Home / Cultură / Avalanşă de lungmetraje maghiare şi româneşti la Alter-Native 26
Actorul târgumureșean Theo Marton (mijloc) în „Secretul fericirii”

Avalanşă de lungmetraje maghiare şi româneşti la Alter-Native 26

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native se pregătesc şi anul acesta cu cele mai noi şi de succes lungmetraje ale cinematografiei româneşti şi maghiare. Cinefilii târgumureşeni sunt sfătuiţi de organizatori să nu-şi facă alt program pentru perioada 7-11 noiembrie pentru a putea viziona filmele care vor rula în Palatul Culturii în cele cinci zile ale festivalului.

Alter-Native 26 începe miercuri, 7 noiembrie, cu „Secretul fericirii”, filmul regizorului şi actorului născut la Târgu Mureş, Vlad Zamfirescu. Alături de el şi Irina Velcescu, al treilea protagonist al peliculei este un alt târgumureşean, Theo Marton, care anul acesta face parte şi din juriul festivalului. Într-o seară între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate… Proiecţia va începe la ora 17:00 va fi urmată de o discuţie între directorul artistic al Alter-Native, Gáspárik Attila şi actorul Theo Marton.

Joi, 8 noiembrie, de la ora 22:15, publicul festivalului va avea ocazia de a viziona filmul intitulat „Budapest Noir” semnat de regizoarea maghiară Éva Gárdos. Thrillerul din 2017 a câştigat la Hollywood Music In Media Awards premiul pentru cea mai bună muzică originală.

Vineri, 9 noiembrie de la ora 18:15, va rula la Palatul Culturii din Târgu Mureş filmul „Alice T”, regizat de Radu Muntean. Vor fi prezenţi la proiecţie – care va avea loc în ziua premierei în cinematografe – regizorul Radu Muntean, coscenaristul Răzvan Rădulescu şi protagonista filmului, actriţa Anda Guţi, care a câştigat la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno – unde a avut loc şi lansarea internaţională a filmului – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină.

Ziua de sâmbătă, 10 noiembrie, le va fi rezervată filmelor propuse de România şi Ungaria pentru nominalizarea la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar: de la ora 18:00 va rula „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, iar de la ora 21:00 filmul intitulat „Napszállta” (Sunset) al regizorului maghiar Nemes Jeles László.

În ultima zi festivalului, duminică, 11 noiembrie de la ora 12:00, urmează să fie proiectat filmul intitulat „Aurora Borealis” al renumitei regizoare maghiare Márta Mészáros. Filmul prezintă o poveste de familie cu numeroase răsturnări de situație, petrecută pe două planuri temporale. Lungmetrajul tratează cu sensibilitate feminină situațiile dramatice generate de crizele de identitate, rănile nevindecabile cauzate de războaiele unei Europe fărâmițate, vremelnicia, precum și forța eliberatoare a descoperirii minciunilor și secretelor.

Prețul unui bilet la festival costă 15 lei, iar abonamentul pe cinci zile costă 40 de lei.

Imagine din „Aurora Borealis”

Partenerii festivalului: Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Tîrgu Mureş, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare, Bucureşti, Teatrul Naţional Tîrgu Mureş, Jazz&Blues Club.

Finanţatori: Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, Fondul Cultural Naţional şi Fondul Bethlen Gábor (Ungaria), Fundaţia Communitas.

(A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Lansarea proiectului „Construire Gradiniță cu program normal în localitatea Șerbeni”

60 SHARES Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share