Calitatea în arhitectură, esența expoziției-concurs Arhitectura.6 Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 323 Vizualizări

Calitatea în arhitectură, esența expoziției-concurs Arhitectura.6

Cele mai bune proiecte din ultimii doi ani, realizate de arhitecți din Mureș, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Harghita și Covasna au poposit  la Reghin, în cadrul expoziției Arhitectura.6.

Filiala Mureș a Ordinului Arhitecților din România a organizat  la finele săptămânii trecute expoziția  de arhitectură Arhitectura.6 având ca scop principal promovarea arhitecturii de calitate și generarea de discuții critice despre arhitectura recent construită.

La concursul de proiecte Arhitectura.6 – ediția 2018 au participat 57 de proiecte  realizate în ultimii doi ani de arhitecții din județele Brașov, Covasna, Harghita,  Sibiu, Vâlcea și Mureș. După prima etapă de preselecție,  au rămas în concurs 52 de proiecte, dintre care au fost transmise 50.  Proiectele din etapa a doua au putut fi  văzute la Reghin în cadrul expoziției  Arhitectura.6 vernisată duminică, 28 octombrie, în Piațeta din Cartierul Libertății.

„Această expoziție încearcă să promoveze calitatea în arhitectură.Tot ce vedem în spațiul public este de fapt o responsabilitate a arhitecților, arhitectura este cea care influențează comportamentul uman. Este vorba de o expoziție itinerantă a celor mai bune proiecte de arhitectură  din județele Mureș, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Harghita și Covasna. Majoritatea din aceste proiecte sunt finalizate, la care se adaugă și o secțiune specială de proiecte de sertar.Aceste proiecte au fost nominalizate și au primit un premiu la fiecare secțiune.Criteriile după care au fost selectați premianții au fost integrarea în context, felul în care o clădire se raportează la celelalte clădiri, coerența conceptului, calitatatea spațială și funcțională, originalitatea soluției, sustenabilitatea soluției, felul în care folosește lumina solară pentru a încălzi, felul în care clădirea este izolată precum și gradul de responsabilitate economică, socială și culturală a soluției”, a precizat arh. Klaus Birthler, membru în cadrul Ordinului Arhitecților din România, Filiala Mureș.

Sprijin pentru cei care vor să-și renoveze fațadele

În cadrul vernisajului expoziției, Ordinul Arhitecților Filiala Mureș, cu sprijinul arhitecților reghineni, a lansat un apel adresat celor care dețin clădiri în zona istorică protejată a Reghinului care  intenționează să își reabiliteze fațada sau învelitoarea. Astfel, proprietarii de clădiri din zona istorică protejată a municipiului Reghin se pot înscrie pentru câștigarea unui proiect gratuit  de arhitectură, aplicând online, până la data de 31 decembrie 2018, pe platforma www.patrimoniu.tinutulreghinului.ro.

„Cu ocazia acestui eveniment am lansat un program de sprijin a reabilitării fațadelor în Reghin. Arhitecții reghineni s-au hotărât să ofere trei autorizații de arhitectură gratuite pentru reabilitarea fațadelor din zona istorică protejată. Încă nu se știu cele trei fațade, va fi un concurs cu solicitări de sprijin online, trei dintre cetățenii care dețin astfel de fațade și care vor pe viitor să le reabilitaeze  vor fi selectați și vor fi sprijiniți de către arhitecții reghineni după anumite criterii, în funcție de complexitate, de pregătirea financiară în vederea execuției. Noi sprijinim doar partea de proiectare, nu și cea de execuție. Sunt niște costuri care trebuiesc acoperite prin execuție de către proprietar. În principiu, costul proiectării este undeva între 5 și 10 % la proiectele mari. În ce privește proiectele mici, e posibil ca aceste costuri să fie mai mari, în special în ce privește zona istorică protejată, de circa un sfert, până la jumătate din proiect. Acest sprijin oferit de noi celor care vor să-și reabiliteze fațadele este un bonus important. Pe 10 ianuarie sper să avem lista finală cu cei trei câștigători”, a precizat arh. Klaus Birthler.

Vernisajul găzduit de Piațeta din Cartierul Libertății a fost colorat muzica de un recital la vioară susținut de Emanuel Mureșan, profesor  la Școala de Muzică din Reghin care a interpretat lucrări muzicale de Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE