Share

Home / Sanatate / Dorin Florea, discurs incendiar la aniversarea Spitalului de Urgenţă Târgu-Mureş. „Spitalul a involuat!”

Dorin Florea, discurs incendiar la aniversarea Spitalului de Urgenţă Târgu-Mureş. „Spitalul a involuat!”

Primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, a susţinut un discurs incendiar vineri, 19 octombrie, la ceremonia prilejuită de împlinirea a 35 de ani de la construirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Evenimentul a avut loc în sala mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, iar printre invitaţi s-au regăsit Ana Maria Ciobanu – secretar general al Ministerului Sănătăţii şi Dan O. Alexandrescu – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii

„Nu poţi să vorbeşti de Spitalul Nou, de generaţia de aur a noastră, români şi maghiari, care erau suflet în ceea ce a însemnat construcţia Spitalului. Era un arhitect care îşi gândea toată structura şi infrastructura desfăşurării unui act medical de calitate. Atâta vă pot spune că îl ştiu bine, cum a fost la început, cu zugrăveala proaspătă, şi îl văd şi astăzi. Nu pot să spun decât că a involuat ca şi clădire şi ca ţintă. Şi nu vreau să vă şochez, vreau doar să vă responsabilizeze, pentru că ceea ce moşteneşti, de 35 de ani, trebuie apărat, împotriva a ceea ce e urât în societate, împotriva imposturii, a urii”, a afirmat primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, de profesie medic chirurg.

Despre pericolul mediocrităţii în Medicină: „Au ajuns doctoratele, când era unul sau două în zece ani, să fie date pe o bandă rulantă şi să fie etichetate cu un procent de copy-paste!”

„Vreau să vă prindă cei 50 de ani, şi să îi daţi un nume atât Spitalului, cât şi UMF-ului. Prea abstract sună, UMF sau Spitalul Judeţean, faţă de sufletul celor care au gândit, români şi maghiari, şi puteţi găsi oricând în pleiada de valori a acestui oraş un nume sau două nume să daţi acestui complex. Vă spuneam că a involuat pentru că trebuia să fim cu mult înainte. Era vorba de anul 1988-1989, când a fost declarat „Oraş de Excelenţă”. Am luptat să devină oraş-pilot în ceea ce înseamnă reforma în medicină. Din păcate, toate eforturile au fost făcute ca să distrugă acest deziderat şi această vocaţie. Spitalul şi UMF-ul trebuie să aibă o vocaţie pentru următorii 100 de ani! Într-o lume atât de grăbită spre dezastru şi mediocritate, încât ne sufocă, sau începem să ne simţim şi noi, unii dintre noi, confortabili. Eu o văd ca un lucru responsabil de apărat, pentru că la ce pleiadă a început şi în perioada în care locurile de la Medicină erau concurate de cinci – şase, am ajuns astăzi să dea diploma de acasă. Au ajuns doctoratele, când era unul sau două în zece ani, să fie date pe o bandă rulantă şi să fie etichetate cu un procent de copy-paste!”

Despre conlucrarea româno-maghiară: „Acest Spital, acest UMF, a fost creat împreună”

„Vă rog feriţi-vă de impostură, pentru că aşa se va apăra acest oraş. Rog maghiarii să înţeleagă în mod special acest lucru. Acest Spital, acest UMF, a fost creat împreună, rolul dumneavoastră este să nu încurajaţi mediocritatea, pentru că se slăbeşte şi unul, şi celălalt. Rolul dumneavoastră este în UMF, UMF-ul să înţeleagă că va trebuie să dezvolte proporţional tot ceea ce înseamnă Spitalul!”

Despre relaţia dintre Spital şi UMF: „Spitalul trebuie să creeze standardul pentru a asigura UMF-ului un cadru perfect şi nu UMF-ul să „călărească” Spitalul!”

„Când se pune problema Spitalului Regional, ca să rămâi în elite, ia gândiţi-vă câţi au luptat împotrivă, nici n-au înţeles acest lucru, ci şi-au văzut interesul personal şi imediat atins, cu toate că se îndreptau spre vârsta senectuţii, să scrie memorii sau să facă altceva. Spitalul trebuie să creeze standardul pentru a asigura UMF-ului un cadru perfect şi nu UMF-ul să „călărească” Spitalul! Şi o spun deschis, exigenţele pe care le stabileşte Spitalul trebuie să le înţeleagă şi UMF-ul! De ce această dublă comandă, Spital condus şi exercitat de UMF trebuie să fie în strânsă înţelegere şi o coabitare cât se poate de sinceră şi corectă, pentru că exigenţele poate ale UMFului într-un anumit moment nu servesc interesele Spitalului şi de aceea UMF-ul trebuie să creeze toate condiţiile şi ne vom lupta să sămână sus, dar trebuie să înţeleagă că relaţia lui cu Spitalul este doar contractuală. Asta înseamnă esenţa, pentru că într-o lume concurenţială Spitalul trebuie să rămână. UMF-ul, dacă nu înţeleg românii şi maghiarii, e chestiune de timp până când lumea şi oamenii vor decide, nu dumneavoastră!”

Despre proiectul „Centru de Excelenţă – Spital Regional de Urgenţă”: „Vă rog gândiţi-vă la un nume – şi român şi maghiar!”

„Ministerul ne-a secătuit zece ani, de am pierdut terenurile de acolo. Tot cineva din Minister, atotştiutor, pe care l-aţi gratulat cu toţii, şi n-aţi înţeles gestul meu când l-am invitat să iasă afară din sala în care erau medicii. Ce vă minţea atunci? Că o să facă Spitale Regionale şi au rămas zece ani, de aceea spun că Spitalul a involuat, că în alte trei luni, după două sentinţe definitive şi după zece ani de procese, Primăria a intrat în posesia terenurilor şi PUZ-ul deja este gata, ceea ce înseamnă micro-orăşel. Să ştiţi, am semnat de doi ani un Memorandum de care nu ţin cont cei care lau semnat – eu în schimb ţin cont de el. În jurul Spitalului, Spitalul, parcarea şi un complex de aproximativ 12 niveluri vin să întregească ceea ce înseamnă complexul uriaş al UMF-ului, al Spitalului, dar vă rog gândiţi-vă la un nume – şi român şi maghiar!”

Alex TOTH

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Zi de Zi angajează contabil

Zi de Zi angajează contabil, absolvent de facultate, profil economic.   Cerinţe: – cunoștinţe de contabilitate …

Share
Share