Opt localități din Mureș, cadastrate integral din fonduri europene Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 666 Vizualizări

Opt localități din Mureș, cadastrate integral din fonduri europene

Este vorba de Chețani, Sânpaul, Ogra, Cuci, Gheorghe Doja, Bogata, Eremitu și Vătava, pentru care începând din data de 11 octombrie a fost inițiată licitația de achiziționare a serviciilor de cadastru general. Dintre acestea, doar ultimele două localități de pe listă nu se află pe zona de expropriere a Autostrăzii Transilvania, a declarat directorul Oficiului de Cadastru Mureș, Călin Bejan.

El precizează că până acum, măsurătorile la terenuri se făceau manual, iar după noile tehnologii, gen GPS, vor apărea diferențe la suprafețele înscrise în titlurile de proprietate: „Termenul limită de depunere a ofertelor este 19 noiembrie. În urma măsurătorilor, cu siguranță că vor ieși diferențe, având în vedere sistemul modern care se folosește acum. Se înscrie suprafața găsită în teren, iar diferențele sunt prevăzute în specificațiile tehnice, rămânând tarlalele unde există diferențe de suprafață, față de cele înscrise în titlurile de proprietate, să se constituie în rezerva Comisiei locale sau să se înscrie posesia pentru cei care nu dețin act de proprietate”, a explicat directorul Oficiului de Cadastru Mureș, Călin Bejan.

El nu crede că pe viitor vor fi probleme, în condițiile în care coridorul de expropriere al Autostrăzii Transilvania s-a înscris în cartea funciară și urmează suplimentarea acesteia prin noi hotărâri de Guvern.

Oamenii, neîncrezători

O situație tipică se regăsește în comuna Eremitu, unde oamenii se pregătesc să afle firma câștigătoare care le va cadastra terenurile și imobilele, pe o suprafață totală de 8200 de ha din care 5000 de teren agricol. Consilierul pe probleme de fond funciar, Kiss Istvan, susține că decizia ar trebui lăsată Comisiei locale de fond funciar, pentru că oamenii așteaptă de la București să li se rezolve problemele.

”Cu siguranță vor fi și complicații și diferențe la măsurători, pentru că în unele locuri, mai ales unde nu s-au făcut planuri parcelare conform Legii 7 și s-a măsurat pământul cu ”capra”. Parte din oameni așteaptă ”mana cerească”, ei cred că o să vină și le vor măsura gratis terenurile așa cum le folosesc acum, și le vor întabula pe numele lor. Dar aste e greșit, pentru că se va întabula conform titlurilor de proprietate, deci dacă numerele de top sunt greșite, oamenii se vor trezi că terenurile lor vor fi, să zicem, cu 100 de metri mai încolo”, e convins Kiss Istvan.

La nivel de sector cadastral, în județul Mureș sunt semnate 111 contracte de finanțare cu majoritatea UAT-urilor, și au fost înscrise, în sistemul de Cadastrul și carte funciară în acest an, 5.177 de imobile cu titlu gratuit. Directorul Oficiului de Cadastru Mureș a semnalat lipsa de implicare a firmelor autorizate care fac aceste lucrări de cadastrare, care susțin că nu au resurse umane în a face aceste lucrări.

Tariful de cadastrare este de 69 de lei pe imobil, și care poate crește până la 130 de lei, în funcție de complexitatea lucrării.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE