Jocheii clujeni au dominat Naționalele la hipism Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 632 Vizualizări

Jocheii clujeni au dominat Naționalele la hipism

Finala Campionatului Național de Concurs complet la călărie disputată la baza hipică Romsilva din Târgu-Mureș a fost dominată de clujenii de la Universitatea.

În prima zi a întrecerilor s-au disputat probele de Dresaj, continuată cu cea de Sărituri peste obstacole, la mai multe categorii, după care concurenții au continuat cu dresajul și în ultima zi a întrecerilor, încheiate cu proba finală, cea de Cros, cu sărituri peste obstacole naturale (șanțuri, bușteni), pe un traseu care trebuie parcurs într-o viteză mare, timpul obținut fiind un criteriu important de departajare.

În proba categoriei Prenovici la individual, învingătoare a fost clujeanca Takacs Sandra, cu calul McEnroe, urmată în clasament de colegul ei de echipă Călin Nemeș, cu calul Trezor, același sportiv fiind clasat cu calul Quirro T pe treapta a treia. La categoria Juniori noua campioană națională a devenit aceeași Takacs Sandra, cu calul Hannah. La această categorie ea a fost urmată pe podium de mureșeanca clubului Romsilva Fazakas Henrietta, cu calul Mon Bijou, iar medalia de bronz i-a revenit reprezentantei clubului timișean Morisena din Sânnicolau Mare, Ana Radu, cu calul Quick. Premierea efectuată de către primvicepreședintele Federației Ecvestre Române Kelemen Attila și arbitrul internațional Kelemen Melinda a continuat cu premierea categoriei Cai 6 ani. La această categorie pe locul I s-a clasat aceeași Takacs Sandra, tot cu calul McEnroe, iar medaliile de argint și bronz le-au revenit jocheilor Călin Nemeș, cu Trezor, respectiv Simon Blanka, reprezentanta clubului Morisena, cu calul Cartel, aproape de podium fiind clasat reprezentantul clubului Scorillo din Sântana de Mureș Szabo Hunor.

Luptă strânsă în probele pe echipe

Un lucru mai greu de realizat este acela de a încropi o echipă competitivă, în care mai mulți componenți pot face facă tuturor celor trei probe, ținând cont de complexitatea lor. Astfel, în clasamentul pe echipe au fost luate în considerare rezultatele celor mai buni doi participanți ai unei echipe alcătuite din cel puțin doi competitori. Evident, Universitatea Cluj s-a impus în această probă, avndu-i alături de cei doi amintiți deja pe Adrian Gherghina. Medalia de argint a revenit echipei Romsilva, în componența Vasile Sand, cu calul Bobocel și Olasz Levente, cu calul Urbanus, iar pe treapta a treia a urcat echipa Morisena, în componența Ana Radu și Simon Blanka, cu caii Quick și Cartel. Ultima categorie premiată a fost cea de la Novici, unde tot Takacs Sandra, cu McEnroe și Călin Nemeș, cu Trezor au fost primii, urmați pe podium de mureșeanul de la Romsilva Olasz Levente, cu calul Urbanus. Primii doi clasați au participat și la proba suplimetară, ce la la Derby Intro, probă de cros contracronometru, ordinea fiind aceeași, ambii cu câte doi cai, Sandra ocupând și treapta a treia a podiumului.


Proba de 6 Bare, cireașa de pe tort

În comparație cu întrecerile Campionatului Național, care s-a disputat pe durata a trei zile, după festivitatea de premiere, în continuare s-a desfășurat o probă spectaculoasă, cea de 6 Bare. Este o probă de forță, cu șase obstacole în linie, unde concurenții care doboară cel puțin un obstacol este eliminat. Cei care trec fără penalizare se califică pentru barajul următor, unde ultimul este înălțat cu 10 centimetri, peste cei 125. După acest baraj cei calificați au de trecut doar patru obstacole, iar în evetualitatea unui ultim baraj a fost montat un obstacol suplimentar. La start s-au aliniat 13 jochei, iar după prima probă au trecut 9, doar 8 dealtfel, deoarece Viorel Bubău, de la clubul Scorillo din Sântana de Mureș a participat cu doi cai, Magic și Cash. Șapte dintre aceștia au trecut și de etapa a doua, Viorel Bubău doborând cu Magic la ultimul obstacol. După a treia probă doar doi au intrat în ultima probă. Ultimul baraj a fost unul mureșean: Viorel Bubău, cu Cash și Barabási Norbert, de la clubul AER&Horses Bărdești, cu calul Veni Vidi Vinci. Acesta din urmă a doborât însă obstacolul înălțat la 1,50 m și Viorel Bubău a câștigat întrecerea. Neavând alte criterii de departajare, cei patru concurenți care au doborât un singur obstacol în al doilea baraj au ocupat locul III: Andrei Cătinaș, cu Solomon, Miklosi Ștefan (Romsilva), cu Bogdan, Szölössi Beáta (Romsilva), cu Funny și Călin Nemeș, cu Jeronimo.

„Copiii sunt atrași să aibă coechipier un cal”

Dacă din punct de vedere al participării la competițiile ecvestre numărul participanților nu a cunoscut un regres în ultimii ani interesul spectatorilor a scăzut chiar dramatic. Explicație, precum și concluziile ni le-a oferit primvicepreședintele federației de specialitate Kelemen Attila. „La fiecare concurs organizat aici mă năpădesc amintirile. În anii 62-63 Târgu-Mureșul avea două echipe în primul eșalon al sportului ecvestru, unul antrenat de Nagy Misi bacsi și unul de colonelul Dibu. Acum ne bucurăm că mai ținem acest sport în viață, orice concurs, indiferent de nivel, face bine adevăratului sport ecvestru. În ultimii ani numărul participanților este chiar în creștere, dar din păcate interesul spectatorilor este în permanentă scădere. În acei ani, la comeptițiile importante erau zece, chiar douăzeci de mii de spectatori. Acum oamenii preferă alte activități, stau la televizor, dar pe mine mă bucură un alt aspect: vin mulți tineri. Faptul că sunt coechipieri cu un cal îi atrage, dar din păcate însă, dacă în multe țări aceștia sunt sprijiniți și sportul ecvestru este tot mai mult promovat, la noi se petrece invers”, au fost concluziile lui Kelemen Attila.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE