Home / Sanatate / 2.000 de teste gratuite Babeş-Papanicolaou până la sfârşitul anului 2018, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş

2.000 de teste gratuite Babeş-Papanicolaou până la sfârşitul anului 2018, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş

Distribuie

Reţelele de screening pentru cancerul de col uterin ale Regiunii Centru mai au aproximativ 4.000 de teste gratuite Babeş-Papanicolaou disponibile până la sfârşitul anului 2018, în cadrul Programului naţional de depistare active precoce a cancerului de col uterin, dintre care 2.000 de teste sunt pentru reţeaua de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, care cuprinde centrele de recoltare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi Spitalul Municipal Reghin.

Teste pentru femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani

Toate femeile din judeţul Mureş, cu vârste între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurate sau neasigurate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt invitate să participe la programul de testare gratuită şi depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

“Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolaou în cadrul programului, femeile eligibile – asimptomatice, fără acuze în sfera ginecologică – trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde vor cere eliberarea formularului de recoltare şi obţin date despre centrul de recoltare. Femeile pot să se adreseze şi direct unui centru de recoltare din spitalele organizate ca reţele de screening, iar medicul ginecolog sau de planificare familiala va elibera formularul gratuit şi va face infomarea-consilierea si recoltarea Babes-Papanicolaou. Femeile primesc rezultatul după maxim 30 de zile, la medicul de familie sau de la centrul de recoltare. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare peste 5 ani”, se precizează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Unitate mobilă de screening, pentru mediul rural

Pentru a veni în sprijinul femeilor din mediul rural de a participa la programul naţional de screening al cancerului de col uterin, Ministerul Sănătăţii, prin Banca Mondială, a achiziţionat opt unităţi mobile de screening, din care o unitate mobilă a revenit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, unde este organizată Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Regiunea Centru (UATMR-Centru).

“Unitatea mobilă de screening dispune de toate dotările necesare recoltării citologiei vaginale şi transportului de probe. În acest moment suntem în procedura de autorizare sanitară şi de punere în circulaţie a autospecialei mobile. UATMR-Centru va planifica şi coordona campaniile de informare-consiliere-recoltare în mediul rural în cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin, în colaborare cu cele nouă reţele de screening organizate ale Regiunii Centru”, se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, în prima rundă de screening, 2012-2017, în Regiunea Centru au fost testate peste 66.000 de femei în stare de sănătate aparentă, cu vârsta între 25-64 de ani, dintre care aproximativ 7% au avut rezultate pozitive ale testărilor şi au beneficiat de investigatii suplimentare şi tratament, iar în anul 2018, în Regiunea Centru au fost efectuate 6447 de teste Babeş Papanicolaou.

“Din acest an s-a dat startul rundei a 2-a de screening şi pot participa la retestare toate femeile care au beneficiat de testarea gratuită între anii 2012-2017”, se precizează în comunicat.

Şase judeţe, în aria de competenţă

Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Regiunea Centru (UATMR-Centru), coordonată de dr. Cosmina Uzun, organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş cuprinde judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu nouă reţele de screening organizate, de tip “cluster medical”: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalul Orăşenesc Luduş, Centrul Medical Topmed Târgu-Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenta Alba-Iulia (cu toate oraşele judeţului incluse ca centre de recoltare), Centrul medical Medlife Braşov, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Municipal Mediaş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

(Redacţia)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.