Home / Eveniment / FOTOGALERIE. Prof. univ. dr. Valerius Ciucă, primul Doctor Honoris Causa al UMFST Târgu Mureș
Doctor Honoris Causa Valerius Ciucă (centru) (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE. Prof. univ. dr. Valerius Ciucă, primul Doctor Honoris Causa al UMFST Târgu Mureș

Distribuie

La invitația Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș comunitatea academică târgumureșeană a fost prezentă la evenimentul de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al UMFST Târgu Mureș profesorului universitar doctor Valerius Ciucă, în semn de recunoaștere a excelenței sale științifice și profesionale în domeniul științelor juridice, precum și pentru contribuția adusă promovării culturii și științei românești.

Valerius Ciucă este profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, profesor asociat la ULCO, Lab. RII, Franța, profesor invitat la University of Ottawa, Canada, ex-judecător al Tribunalului Uniunii Europene, membru fondator al Fundației Academice „Petre Andrei“ din Iași, al Centrului „Robertianum“ de Drept Privat al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, al Cercului de hermeneutică juridică „Școala dreptului organic“, precum și al Centrului de Cercetări Juridice „Școala exegetică după metoda postglosatorilor“.

La eveniment au participat Prof. univ. dr. ing. Liviu Moldovan, prorector, Prof. univ. dr. Iulian Boldea, prorector, Prof. univ. dr. Călin Enăchescu, prorector, Conf. univ. dr. Daniela Ștefănescu, Decan al Facultății de Economie și Drept și Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Vicepreședintele Senatului.

„În contextul unor schimbări rapide, a unor descoperiri și tehnologii uimitoare, greu de prognozat, dar și de profunde erodări ale mediului și societății, de continuă contestare a valorilor umane, titlul de Doctor Honoris Causa reprezintă astăzi o autentică recunoaștere a cercetărilor, frământărilor și rezultatelor obținute de personalități care și-au pus în slujba umanității întreaga activitate cu devotament, atruism și sacrificiu personal. Această ședință festivă a Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș este un adevărat privilegiu pentru universitatea noastră care ne oferă posibilitatea exprimării aprecierii față de remarcabila activitatea a domnului prof. univ. dr. Valerius Ciucă în domeniul științelor juridice și a excelenței sale științifice și profesionale“, a declarat Călin Enăchescu în deschiderea evenimentului.

Semnificație specială dublă a evenimentului

Daniela Ștefănescu a subliniat caracterul excepțional al evenimentului prin câteva precizări: „Semnificația specială a acestui moment este cel puțin dublă: în primul rând, domnul profesor este primul distins cu această onorată distincție de când facultatea noastră are noua denumire, Facultatea de Economie și Drept, și de asemenea, primul Doctor Honoris Causa al Facultății de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Însă, mai presus decât aceste semnificații, este prestigioasa activitate a domnului profesor care ne permite să fim mândri și onorați să facă parte din comunitatea noastră academică având în vedere activitatea sa vastă în domeniul Dreptului, atât pe linie universitară, didactică și științifică, pe plan național și internațional, precum și prin activitatea depusă în cadrul domeniului juridic, de asemenea pe plan național și internațional ca judecător la Judecătoria Suceava, la Tribunalul Militar din Iași, iar pe plan internațional, ca judecător european în cadrul Tribunalului Uniunii Europene de la Strasbourg.“

Cornel Sigmirean a dat apoi citire hotărârii prin care profesorului Valerius Ciucă i-a fost decernat titlul onorific: „Înaintată Senatului Universității, cererea Facultății de Științe Economice și Drept a fost prezentată și dezbătută în ședința Senatului din 27 septembrie 2018 și a rezultat hotărârea numărul 12, prin care se aprobă în unanimitate, cu 59 de voturi pentru, acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa domnului profesor Valerius Ciucă de la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Hotărârea este semnată de Președintele Senatului Universitar, prof. dr. Constantin Copotoiu, de Cancelarul Senatului, conf. Ioan Țirea, cu avizul juridic al doamnei Cristina Sala.“

