Legea de încurajare a donării de sânge avansează în Camera Deputaţilor Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 775 Vizualizări

Legea de încurajare a donării de sânge avansează în Camera Deputaţilor

Senatul a adoptat, săptămâna trecută, un proiect legislativ al UDMR menit să conștientizeze și să mobilizeze cetățenii privind importanța donării de sânge. Conform propunerii, cei care au donat sânge vor primi un mesaj în momentul în care s-a utilizat sângele recoltat și unul de mulțumire după recoltare. Totodată, inițiativa legislativă elaborată de deputatul UDMR Vass Levente prevede ca, în situații de urgență, acest sistem poate fi activat pentru a cere cetățenilor să doneze sânge.

În timpul lucrărilor din comisiile de specialitate, propunerea legislativă a fost susținută de senatorul UDMR László Attila, președinte al Comisiei pentru sănătate a Senatului. Decizia finală în cazul acestui proiect de lege, care are nu mai puţin de 31 de iniţiatori, va fi luată de Camera Deputaților, urmând ca prevederile acestuia să intre în vigoare după un eventual vot pozitiv al deputaților și după ce va fi promulgat de șeful statului.

Creşterea numărului de donatori constanţi, una din priorităţi

Potrivit deputatului UDMR Vass Levente, care deţine funcţia de secretar al Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, scopul final al propunerii legislative este de a majora numărul celor care donează frecvent sânge, pentru că centrele de transfuzie au nevoie și de componente sanguine ale căror termen de expirare este limitat, iar astfel stocul trebuie reînnoit în mod regulat.

„Iniţiativa legislativă a trecut de plenul Senatului şi acum intră în Camera Deputaţilor, trece prin comisiile de specialitate pentru avizare, Comisia de sănătate, după care intră în plenul Camerei Deputaţilor. Sper să înntrunească şi în Camera Deputaţilor voturile necesare, având în vedere că în Senat a trecut aproape în unanimitate. De la 10.000 de donatori constanţi în ţară, am dori să aducem numărul la 20.000. E foarte important să avem cât mai mulţi donatori constanţi în ţară, pentru că preparatele de sânge se fac datorită lor. Preparatele de sânge au o perioadă de valabilitate, e foarte important ca în cele cinci, şase, şapte zile când se pot folosi aceste preparate, înainte să fie nevoie de ele să vină donatorul constant şi să ajute. De aceea, din 25.000 de donatori ocazionali, vrem să transformăm aproape jumătate în donatori constanţi, să ajungă la 20.000 numărul lor”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Vass Levente.

SMS-uri de mulţumire, dar şi de mobilizare

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, va fi demarat un program pilot care va conţine trei tipuri de mesaje pentru donatori: un mesaj de mulţumire pentru faptul că au donat sânge, un mesaj în ziua când sângele lor a fost trimis/folosit pentru a salva viaţa unui pacient şi un mesaj de solicitare în situaţii de urgenţă sau la demararea unor campanii de donare de sânge, respectiv propunerea de a deveni donator constant.

„Printr-o modificare simplă legislativă iniţiem un program pilot în care Ministerul Sănătăţii ar putea şi ar fi obligat să facă un proiect prin care mulţumeşte donatorilor atunci când sângele intră în stocul centrelor de transfuzii şi mulţumeşte şi atunci când iese din centrele de transfuzii şi salvează o viaţă, prin două SMS-uri simple. Este foarte important ca atunci când faci o treabă bună să fii cu mulţumirea interioară, că ai putut contribui cu sângele tău la bunăstarea celorlalţi. Cred că atunci când vorbim de neajunsurile sistemului medical, sunt binevenite şi astfel de proiecte care nu necesită foarte mulţi bani, dar este un semnal reciproc că avem grijă unul de celălalt, că sistemul apreciază contribuţia oamenilor sănătoşi, persoanelor care sunt în stare şi cred de cuviinţă să stea lângă sistemul sanitar şi astfel, zic eu, s-ar realiza o simbioză perfectă sau mai bună. Cu acest gând am cerut susţinerea colegilor, nu este numai iniţiativa mea, pentru că au semnat foarte mulţi colegi din toate partidele”, a precizat Vass Levente.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE