiari, care erau suflet în ceea ce a însemnat construcţia Spitalului. Era un arhitect care îşi gândea toată structura şi infrastructura desfăşurării unui act medical de calitate. Atâta vă pot spune că îl ştiu bine, cum a fost la început, cu zugrăveala proaspătă, şi îl văd şi astăzi. Nu pot să spun decât că a involuat ca şi clădire şi ca ţintă. Şi nu vreau să vă şochez, vreau doar să vă responsabilizeze, pentru că ceea ce moşteneşti, de 35 de ani, trebuie apărat, împotriva a ceea ce e urât în societate, împotriva imposturii, a urii”, a afirmat primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, de profesie medic chirurg.
Despre pericolul mediocrităţii în Medicină: „Au ajuns doctoratele, când era unul sau două în zece ani, să fie date pe o bandă rulantă şi să fie etichetate cu un procent de copy-paste!”
„Vreau să vă prindă cei 50 de ani, şi să îi daţi un nume atât Spitalului, cât şi UMF-ului. Prea abstract sună, UMF sau Spitalul Judeţean, faţă de sufletul celor care au gândit, români şi maghiari, şi puteţi găsi oricând în pleiada de valori a acestui oraş un nume sau două nume să daţi acestui complex. Vă spuneam că a involuat pentru că trebuia să fim cu mult înainte. Era vorba de anul 1988-1989, când a fost declarat „Oraş de Excelenţă”. Am luptat să devină oraş-pilot în ceea ce înseamnă reforma în medicină. Din păcate, toate eforturile au fost făcute ca să distrugă acest deziderat şi această vocaţie. Spitalul şi UMF-ul trebuie să aibă o vocaţie pentru următorii 100 de ani! Într-o lume atât de grăbită spre dezastru şi mediocritate, încât ne sufocă, sau începem să ne simţim şi noi, unii dintre noi, confortabili. Eu o văd ca un lucru responsabil de apărat, pentru că la ce pleiadă a început şi în perioada în care locurile de la Medicină erau concurate de cinci – şase, am ajuns astăzi să dea diploma de acasă. Au ajuns doctoratele, când era unul sau două în zece ani, să fie date pe o bandă rulantă şi să fie etichetate cu un procent de copy-paste!”
Despre conlucrarea româno-maghiară: „Acest Spital, acest UMF, a fost creat împreună”
„Vă rog feriţi-vă de impostură, pentru că aşa se va apăra acest oraş. Rog maghiarii să înţeleagă în mod special acest lucru. Acest Spital, acest UMF, a fost creat împreună, rolul dumneavoastră este să nu încurajaţi mediocritatea, pentru că se slăbeşte şi unul, şi celălalt. Rolul dumneavoastră este în UMF, UMF-ul să înţeleagă că va trebuie să dezvolte proporţional tot ceea ce înseamnă Spitalul!”
Despre relaţia dintre Spital şi UMF: „Spitalul trebuie să creeze standardul pentru a asigura UMF-ului un cadru perfect şi nu UMF-ul să „călărească” Spitalul!”
„Când se pune problema Spitalului Regional, ca să rămâi în elite, ia gândiţi-vă câţi au luptat împotrivă, nici n-au înţeles acest lucru, ci şi-au văzut interesul personal şi imediat atins, cu toate că se îndreptau spre vârsta senectuţii, să scrie memorii sau să facă altceva. Spitalul trebuie să creeze standardul pentru a asigura UMF-ului un cadru perfect şi nu UMF-ul să „călărească” Spitalul! Şi o spun deschis, exigenţele pe care le stabileşte Spitalul trebuie să le înţeleagă şi UMF-ul! De ce această dublă comandă, Spital condus şi exercitat de UMF trebuie să fie în strânsă înţelegere şi o coabitare cât se poate de sinceră şi corectă, pentru că exigenţele poate ale UMFului într-un anumit moment nu servesc interesele Spitalului şi de aceea UMF-ul trebuie să creeze toate condiţiile şi ne vom lupta să sămână sus, dar trebuie să înţeleagă că relaţia lui cu Spitalul este doar contractuală. Asta înseamnă esenţa, pentru că într-o lume concurenţială Spitalul trebuie să rămână. UMF-ul, dacă nu înţeleg românii şi maghiarii, e chestiune de timp până când lumea şi oamenii vor decide, nu dumneavoastră!”
Despre proiectul „Centru de Excelenţă – Spital Regional de Urgenţă”: „Vă rog gândiţi-vă la un nume – şi român şi maghiar!”
„Ministerul ne-a secătuit zece ani, de am pierdut terenurile de acolo. Tot cineva din Minister, atotştiutor, pe care l-aţi gratulat cu toţii, şi n-aţi înţeles gestul meu când l-am invitat să iasă afară din sala în care erau medicii. Ce vă minţea atunci? Că o să facă Spitale Regionale şi au rămas zece ani, de aceea spun că Spitalul a involuat, că în alte trei luni, după două sentinţe definitive şi după zece ani de procese, Primăria a intrat în posesia terenurilor şi PUZ-ul deja este gata, ceea ce înseamnă micro-orăşel. Să ştiţi, am semnat de doi ani un Memorandum de care nu ţin cont cei care lau semnat – eu în schimb ţin cont de el. În jurul Spitalului, Spitalul, parcarea şi un complex de aproximativ 12 niveluri vin să întregească ceea ce înseamnă complexul uriaş al UMF-ului, al Spitalului, dar vă rog gândiţi-vă la un nume – şi român şi maghiar!”
Alex TOTH
- Etichete:
- dorin florea spital urgenta mures umf
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu