Campionii business-ului mureşean Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1033 Vizualizări

Campionii business-ului mureşean

1.042 de firme mureşene se regăsesc în ediţia din acest an a Topului Firmelor Mureşene, catalog editat de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş. Premierea celor mai de succes business-uri mureşene a avut loc cu ocazia celei de-a 25-a ediţie a Galei Topului Firmelor Mureşene, eveniment care s-a desfăşurat joi, 25 octombrie, în elegantul şi rafinatul decor asigurat de Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureş,

746 de firme, pe locul 1

În alocuţiunea sa de „bun venit”, Vasile Pop, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş, a prezentat, pe scurt, metodologia urmată pentru stabilirea campionilor afacerilor mureşene din anul 2017.

„Vă spun bun venit la Topul Firmelor din Judeţul Mureş, eveniment care celebrează elita oamenilor de afaceri. În acest an, avem peste 2.680 de firme nominalizate în topul nostru, din cele peste 17.000 care au depus bilanţurile contabile fie la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, fie la Direcţia Finanţelor Publice Braşov sau la Ministerul de Finanţe. Urmând metodologia dată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, respectăm cinci indicatori sintetici: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resursei umane şi eficienţa capitalului investit. Se face un punctaj şi aşa se stabileşte ierarhia şi primele locuri ale topului. Din cele 2.680 de firme nominalizate în Top, 746 de firme sunt pe locul 1. Felicitări şi vă doresc toate cele bune! Topul este realizat în funcţie de cifrele de afaceri din anul 2017”, a explicat Vasile Pop.

Judeţul Mureş, pe locul 7 în topul naţional

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş s-a declarat mulţumit de clasarea judeţului Mureş pe locul 7 în ierarhia naţională, precum şi de faptul că nu mai puţin de 342 de companii mureşene sunt prezente pe primele 10 locuri ale Topului Naţional al Firmelor.

„Pe plan naţional, judeţul Mureş, exceptând Bucureştiul şi judeţul Ilfov, se află pe locul 7, alături de Iaşi, după Braşov şi Cluj. Suntem un judeţ foarte bun. 342 de firme sunt nominalizate în Topul Naţional pe primele 10 locuri, din care 112 pe locul 1-3 şi 45 de firme sunt pe locul 1. Este o performanţă pentru judeţul nostru. Felicitări încă o dată!”, a afirmat Vasile Pop.

Politica economică, prioritară

Gazda celor peste 200 de invitaţi a salutat apoi prezenţa la eveniment a doi reprezentanţi de seamă ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României: Mihai Daraban – preşedintele instituţiei şi Traian Caramanian – secretar general al instituţiei. Cu acelaşi prilej, Vasile Pop, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a subliniat că organizaţia pe care o reprezintă face un singur fel de politică, respectiv politica economică.

„Camera de Comerţ şi Industrie este o organizaţie neguvernamentală. Ţin să precizez acest lucru. Noi ne autofinanţăm. Suntem non-profit şi apolitici, dar politica de bun simţ o facem, să ştiţi. Trebuie să o facem, dar şi politica economică, pentru că de aceea suntem reprezentanţii dumneavoastră. Haideţi să gândim şi să facem presiuni la Guvernul politic, pentru ca unul din ministere să fie al mediului de afaceri. De ce oare în Ungaria au un minister de mediu de afaceri şi la noi nu se poate? De ce un minister economic? Pentru că noi avem peste 99% din societăţile comerciale cu capital privat şi statul are 1.000 de societăţi din cele 650.000. Ar trebui să avem un minister care să ne reprezinte şi pe noi, oamenii de afaceri? Noi nu avem cu cine vorbi, nu avem un ministru în Guvernul de faţă. Trebuie neapărat să ajungem acolo, să dăm un ministru”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş.

Balanţa comercială negativă, of-ul lui Vasile Pop

În alocuţiunea sa, Vasile Pop a făcut şi o confesiune celor prezenţi, declarându-se nemulţumit de balanţa comercială negativă, de peste 100 de milioane de euro, a judeţului Mureş, precum şi de apatia politicii economice în ceea ce priveşte o mai bună reprezentare economică pe plan internaţional.

„La noi, în judeţul Mureş, când avem o balanţă comercială negativă să nu ne supărăm? Adică importurile noastre sunt mai mari decât exporturile”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş.

„Ne dorim ca în ţările unde avem cele mai mari exporturi să avem consilieri economici daţi de mediul de afaceri, care sunt specialiştii noştri. Nu lăutari, pentru că lăutari avem destui, cu cântecul. Nu avem nevoie de aceşti lăutari!”, a completat Vasile Pop.

Mulţumiri membrilor

La finalul alocuţiunii sale, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş a transmis mulţumiri atât membrilor obişnuiţi, cât şi „membrilor de aur” ai instituţiei.

„Fiind ediţia cu numărul 25, ne-am gândit să acordăm şi câte o medalie jubiliară, cu prilejul celei de-a 25-a ediţii a Topului Firmelor în Judeţul Mureş, membrilor de aur şi colaboratorilor noştri. Ne bucurăm că aniversarea noastră coincide cu Anul Centenar”, a mai spus Vasile Pop.

Mediul de afaceri, ignorat de autorităţi?!

Deşi ediţia jubiliară a Galei Topului Firmelor Mureşene a stârnit interesul conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Mureş, care a avut doi reprezentanţi de seamă la eveniment, nu acelaşi lucru îl putem afirma despre instituţiile reprezentative ale judeţului Mureş şi municipiului Târgu-Mureş. Din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş a fost prezent subprefectul Nagy Zsigmond, în timp ce Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria Municipiului Târgu-Mureş nu au avut niciun reprezentant din conducere la Topul Firmelor Mureşene 2018.

Instituţii care şi-au respectat blazonul

În privinţa altor instituţii, am consemnat prezenţa următorilor directori: Ioan Matei – Direcţia Judeţeană de Statistică Mureş, Dănuţ Ştefănescu – Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, Eva Man – Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş, Eugenia Neagoe – Casa Judeţeană de Pensii Mureş şi Gheorghe Ştef – Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş.

Totodată, la eveniment a participat, în calitate de invitată specială, şi judecătorul Andreea Ciucă, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş.

Premieri pe mai multe categorii

Momentele din cadrul Galei Topului Firmelor Mureşene au fost prezentate de Anca Giurgiu, care a demonstrat aceeaşi eleganţă şi inspiraţie ca şi în ediţiile anterioare ale evenimentului, iar premierea pe diverse categorii a campionilor business-ului mureşean a fost efectuată de Vasile Pop şi de trei vicepreşedinţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş: Hermann Johann, Radu Pescar şi Illes Kalman.

Programul a conţinut şi premierea celor mai buni exportatori ai judeţului Mureş în anul 2017, oferirea de Diplome de Onoare pentru cele mai reprezentative femei manager de succes, precum şi acordarea de Medalii Jubiliare „25 de ani Topul Firmelor” celor mai reprezentative companii şi principalilor colaboratori ai Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş.

Pe lângă bucatele alese pregătite de gazdele Centrului de Evenimente RAB, invitaţii s-au delectat cu mai multe reprize muzicale asigurate de Hypnotique, singura trupă din Europa care poate prezenta live patru genuri muzicale diferite.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE