Home / Cultură / Muzeul de Ştiințele Naturii, între valori autentice și divertisment

Muzeul de Ştiințele Naturii, între valori autentice și divertisment

Distribuie

Dezbaterea a avut loc în urmă cu câteva zile, la inaugurarea conferinței naționale care a aniversat 60 de ani de cercetare, conservare și valorificare științifică a patrimoniului cultural la Secția de Ştiințele Naturii a Muzeului Județean Mureș.

Şeful Secției, muzeograful Daniela Botoș, a subliniat că viitorul instituției este asigurat de un proiect de 2 milioane de lei, bani europeni, prin care se va reabilita clădirea Muzeului de Științele Naturii și se vor diversifica spațiile expoziționale prin tehnici moderne de expunere. ”Programul conferinței cuprinde susțineri de comunicări în botanică, zoologie, paleontologie, mineralogie, petrografie și muzeologie, prezentarea revistelor ”Marisia” și ”Pedagogie muzeală”. De asemenea, avem un vernisaj al expoziției temporare ”Muzeul de Științele Naturii, trecut, prezent și viitor”, fiind prezentate toate tipurile de colecții științifice dar și pedagogiei muzeale. O altă secțiune e dedicată expozițiilor temporare din prezent iar viitorul este prezentat simbolic în mijlocul sălii și se referă la viitoarea expoziție de bază, care va fi realizată după modelul dioramatic european”, a explicat Daniela Botoș.

Divertisment versus rol educativ

Cercetătorul Iorgu Petrescu, de la Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București, deplânge faptul că se pune accent mai mult pe divertisment decât pe valorile muzeale autentice. El nu neagă rolul tehnologiei moderne, însă prin digitalizare și expunere virtuală tânăra generație riscă să nu mai înțeleagă natura, ritmurile și rolul său.

”Dintr-o instituție dedicată cercetării și transmiterii către public a cunștințelor, deci de educație, muzeul s-a transformat într-o chestiune de divertisment. Dar sigur, aceasta este moda, acuma totul este pe ”infotuch”, dar informația care ajungea la public este mult mai săracă, muzeele devin pur și simplu niște unități comerciale, care doar vând tot felul de chestii care nu au absolut niciun rol educativ”, a argumentat Iorgu Petrescu. El crede că vina aparține atât familiei în care copiii primesc prea devreme telefon, cât și școlii românești, al cărei nivel a scăzut foarte mult.

Relaţia dintre muzeu şi şcoală

Profesorul Hadrian Conțiu de la Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș, care a prezentat la conferință o revistă de pedagogie muzeală, crede că impactul instituției în societate poate fi mult îmbunătățit dacă există o simbioză între muzeu și școală.

”Firul călăuzitor este chiar relația dintre muzeu și școală și sigur că reacția copiilor la tot ce înseamnă cultură poate să fie favorabilă, atractivă, dar poate fi și de respingere. Muzeul în general ar trebui să iasă în întâmpinarea elevilor, prin programe specializate, să existe o simbioză între școală și muzeu. Adică noi prin educație și muzeul prin activități trebuie să încercăm împreună să corectăm, de exemplu plictiseala pe care elevul o poate manifesta în muzeu, apoi lumea virtuală. Să nu uităm că foarte muli dintre copiii noștri trăiesc în virtual și nu în real, din păcate”, a atras atenția Hadrian Conțiu, care crede că muzeul ar fi o șansă pentru aducerea copiilor în realitate.

Conferința „60 de ani de muzeologie în domeniul științelor naturii la Muzeul Județean Mureș”, a fost structurată pe două secțiuni, de științele naturii și de pedagogie muzeală, la care au conferențiat cercetători științifici, muzeografi, profesori preuniversitari și universitari din România și Republica Moldova.

V. OANCEA

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.