Laudatio emoționant

Conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu de la Facultatea de Economie și Drept a susținut un laudatio cuprinzător, în care a punctat, cu stimă și afecțiune, realizările profesionale, dar și umane care îl recomandă pe Valerius Ciucă pentru primirea titlului de Doctor Honoris Causa.
„Activitatea de cercetare, didactică și profesională este impresionantă, personalitatea domniei sale fiind recunoscută la nivel internațional, în special remarcându-se în domeniile de preferință, precum dreptul roman, dreptul european, dreptul privat comparat, filosofia dreptului european.
Trăsăturile personalității sale îl recomandă ca mentor și personalitate de avangardă în privința evoluției generațiilor de juriști și a orientării filosofiilor și realităților care însoțesc și cuprind deopotrivă domeniul dreptului ca știință și a justiției ca scop și apanaj social necesar.
(…) Oricare dintre cei care au avut plăcerea și ocazia de a-l cunoaște pe profesorul Valerius M. Ciucă a simțit puterea formatoare întemeiată pe caracter și erudiție a domniei sale. Se poate observa că domnia sa are o rigurozitate și o fermitate în a porni în aventura dezbaterii formatoare, cu intenție aș spune eu și cu asumarea răspunderii asupra demersului formator. O asemenea atitudine se întemeiază pe multitudinea de selecții pe care a realizat-o de-a lungul anilor de studiu și exercitare a profesiei în privința valorilor sociale și reperelor naționale, europene și internaționale pe care le-a evaluat și supus unor analize atente și minuțioase.
(…) Este de remarcat drept model și exemplu, atunci când își asumă responsabilitatea de a fi model și exemplu, fără neapărat a face această afirmație, tocmai pentru a putea pretinde o anumită poziție de neutralitate, chiar și dacă o asemenea poziție întregită cu personalitatea domniei sale ar putea deranja unele „voci“. Pentru câteva dintre ideile de argumentare de mai sus, domnia sa reprezintă un mentor apropiat tuturor celor care doresc să descopere precum spuneam o anumită simfonie a Dreptului, necesară oricărui cercetător despre bine, despre rău, despre spiritul și înțelegerea legii.“

După ce și-a luat în primire roba și tradiționala tocă neagră, în formă pătrată, cu șnur, profesorul Valerius Ciucă a primit și diploma prin care i se conferă titlul de Doctor Honoris Causa și a fost imortalizat în câteva fotografii alături de reprezentanții comunității academice care i-au stat alături pe parcursul ceremoniei.

Discurs de recepție impresionant

Discursul de recepție al prof. univ. dr. Valerius Ciucă a fost pe măsura laudatio: punctat cu umor, personal, pe alocuri confesiv și mustind de erudiție, Valerius Ciucă și-a încântat auditoriul cu o demonstrație de retorică, dar și cu personalitatea sa cordială.
„(…) Dintre toate cuvintele pe care le voi pronunța aici, vă rog să le rețineți ca fiind esențiale pentru mine cele purtătoare de sentimente de gratitudine și de respect, față de domniile voastre, dar și acelea care conturează starea-mi de om surprins, poate chiar perplexitatea în raport cu propriile-mi expectanțe față de-al meu cursus honorum. Am glumit de multe ori spunând că mai degrabă port cu mine „un capăt de funie și săpun“ decât o coroniță de lauri, precum aceea pe care mi-ați oferit-o cu atât de copleșitor spirit magnanim. Un mulțumesc curat, românesc, doresc să rețineți din alocuțiunea mea, nu doar pentru că celebrăm Centenarul Marii Uniri, ci și pentru faptul că emoțiilor bune ce mi le-ați trezit, și ascultând de sfaturile lui Giovanni Papini, nu aș putea să le răspund doar cu spirit marmorean, plin de excrescențe retorice ca o „tencuială coșcovită pe un zid surpat de emfază“. Premiindu-mă astăzi, dragi confrați, înclin să cred că mă faceți doar custodele cununei de lauri ce se cuvine mai mult genitorilor mei, familiei mele, dascălilor și mentorilor mei, maeștrilor care mi-au jalonat cărările și căutările și din al căror ADN spiritual am încercat, până astăzi, să mă inspir.“

Cornel Sigmirean a declarat evenimentul închis printr-o urare adresată profesorului Valerius Ciucă: „Vă spun bun venit în galeria personalităților înnobilate cu titlul de Doctor Honoris Causa, vă dorim o viață lungă, trăită în sănătate, cu noi și noi contribuții spre gloria universității noastre.“

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.