Home / Administratie / Finanţare de 1,4 milioane de euro pentru crearea unei zone publice de agrement în Sovata!

Finanţare de 1,4 milioane de euro pentru crearea unei zone publice de agrement în Sovata!

Distribuie

Sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia a găzduit luni, 5 noiembrie, momentul de semnare a contractul de finanțare pentru proiectul ”Amenajare spațiu de agrement multifuncțional în jurul cinema Doina”, a cărui valoare totală este de circa 6,4 milioane de lei.

Contractul a fost semnat de Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata, și Simion Crețu, director general ADR Centru, iar proiectul prevede modernizarea unui spațiu public de aproape un hectar și crearea unei zone publice de recreere în orașul care a devenit sinonim cu relaxarea și procedurile balneare în județul Mureș.

Astfel, până la finalul lunii septembrie 2021 vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg.

Areal de agrement multifuncțional în aer liber

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, respectiv Prioritatea de investiții 5.2, care urmărește creșterea favorabilă ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen, ca parte a unei strategii teritoriale, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice. Obiectivul general al proiectului este de a asigura refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor situate în intravilanul orașului, în vederea îmbunătățirii mediului urban, precum și pentru creșterea atractivității și competitivității turistice a stațiunii balneo-climaterice Sovata. Municipalitatea consideră că astfel se vor îmbunătăți și serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri și spații verzi, de terenuri de joacă și de sport la nivel urban.

Concret, intermediul proiectului se vor amenaja, în termen de trei ani, 9.517 de metri pătraţi din jurul Cinematografului „Doina”. Prin reamenajarea acestui spațiu, zona va fi valorificată și transformată într-un areal de agrement multifuncțional în aer liber, unde, în cadrul întâlnirii avute cu potențialii beneficiari ai proiectului, s-a exprimat dorința de a fi realizate șase investiții în zonă, care vor genera în mod direct un număr de 34 noi locuri de muncă. Edilii estimează că în termen de cinci ani, numărul de turiști din stațiune va crește cu 22% față de anul de referință. Dotarea zonei publice de agrement și recreere se va realiza într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg și cu dizabilități, prin următoarele construcții și amenajări de alei pietonale, mobilier specific pentru parc, zone verzi complet reamenajate, corpuri noi de iluminat și supraveghere și racorduri la toate utilitățile necesare.

”Pentru orașul Sovata, acest proiect este important, deoarece completează investițiile realizate în urmă cu cinci ani, în amenajarea zonei din jurul Lacului Ursu, prin implementarea cu succes a proiectului ”Drumul Sării Sovata”. Investind fonduri europene în modernizarea parcului din jurul cinematografului Doina dovedim cetățenilor noștri atât faptul că suntem interesați de dezvoltarea tuturor zonelor din oraș, dar și că ne preocupă investițiile care nu consumă foarte mult din bugetul public, dar aduc valoare pentru comunitate și pentru turiști. Am analizat împreună cu conducerea ADR Centru situația turismului regional și dorim să rămână ramura economică prin care Regiunea Centru conduce la nivel național. Sovata oferă o importantă infrastructură pentru petrecerea timpului liber, pentru tratamente balneo-climaterice și sprijinim toți investitorii, inclusiv cei care sunt interesați de dezvoltarea facilităților în domeniul sporturilor de iarnă. În urmă cu doi ani, peste 110.000 de turiști au vizitat orașul nostru, dar noi estimăm că acest număr se va apropia de 140.000 cât mai curând posibil, inclusiv prin implementarea acestui proiect. În noua zonă de agrement de la cinematograful Doina dorim să realizăm o oază verde, naturală, cu intervenții minime asupra spațiului public, dar cu un efect mare pentru cetățeni”, a declarat Fülöp László Zsolt, după semnarea contractului de finanțare.

Sovata, pol de investiţii al judeţului Mureş

Valoarea totală a proiectului ”Amenajare spațiu de agrement multifuncțional în jurul cinema Doina” din Sovata este de peste 6.392.240 lei, din care aproape 6,26 milioane lei (peste 1,4 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR și bugetul de stat (98% din valoarea eligibilă a proiectului), diferența fiind reprezentantă de contribuția beneficiarului, la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile. Parcurile, cu infrastructura de agrement și turism reabilitată se adresează tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prezentând facilități specifice și dotări pentru recreere, sport și joacă. Pe lângă această cerere de finanțare, pentru Sovata este în fază avansată în procesul de evaluare și selecție inițiativa pentru ”Modernizare străzi urbane în orașul Sovata”, în valoare totală de circa 9,3 milioane de lei.

”În cadrul acestei priorități a Programului REGIO este cel de-al patrulea proiect pe care îl semnăm la nivel regional, ridicând astfel valoarea sumelor atrase la peste 9 milioane de euro. Mai sunt încă trei proiecte în faza de evaluare – încă unul din Sovata, unul din Băile Tușnad și unul din Bazna – aspect care ne face să considerăm că vom atrage toate fondurile destinate acțiunilor prin care se dezvoltă infrastructura turistică în stațiunile din regiune. Avem câte un proiect în județele Harghita, Covasna, Sibiu și acum, iată, Mureș și vedem că zonele turistice se dezvoltă mai repede decât media orașelor din Regiunea Centru. La Sovata, investițiile publice sunt corelate cu investițiile private, rata șomajului s-a redus simțitor și rezultatele activităților edilitare sunt vizibile direct în creșterea calității vieții. În acest oraș am finanțat investiții în infrastructură încă din perioada de pre-aderare, dar și prin POR 2007-2013, obiective care oferă noi posibilități de petrecere a timpului liber, localnicilor și turiștilor. Spre deosebire de alte țări europene, România are o situație net deficitară privind suprafața medie a spațiului verde pe locuitor, aceasta devenind o problemă a urbanizării actuale, iar dezvoltarea durabilă a turismului implică și acțiuni coerente pentru reamenajarea și revitalizarea spațiilor publice neutilizate, astfel încât acestea să devină spații de agrement cu funcțiuni multiple”, a declarat Simion Crețu.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.