Home / Sport / Olimpicii sportivi mureșeni, la Gala „Valorile Comunității”

Olimpicii sportivi mureșeni, la Gala „Valorile Comunității”

Distribuie

La propunerea Asociației Ziariștilor Sportivi de Radio și Televiziune, Primăria Municipiului Târgu-Mureș organizează cu sprijinul ACS Play Mureș, vineri, 2 noiembrie, întâlnirea foștilor olimpici sportivi mureșeni.

Unii sunt (au fost) sportivi născuți în Mureș, unii participanți sub culorile altor cluburi, alții născuți în afara județului, dar legitimați la cluburile mureșene, alții chiar în loturile reprezentative ale altor țări. Este vorba despre un număr de 70 de sportivi mureșeni care au participat de-a lungul anilor la edițiile Jocurilor Olimpice. La evenimentul care va reuni în Sala Oglinzilor a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, cu începere de la ora 11.30 vor fi prezenți zeci de campioni olimpici, mondiali și continentali, sportivi, antrenori, arbitri, medici și jurnaliști care au reprezentat România la diverse ediții ale Jocurilor Olimpice Vară, de Iarnă și de Tineret.

La gala intitulată sugestiv „Valorile Comunității”, alături de autoritățile locale și-au anunțat prezența personalități din lumea sportului românesc. Aceștia vor premia zeci de performeri mureșeni, adevărate modele nu doar în sport, ci și de viață. Printre cei prezenți va fi și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, secretarul general al C.O.S.R., Dumitru Graur, consilieri locali, sportivi, antrenori, arbitri, medici sportivi, ziariști ș.a.
În cadrul galei se va lansa o carte scrisă special pentru acest eveniment, intitulată „Mureșeni la Jocurile Olimpice și Paralimpice”, al cărei autor este Aurel Rațiu (foto 1).
Gala „Valorile Comunității” va fi presărată cu momente inedite, muzicale, oferite de Cvartetul ArteMiss, povești despre bucurii sau neîmpliniri ale tricolorilor noștri la Olimpiade, unele din partea unuia dintre cei mai longevivi comentatori sportivi, Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din România.

 

„Secrete de împărtășit” despre gală

 

Este vorba așadar despre un eveniment deosebit, dedicat celor cărora li s-a cântat imnul național, în semn de prețuire a lor pentru performanțele realizate de-a lungul anilor. Din păcate, o parte dintre aceștia au fost lăsați în uitare de publicul larg, din diverse motive, ignoranță, lipsă de interes. Fiind vorba și despre performerii din urmă cu zeci de ani, este evident faptul că unii nu se mai află printre noi, alții nu pot participa din motive ușor de înțeles, dar fiecare nominalizat va fi reprezentat de cineva apropiat.

Pentru a dezvălui câteva elemente din „culise”, putem spune că dintre cei 70 de olimpici, medaliați sau participanți, 19 nu se mai află printre noi, 11 sunt născuți în alte județe, dar erau legitimați în cluburi mureșene când au participat la Olimpiade, iar unii mureșeni au făcut parte din loturile reprezentative ale altor țări, în număr de 19, în ordinea: pentru Ungaria 7 mureșeni, Germania 4, SUA 2, Austria, Suedia, Elveția, Turcia, Canada și Croația câte 1 sportiv.

Pe ramuri sportive, componenții echipelor de polo conduc într-un clasament al prezențelor, cu 8 participanți, fiind urmați de 7 atleți. Numărul total de medalii obținute de sportivii olimpici mureșeni a fost de 21, dintre care 2 de aur, 7 de argint și 12 de bronz.

Evident, fiind vorba despre sportivi olimpici, aceștia mai au în palmares numeroase alte medalii în competițiile mondiale și europene, înșiruirea acestor performanțe fiind o muncă aproape imposibilă.

Prima participare mureșeană la Jocurile Olimpice a fost încununată cu o primă medalie, un titlu olimpic, obținut la ediția de la Berlin din anul 1936, de către poloistul Hazai Kálmán (foto 2), dar acesta era component al echipei Ungariei. Al doilea aur îi aparține canotoarei Ecaterina Oancia, născută în Sângeorgiu de Pădure, componentă a echipajului de canotaj 4+1 vâsle, cârmaciul echipajului campion olimpic la ediția din 1984, Los Angeles, ediția în care România nu s-a aliat blocului comunist care voia să boicoteze ediția de după Moscova 1980 (foto 3). Ea va fi una dintre medaliatele prezente, alături de mulți alții care se mai află printre noi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorbind despre participanții mureșeni la Jocurile Olimpice și Paralimpice, începând cu prima ediție, în concluzie vorbim despre o perioadă de 122 de ani, nu-i putem omite pe participanții de la ultima ediție, cea de la Rio din 2016, una denumită și „a rușinii” pentru sportul românesc. Mureșenii prezenți au fost Norbert Trandafir (înot) și Szöcs Bernadett (tenis de masă), ambii fiind însă legitimați la alte cluburi și arbitrul de lupte Gyarmati Ferenc. Tot la Rio, dar la întrecerile Paralimpice au fost prezenți doi jucători de tenis de masă. Aceștia au fost Simion Bobi și Dacian Makzin, ultimul fiind prezent și la ediția Londra 2012.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

ACS Kinder: Grupa U8 a câștigat Cupa Municipiului Reghin

Distribuie După succesele grupelor U11, U9 și U6 din cadrul ACS Kinder a sosit momentul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.