12 focare de Hepatita A în Mureş Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1451 Vizualizări

12 focare de Hepatita A în Mureş

Peste 500 de cazuri de Hepatita A au fost înregistrate, în acest an, pe teritoriul judeţului Mureş. Hepatita A este o boală infecțioasă,  o inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatic A. Acesta apare mai ales în perioada toamnei și a iernii, afectând, în principal copii cu vârste între 0-14 ani, respectiv persoanele care călătoresc.
„În 2017 s-au confirmat 167 de cazuri, iar în 2018, până în 30 septembrie s-au înregistrat 546 de cazuri”, ne-a comunicat dr. Stelian Caraghiur, medic specialist, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Public (DSP) Mureș.

Potrivit acestuia, pe raza judeţului Mureş s-au înregistrat 12 focare cu Hepatită A.

„Focarele sunt 12 la număr: Șaeș – comuna Apold, Bălăușeri, Daneș, Ceuaș – comuna Mica, Vadu – comuna Vărgata, Petelea, Târgu-Mureș – strada Dealului, Târgu-Mureș – cartierul Valea Rece, Câmpenița – comuna Ceuașu de Câmpie, Chinari – comuna Sântana de Mureș și Sărățeni. Măsurile au fost luate cu focarele în colaborare cu medicii de familie și cu reprezentanții din administrația locală. S-au deplasat în fiecare focar, s-au efectuat dezinfectări pe pulverizații cu substanțe dezinfectante, pe bază de clor. S-au recoltat probe de apă din localitățile cu dificultăți în aprovizionare cu apa și s-au comunicat rezultatele primăriilor. Totodată, s-au alocat substanțe dezinfectante pe bază de clor sau cloramină, educație sanitară și vaccinarea contacțiilor direcți, și anume a copiilor între 1 și 15 ani”, a declarat dr. Stelian Caraghiaur.

Semnele Hepatitei A

Conform unei informări publicată pe site-ul DSP Mureș, primele semne ale acestei boli sunt oboseala, grețurile, vărsăturile, urina închisă la culoare, pierderea apetitului alimentar, durerile, respectiv disconfortul abdominal, în special în zona ficatului. După aproximativ o săptămână de la finalul perioadei de incubație culoarea pielii și albul ochiilor devin galbene, scaunul este deschis la culoare. Pentru a se vindecă în totalitate este nevoie de o lună, două de pauză, alimentație echilibrată și odihnă.
Transmiterea bolii se face, de obicei, prin consumul alimentelor infectate, în principal al fructelor de mare care provin din ape poluate, prin contactul direct al lichidului poluat de fecalele persoanelor infectate sau cu obiecte ce conțin cantități microscopice de fecale provenite de la un bolnav, respectiv prin intermediul insectelor, al obiectelor contaminate, prin mod de viață neigienic.

Recomandări

Pentru a preveni Hepatita A, este necesară vaccinarea copiilor, în special a celor care au împlinit un an sau a celor care nu au fost vaccinați la împlinirea primului an de viață, a persoanelor expuse la infecții , a homosexualilor sau a heterosexualilor care au mai mulți parteneri sexuali, a celor care trăiesc în regiuni cu risc de infectare – Asia, Africa sau America, care folosesc droguri ilicite, injectate și administrate pe alte căi,  care primesc medicamente de coagulare a sângelui în cadrul unor tratamente medicale, respectiv a persoanelor cu boli hepatice cronice. Alte măsuri importante pentru prevenirea bolii sunt spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, consumul exclusiv de apă potabilă – din surse sigure – consumul de fructe și legume bine spălate și de carne gătită la temperaturi ridicate, respectiv utilizarea de tacâmuri pentru consumul hranei.

SZABÓ Bernadett

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE