Filme, concerte și teatru-dans la Festivalul Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 244 Vizualizări

Filme, concerte și teatru-dans la Festivalul Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native va avea loc la Palatul Culturii începând de miercuri, 7 noiembrie, până duminică, 11 noiembrie. La fel ca și în anii precedenți, organizatorii au pregătit un program bogat, în care oferta scurt-metrajelor înscrise în competiție va fi completată de lungmetraje românești și ungurești, printre care propunerile României și Ungariei pentru Premiile Oscar, „«Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari»” de Radu Jude și „Sunset” de László Nemes. În cadrul programului figurează și un spectacol de teatru și două concerte.

Aproximativ 1100 de filme înscrise în competiție

Despre ediția din acest an a vorbit mai pe larg Gáspárik Attila, directorul artistic al festivalului, în cadrul unei conferințe la care au participat și Sipos Levente, directorul festivalului, și Libeg Zsuzsanna, responsabil media.

Selecția filmelor intrate în competiția a fost drastică, întrucât numărul de producții înscrise a fost considerabil.
„Au sosit în jur de 1100 de filme de pe toate continentele lumii. Pentru mine întotdeauna este un cadou să avem filme făcute în țările arabe. Cultura arabă, despre care știm foarte puțin, se prezintă în cadrul acestui festival. Ne dăm seama că nu numai explozii, nu numai puciuri politice există în acele țări. Sunt oameni care iubesc, care urăsc, oameni care își trăiesc zilele și se simt foarte bine în Irak, Iran și Siria, și mai fac și filme. Pentru mine e o gură de oxigen să văd asemenea filme sau filme din statele africane, despre care auzim numai atunci când se vorbește la știri despre migrații sau alte asemenea lucruri”, a declarat Gáspárik Attila. Directorul artistic al festivalului a precizat și criteriile care au stat la baza selecției.

„Filmele prezente în festival în primul rând trebuie să aibă o coerență artistică solidă. Trebuie, de asemenea, să aibă o originalitate filmul și prelucrarea temei și, totodată, să nu depășească 30 de minute și să nu fie mai vechi de doi ani. A fost un juriu de preselecție format din colegii și prietenii noștri din București, dar și din Ungaria, de la Festivalul Mediawave, care ne-au ajutat pe vremuri să lansăm acest festival.”

Gáspárik Attila, directorul artistic al festivalului

Propunerile României și Ungariei pentru Premiile Oscar

În ceea ce privește lungmetrajele, criteriul de selecție a încercat să împace dimensiunea artistică cu cea de box office, dar criteriul financiar a fost la rândul său hotărâtor, întrucât drepturile de proiectare a producțiilor pot fi foarte costisitoare.

„Am avut un pachet mare din care puteam să alegem, dar, în primul rând, în acest pachet au ajuns filmele pe care ne-am permis să plătim ca să le aducem. Cei care azi se ocupă de comercializarea filmelor au dezvoltat o industrie foarte mare. Nu mai merge ca pe vremuri: Mă, dă-mi și mie filmul ăla să îl proiectăm la festivalul nostru. Noi plătim fiecare lungmetraj difuzat în cadrul festivalului și de multe ori se întâmplă să avem mai mulți spectatori la o singură proiecție decât cinematografele noastre sau cele apropiate, într-o săptămână întreagă. Vom avea filmul „«Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari»” al lui Radu Jude, care a dovedit de mult că este unul dintre cei mai buni regizori europeni. Va fi difuzat filmul lui Radu Muntean, „Alice T”. Va fi prezent regizorul și mai mulți actori care vor purta o discuție despre film după difuzarea acestuia. Vom avea filmul „Sunset”, propus de către Ungaria pentru Premiile Oscar, în regia lui László Nemes care a câștigat Oscarul pentru Film Străin în 2015 cu „Fiul lui Saul”. În rolul principal joacă Vlad Ivanov, care joacă un rol extraordinar”, e de părere Gáspárik Attila.

Muzică și teatru-dans

Directorul artistic al festivalului a menționat cele două concerte care vor avea loc la ediția Alter-Native din acest an. „Noi, când am conceput acest festival ne-am gândit să ne asociem cu muzica de jazz pentru că în urmă cu 26 de ani erau foarte puține posibilități de a asculta muzică jazz. Nu aveam pe-atunci cluburi, dar nici acum nu prea există o viață foarte intensă de club în ceea ce privește domeniul jazzului. Așa a rămas tradiția noastră muzicală și e o muzică ce unește oamenii și se poate asocia cu filmele experiementale. Vom avea vineri, la ora 20.20 un concert Emeric Imre și Jimi Laco, iar sâmbătă vom avea un concert susținut de István Gyárfás alături de Mátyás Premecz Organ Trio. Gyárfás a cântat mult alături de Luiza Zan, cunoaște foarte bine viața muzicală din România, a concertat mult la București și va interpreta melodii la chitară, fără texte, care cred că vor cuceri publicul din nou.”

Iubitorii dansului contemporan au motive de bucurie în acest weekend: vineri, la ora 19.00, la sinagoga de pe strada Brăila nr. 10, Compania András Lóránt va prezenta spectacolul „Introspectio”.

„András Lóránt este singurul coregraf laureat cu Premiul UNITER din România pentru mișcările scenice pe care le-a făcut la diferite spectacole din țară. Trupa lui va susține un spectacol fără cuvinte, fără discurs vocal. Va fi un spectacol doar bazat pe mișcare, e plin de mișcare, ca un film în 3D, fără ochelari”, a declarat Gáspárik Attila.

Juriul din acest an va fi format din actorul Theo Marton, producătorul Kántor László, regizorul Nemes Gyula, jurnalista Adina Popescu și Szuszámi Zsuzsa de la Radio Târgu Mureș.

Toate filmele din festival vor fi subtitrate sau traduse în căști în limbile română, maghiară și engleză, după preferință.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE