Home / Business / Topul Firmelor Mureşene 2018. Mihai Daraban: „Mediul de afaceri aduce plusvaloare în ţara asta!”

Topul Firmelor Mureşene 2018. Mihai Daraban: „Mediul de afaceri aduce plusvaloare în ţara asta!”

Distribuie

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a onorat cu prezenţa cea de-a 25-a ediţie a Galei Topului Firmelor Mureşene, prilej cu care s-a adresat reprezentanţilor companiilor prezenţi la eveniment.

„Vasile Pop este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori de-ai noştri, de-ai mei personal, de aceea este şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ a României”, şi-a început speech-ul Mihai Daraban.

Mesaj tăios pentru „liderii maximi ai autorităţii publice locale”

Distinsul oaspete a schimbat apoi registrul discursului, adresând un mesaj conducătorilor principalelor instituţii administrative din Târgu-Mureş, absenţi de la manifestarea găzduită de Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureş.

„Mă surprinde într-un fel că liderii maximi ai autorităţii publice locale, sub toate formele ei, nu sunt aici şi cred că ar trebui să le dăm un mesaj, că banii din salariile dânşilor nu sunt tipăriţi undeva separat. Vă spun acest lucru pentru că mediul de afaceri este cel care aduce plusvaloare în ţara asta”, a punctat Mihai Daraban.

Economia României, polarizată

În continuare, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a afirmat că „lucrurile nu stau foarte bine în economie”, deoarece „economia României este foarte polarizată.”

„La nivel naţional, sunt 12.472 de agenţi economici care s-au clasat pe primele 10 locuri. Aceşti 12.472 reprezintă 1,81% din numărul total al societăţilor care au depus bilanţul la organele fiscale, acesta fiind de 688.016. Aceste firme care s-au clasat pe primele 10 locuri realizează 165 de miliarde de euro cifră de afaceri. 61% din totalul cifrei de afaceri. 1,81% din numărul societăţilor realizează 61% din cifra de afaceri şi bineînţeles realizează un profit de 13,8 miliarde de euro, din totalul de 24. Toţi aceşti oameni angajează 1.380.304 de persoane”, a afirmat Mihai Daraban.

Şansa capitalului românesc

„Cunoscând realitatea din teren, să faci nişte caiete de sarcini la achiziţiile publice prin care să nu descalifici capitalul românesc, asta e la îndemâna Guvernului”, a continuat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în opinia căruia capitalul românesc este deseori discriminat în faţa capitalului străin tocmai de Guvern.

„Dacă pui în primul paragraf la o licitaţie publică minim 100 de milioane de euro cifră de afaceri, vedem că la nivel naţional sunt 73 de firme româneşti. Le dăm la o parte pe alde Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi altele şi rămân 48 de agenţi economici privaţi, cu capital românesc, cu peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri. Neînsemnând că aceşti 48 se ocupă de drumuri şi poduri. Bineînţeles că începem cu Dedeman şi cu mulţi alţii care sunt mai mult pe retail. Dacă vreţi, mergem şi la baremul de 50. Avem 108 la nivel naţional între 50 şi 100 de milioane de euro, dintre care 95 privaţi. Deci statul, daca s-ar apleca pe aceste date pe care noi ne-am propus să le repetăm şi în spaţiul public, şi în întâlniri cu dumneavoastră şi oriunde ni se dă ocazia să vorbim, să spunem aceste lucruri, ar putea să realizeze cum pot ajuta capitalul românesc. Pe de altă parte, nu putem să blamăm nici capitalul străin din România. Capitalul străin din România dacă mâine pleacă, noi închidem lumina ca ţară. Şi nu numai noi, şi vecinii noştri şi toate ţările fostului bloc răsăritean”, a arătat Mihai Daraban, a cărui concluzie a fost, cităm, „capitalul românesc are o şansă: internaţionalizarea”, demers care „necesită curaj pentru deplasarea în zone geografice, curaj de a investi şi de a te asocia.”

„Trebuie să sprijinim mass media independentă”

Totodată, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a transmis celor prezenţi îndemnul de a sprijini mass media independentă, considerată principalul aliat al mediului de afaceri din România.

„Mass media poate mişca mult. Dar mass media în acelaşi timp are nevoie de ajutorul nostru. Noi trebuie să sprijinim mass media independentă din România, trebuie să sprijinim media pentru că este singura verigă prin care putem mişca ceva! Nici măcar CSM-ul nu poate mişca ceva, pentru că vedeţi, are drept de vot consultativ. Dreptul de vot consultativ în România este dacă îmi permiteţi o bătaie de joc, o acţiune inutilă. Cred că media este principalul aliat al mediului de afaceri. Condiţia este ca noi să susţinem media. Nu sunt patron media, dar vă spun asta deschis, pentru că mi-am dat seama în decursul activităţii că dacă am deblocat anumite chestiuni, le-am deblocat cu ajutorul mass media”, a afirmat Mihai Daraban.

Distincţie specială pentru Vasile Pop

La finalul alocuţiunii, Mihai Daraban i-a îndemnat pe cei prezenţi să aibă încredere în sistemul cameral din România şi i-a oferit o diplomă şi un trofeu preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş, Vasile Pop, „pentru cei peste 16 ani de activitate în sprijinul sistemului cameral.”

Cea de-a 25-a ediţie a Galei Topului Firmelor Mureşene, eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş, s-a desfăşurat joi, 25 octombrie, în incinta Centrului de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureş.

Alex TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.