Balul Palatului: inițiativele caritabile înnobilează evenimentele culturale Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 361 Vizualizări

Balul Palatului: inițiativele caritabile înnobilează evenimentele culturale

Balul Palatului a reprezentat, pe lângă o serată de gală, strălucitoare și rafinată, un prilej de a reinstitui acțiunile caritabile ca motoare ale unei comunități prospere și educate.

Organizatorii evenimentului, Cristina Manoilă și Ovidiu Maior, au rezervat la finalul primei părți a balului un moment dedicat donației către Biblioteca Județeană Mureș, la care au participat Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș și Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș.

„Așa cum anul trecut tabloul maestrului Aurel Ciupe (fost custode al Muzeului Județean Mureș în anii ’30, n.r.) a ajuns la Muzeul Județean, adică la noi toți, a fost dedicat tuturor mureșenilor iubitori de cultură care trec pragul Muzeului Județean, în acest an am decis să îmbogățim fondul de carte al Bibliotecii Județene cu trei cărți foarte valoroase. Acestea au fost achiziționate consultându-ne cu specialiștii Bibliotecii Județene“, a declarat Cristina Manoilă.

Trei cărți vechi, de colecție

Monica Avram a luat cuvântul și și-a exprimat recunoștința pentru donația care, astfel, îmbogățește un fond valoros pe care îl are deja Biblioteca Județeană Mureș. „Sunt onorată ca în această seară, în numele Bibliotecii Județene, să primesc această donație foarte valoroasă pentru că reprezintă epoci diferite, abordează tematici diferite și, mai mult decât orice, completează o colecție foarte bogată de carte veche pe care o avem la Târgu Mureș. Este vorba de trei cărți. Cea mai veche dintre ele este o istorie a imprimeriei și a tipografiilor, o istorie care tratează această tematică începând din momentul apariției tiparului și până la 1689, când această carte a fost tipărită la Paris. Este prima carte din lume care abordează această tematică. Cea de-a doua carte este mai apropiată de noi. A fost tipărită în 1827 la București, este o carte bisericească, „Pravoslavnica sobornicie“, iar ultima este apropiată de ceea ce sărbătorim anul acesta: „România în Războiul Mondial 1916-1918“ și a fost publicată la București în 1920.“


Directoarea Bibliotecii Județene Mureș a subliniat interdependența între bibliotecă și comunitatea pe care o deservește: „Trebuie să recunosc că în întreaga mea activitate la Biblioteca Județeană de până acum m-am ghidat după un principiu foarte clar și simplu în același timp: Biblioteca nu poate exista fără comunitate, după cum comunitatea nu poate exista fără Bibliotecă. În această seară, dumneavoastră, grație generozității de care ați dat dovadă, ați demonstrat o dată în plus acest lucru.“

Péter Ferenc a fost la rândul său încântat de componenta caritabilă a Balului Palatului: „Mă bucură faptul că aici, în Palatul Culturii, de care răspund instituțional și pe care îl putem numi un leagăn al culturii mureșene se pot organiza astfel de evenimente. Mă bucură foarte mult că sunt în Târgu Mureș și în județul Mureș sunt mulți consumatori de cultură, dar și donatori, care au făcut un efort și au donat instituțiilor din subordinea Consiliului Județean, Bibliotecii, Muzeului, opere de o valoare inestimabilă.“

O pânză de Gheorghe Petrașcu, în Galeria de Artă modernă

Ovidiu Maior a menționat că Soós Zoltán a reușit să convingă trei oameni de afaceri din județul Mureș să doneze pentru achiziționarea unui tablou. Finanțatorii acestui demers caritabil sunt domnii Mircea Oltean, Petre Sala și Liviu Cojoc, reprezentanți ai companiilor Irum, Grupul de firme Valpet-Astor și Dafcochim.

„Ne bucurăm că Balul Palatului aduce în centul atenției instituțiile culturale de seamă ale județului. Probabil nu am ști foarte multe despre Grecia Antică sau despre Italia Renascentistă dacă nu era familia Medici sau familia Sforza care au investit foarte mult în cultură. Probabil mulți nu ar ști despre Târgu Mureș dacă nu ar fi Palatul Culturii. Cel mai simplu și cea mai ușoară cale de a intra în eternitate este de a face ceva în domeniul culturii. Nu mai știm că au existat mulți politicieni sau mulți oameni de afaceri sau generali, fie ei și foarte talentați, dar știm despre oamenii care au marcat ceva în domeniul culturii. Sunt convins că acele persoane care înțeleg importanța donării și importanța de a crea la Târgu Mureș niște colecții inedite în țară, investesc în viitor, și le mulțumesc din suflet“, a declarat Soós Zoltán.

Directorul Muzeului Județean Mureș a prezentat lucrarea achiziționată cu banii din partea celor trei companii donatoare: „Este vorba de un tablou de Gheorghe Petrașcu, care este un iubitor al Veneției și a pictat foarte multe peisaje venețiene. Este un peisaj nocturn. E mai ușor să pictezi ceva în lumina soarelui, dar este foarte subtil să faci un peisaj nocturn și să aibă putere și înțeles. Acesta este tabloul pe care anul trecut Muzeul Județean l-a primit în custodie din partea Casei de Licitații Artmark din București și prin bunăvoința firmelor menționate va ajunge în Galeria de Artă modernă din Palatul Culturii începând de mâine.“

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE