Kelemen Hunor, declaraţie despre prejudecăţi la Târgu-Mureş Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 499 Vizualizări

Kelemen Hunor, declaraţie despre prejudecăţi la Târgu-Mureş

Să vorbim despre prejudecăți, despre motivul pentru care credem că în 100 de ani s-a încercat asimilarea comunității maghiare de mai multe ori, în mai multe forme, prin mai multe mijloace. Să ne spună și majoritatea de ce consideră și acum, în 2018, că maghiarii din Transilvania ar fi un factor de risc pentru securitatea națională. UDMR are datoria morală de a iniția un astfel de dialog, chiar dacă acesta ar putea părea provocator, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, vineri, 26 octombrie, la Târgu-Mureș, în cadrul conferinței intitulate “Minoritățile din România după 1945.”

În deschiderea dezbaterilor, liderul Uniunii a arătat că lucrarea pe tema Transilvaniei – în trei volume – publicată de Academia Română, indică faptul că, în 2018, foarte mulți oameni din această țară sunt preocupați îndeaproape de istoria ultimului secol.

”Ne preocupă pe noi, minoritățile, comunitatea maghiară, îi preocupă pe cei care aparțin majorității și, astfel, poate ajungem la un dialog. Nu știm însă dacă va exista o finalitate în urma unui dialog, nu știm dacă va exista un consens între istorici în legătură cu istoria noastră din ultimii o sută de ani”, a adăugat președintele Kelemen Hunor.

Când UDMR a anunțat organizarea unei serii de programe pentru 2018, nu a făcut-o cu scopul de a deranja pe cineva – nu aceasta a fost intenția.

”Scopul este  inițierea unui dialog constructiv, la diferite niveluri ale societății. Nu putem împărți trecutul, dar poate că, dacă vorbim sincer despre trecut, vom putea planifica și viitorul nostru comun. Scopul nostru este de a vorbi deschis despre ceea ce s-a întâmplat în România cu minoritățile naționale, în ultimii 100 de ani, de unde am pornit și unde am ajuns, ce anume s-a schimbat în viața noastră. Să spunem cine suntem – aceasta fiind și o chestiune de identitate națională – ce așteptăm din partea majorității, care sunt obiectivele noastre. De asemenea, majoritatea să ne spună ce crede despre cum s-a raportat în ultimii 100 de ani la minoritățile naționale, cum a reușit, sau nu, să gestioneze această situație specială în care se află această țară din 1918, în problema minorităților”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii consideră că este necesar să se vorbească despre prejudecățile existente, chiar  dacă acest subiect pare dificil de abordat, poate chiar imposibil de judecat la rece pentru un istoric. UDMR are, însă, datoria morală de a iniția un astfel de dialog.

”Cel mai important ar fi eliminarea prejudecăților de ambele părți. Majoritatea trebuie să accepte că are o responsabilitate față de minoritate; într-o  societate democratică întotdeauna majoritatea este responsabilă de soarta minorităților autohtone. Să încercăm, astfel, să proiectăm un viitor comun în această țară. Pentru ca politicienii, sociologii, cei care se ocupă de planificarea viitorului, să poată contura un proiect de viitor, este foarte important să clarificăm măcar unele dintre dilemele istoriei”, a conchis președintele UDMR, Kelemen Hunor.

(Redacţia)

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE