VIDEO: O incursiune foto în istoria României realizată de AGERPRES de Centenar Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 260 Vizualizări

VIDEO: O incursiune foto în istoria României realizată de AGERPRES de Centenar

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat cu ocazia Centenarului, un album de fotografie special, bilingv, cu 100 de fotografii din România intitulat „România: Evoluție”.

Albumul a fost transformat și într-o expoziție care a poposit până acum în Târgu-Mureș de două ori, o dată la Reghin și o dată la Sighișoara, și este împărțit în 3 capitole distincte conținând cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii agenției în ultimii ani, imagini din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press.

100 de fotografii cu impact puternic

Primul capitol, Arhiva, care conține imagini alb-negru, adevărate opere de artă, reprezintă o incursiune în istoria României, regăsindu-se în paginile sale fotografii cu personalități – Regele Mihai, George Enescu, George Călinescu, Maria Tănase, Constantin Tănase, imagini din timpul celui de-al doilea război mondial sau marea victorie a echipei Steaua București în Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Revoluție, al doilea capitol, prezintă căderea comunismului din 1989 și primele zile ale democrației în România. Fotografii emblematice, din București și Timișoara, cu tancuri, soldați, părinți, copii, mii de protestatari strânși sub o singură voce și cu un singur scop: de a-și dobândi liberatatea.

Al treilea și cel mai lung capitol, Evoluție, realizează o incursiune în realizările României după 1989, dar și în viețile oamenilor de zi cu zi, constituind un tablou eclectic și puternic vizual. Îi regăsim pe faimoșii sportivi români, evenimente culturale, întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și Donald Trump, competiții sportive, imagini din concerte, din peisajele pitorești, proteste și evenimente care s-au desfășurat în diverse colțuri ale țării noastre.

Există și un documentar

Pe lângă albumul și expoziția foto, Agenţia Naţională de Presă a lansat și un film documentar intitulat „Marea Unire – România, la 100 de ani”. Documentarul prezintă mărturii ale urmaşilor celor care au luptat în primul Război Mondial, dar şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Echipa AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar descendenții celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani, aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie, spun creatorii.

El a fost realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu. Îl puteți viziona mai jos:

Expoziția va ajunge din nou la Târgu-Mureș spre sfârșitul lunii la o dată și locație anunțate ulterior, iar albumul foto va putea fi văzut integral online începând cu 1 decembrie, Ziua României.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE