Home / Cultură / Romulus Guga, comemorat la Reghin

Romulus Guga, comemorat la Reghin

Primăria Municipiului Reghin, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” și Despărțământul Reghin al Astrei au organizat  joi 18 octombrie,  momentul comemorativ „Romulus Guga,  35 de ani de neuitare”.

Evenimentul a marcat cei 35 de ani de la dispariția poetului,  prozatorului  și dramaturgului Romulus Guga , redactor-șef al revista Vatra (197l-l983) și autorul volumelor de versuri „Bărci părăsite” (debutul  în volum, 1968) şi, postum, volumul „Poezii” (1986), romanele „Nebunul şi floarea” (1970), ”Viaţa postmortem” (1972), „Sărbători fericite”(1972),  „Adio,Arizona” (1974),  „Paradisul pentru o mie de ani” (1974) și a pieselor de teatru „Speranţa nu moare în zori” (1973), „Noaptea cabotinilor” (1978), „Evul Mediu întâmplător” (1980) și „Amurgul burghez” (1984).

„A sădit în noi dragostea și respectu față de oameni”Programul evenimentului a cuprins medalioane literare, recitaluri de poezie și muzică, festivitatea de premiere a Festivalului de literatură ”Romulus Guga” precum și lansare volumului „O rânduială…” semnată de Dumitru Gliga.

„În acestă zi îl comemorăm pe Romulus Guga, o zi de sărbătoare a poeziei deoarece el așa ne vroia, să ducem mai departe flacăra pe care el a aprins-o în 1971 la Târgu Mureș, când a fost numit redactor șef  al Revistei ”Vatra”, seria nouă. „Vatra” lui Romulus Guga nu a fost cu nimic mai prejos decât cea a înaintașilor, Slavici, Coșbuc, Caragiale, a făcut și el ceea ce spunea George Coșbuc despre ”Vatra” care apărea la București, că  se adresează  fraților transilvăneni care aveau nevoie atunci să-și clădească sentimentul românesc al ființei, pentru ca într-un final să se petreacă ceea ce s-a petrecut la 1 Decembrie 1918. Romulus Guga este autorul care a temeluit cultura mureșeană. A făcut-o prin opera lui publicistică, prin activitatea de redactor-șef al Revistei „Vatra”, dar a făcut-o și prin cărțile lui, volumele  de poezie, romanele și piesele de teatru. Cea mai importantă operă a lui Romulus Guga este faptul că a sădit în noi, cei care i-am stat în preajmă, dragostea și respectul față de oameni, față de literatură,  dorința de a duce mai departe o moștenire culturală pe care el ne-a lăsat-o, nu ca să o punem în lada de zestre  ci ca să o ducem în lume  și să arătăm ceea ce suntem noi prin cultura noastră”, a precizat Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Rămas bun, Dumitru Vasi Șoimoșanu !

Scriitorul și jurnalistul Vasi Dumitru Șoimoșanu ( soțul distinsei artiste Natalia Gliga) a trecut la …