FOTO: Ziua Justiției sărbătorită de elevii de la Unirea la Tribunalul Mureș Galerii Foto
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1003 Vizualizări

FOTO: Ziua Justiției sărbătorită de elevii de la Unirea la Tribunalul Mureș

Cu prilejul celebrării Zilei Europene a Justiței civile în data de 25 octombrie, tribunalul Mureș a marcat evenimentul prin organizarea unor procese simulate, unul în materie penală având ca obiect traficul de droguri, iar al doilea în materie civilă având ca obiect ordinul de protecție, activități ce fac parte din categoria activităților de tipul „Ziua Porților Deschise”.

Ambele procese simulate au avut drept protagoniști elevi ai clasei X-D a Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș care și-au îndeplinit într-un mod remarcabil rolurile de judecător, procuror, grefier, avocat, inculpat sau parte vătămată. Tinerii au dovedit reale abilități oratorice și un interes deosebit pentru domeniul dreptului, aceștia fiind coordonați de către magistrați ai Tribunalului Târgu-Mureș și de asemenea de profesorul lor, Rad Mihaela.

Veronica Szasz

Eveniment de apreciere a drepturilor și libertăților noastre

„Scopul acestor activități a fost acela de a oferi o imagine mai clară, mai de acuratețe elevilor interesați de domeniul dreptului și o eventuală carieră în magistratură, asupra actului de justiție și a meseriei nobile de magistrat. În ceea ce privește însemnătatea sărbătorii de astăzi, am dorit să subliniem că prin procedurile judiciare la care cetățenii apelează de multe ori, sunt puse în valoare, sunt garantate și sunt respectate drepturile și libertățile cetățenești, aceasta fiind esența activităților noastre pe care le desfășurăm zilnic în cadrul instituției”, a spus președintele Tribunalului Mureș, judecător Veronica Szasz.

În primul proces, cel penal, a fost vorba despre săvârșirea unor infracțiuni de deținere de droguri și de asemenea de comercializare a lor în grupuri de tineri, aspecte prin care cei din Magistratură au dorit să aducă la lumină încidența acestor cazuri în rândul tinerilor, mai ales liceeni și prin care au dorit să sublinieze obligațiile și drepturile care sunt puse în valoare în acest context.

În speța civilă, s-a discutat despre un ordin de protecție, aici fiind vorba despre ceea ce cunoaștem sub denumirea de violență domestică. Sunt cunoscute multe cazuri de violență, dar nu numai fizică, cât și psihică între membrii unei familii, ne-a spus Veronica Szasz, victimele acestor cazuri de violență domestică fiind de multe ori copiii. „Noi dorim să subliniem că prin emiterea ordinelor de protecție, pe calea acestor proceduri judiciare, sunt apărate și garantate drepturile fundamentale precum cele la viață și la sănătate. Ne-am dori ca aceste cazuri să nu existe, însă pe rolul instanțelor mureșene se regăsesc multe din cauzele despre care am discutat astăzi și bineînțeles ne-am dori ca incidența lor să fie cât mai redusă, dacă se poate chiar să nu existe, de aceea vorbim despre drepturile și libertățile cetățenești pentru că ele sunt puse în valoare de aceste proceduri”, a suliniat președintele Tribunalului Mureș.

Tinerii au intrat cu drag în rol

Denisa Săvâșcă, care a intrat în rolul unui judecător la cazul civil a fost încântată de această acțiune. „M-am simțit foarte importantă și am simțit că decizia mea poate afecta mulți oameni și poate afecta viitorul unor tineri. Este foarte greu să fii în locul unui judecător pentru că vezi ambele părți și ambele vor să câștige, iar de tine depinde ce viitor vor avea aceștia”, a spus ea.

„În procesul penal am jucat rolul de inculpat și m-am simțit puțin vinovat când am vorbit despre ce sentință voi primi și pot să spun că am intrat în rolul respectiv și am încățat cât de cât cum decurge un proces”, ne-a spus un alt tânăr care a reușit să joace și rolul de martor în al doilea proces.

În încheiere, Veronica Szasz a subliniat elevilor prezenți importanța simulării la care aceștia au participat, atât pentru ei, cât și pentru comunitate ca întreg. „În munca noastră trebuie să fii conștient că este vorba despre oameni, despre drepturile lor elementare, despre libertatea omului. Uitați, în speța penală, grandios și complex pusă de voi într-un joc de rol, ați surprins această greutate și această povară referitoare la deciziile care privesc libertatea omului, viitorul său. Prin vocea voastră, cu siguranță și opinia publică este informată cu privire la natura activităților care se desfășoară în cadrul instanțelor și importanța de a avea o garanție a drepturilor noastre și de a ni le exercita, cu bună-credință, și în cadrul acestor proceduri”, a conchis ea.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE