Share

Home / Administratie / Focare de scrapie în Mureş. Peste 1.200 de oi, sacrificate!

Focare de scrapie în Mureş. Peste 1.200 de oi, sacrificate!

Peste 1.200 de ovine de la două ferme din Luduş urmează să fie sacrificate, după ce s-a confirmat contaminarea cu scrapie la trei oi, a anunţat vineri şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Kincses Sandor, în şedinţa Colegiului Prefectural.
“Momentan avem declarate două focare noi în localitatea Luduş, care au fost confirmate în cursul acestei săptămâni. Sunt două exploataţii cu un număr total de 1.250 de ovine, dintre care au fost trei probe pozitive. Animalele au fost evaluate şi în cursul săptămânii viitoare urmează sacrificarea tuturor efectivelor. Acestea se reexaminează, care sunt pozitive se elimină prin incinerare, restul se pot da în consum fără restricţii. Există două variante, fie genotiparea, care este o procedură mult mai de durată, fie sacrificarea. Este opţiunea proprietarilor, fiindcă restricţiile se ridică mult mai repede”, a declarat Kincses Sandor.
Şeful SDVSA Mureş a precizat că în acest a mai fost confirmat un focar de scrapie la Sovata, iar acolo au fost sacrificate aproximativ 2.000 de animale după ce s-a semnalat un caz pozitiv.
“Anul trecut am avut în zona Luduş, au fost 22 de capete pozitive din 676, 18 confirmate de IDSA Bucureşti. Şi acolo s-a trecut prin eliminare prin sacrificare. Boala se propagă direct prin neecarisarea ovinelor moarte şi contaminarea se face prin sistemul nervos de la animalele moarte. Contaminarea se face de la animalele moarte prin intermediul oilor, câinilor etc. Toţi proprietarii de ovine au obligaţia de a anunţa moartea animalelor şi toate ovinele moarte peste 18 luni sunt aduse la laborator şi examinate”, a precizat Kincses Sandor.

(Redacţia)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Nadia Raţă (PNL), strângere de semnături pentru Klaus Iohannis

Prim-vicepreşedintele PNL Mureş pentru strategii politice şi comunicare, consilierul judeţean Nadia Raţă, a participat vineri, …

Share
Share