Centenarul, sărbătorit la Teatrul Național Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

Centenarul, sărbătorit la Teatrul Național

În anul 2018, aniversăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

În acest context, Teatrul Național Târgu Mureș a pregătit evenimente prin care să promoveze teatrul românesc, dar și să continue să participe la deschiderea și dialogul intercultural, se anunță în cadrul unui comunicat remis de către Biroul de P.R. al Companiei Liviu Rebreanu.

În prima parte a acestui an, Compania Liviu Rebreanu a avut premiera spectacolului „Domnul Urmuz scrie pagini bizare” după texte de Urmuz, în regia lui Gavriil Pinte. În Stagiunea 2018-2019 va fi pusă în scenă piesa „D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, în regia lui Adrian Iclenzan. Aceste spectacole pe texte ale dramaturgiei românești se adaugă celor deja existente în repertoriul Companiei Liviu Rebreanu și care se joacă periodic („O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie” după I. L. Caragiale, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „În trafic” de Alina Nelega, „Double Bind” de Alina Nelega și Kincses Réka, „Tatăl meu, preotul” de Gabriel Sandu).

Unul dintre evenimentele în desfășurare este co-producția cu Teatrul Mihai Eminescu din Chișinău. Spectacolul „Miss Liberty – Ultimul madrigal”, după un text de Mircea M. Ionescu, în regia lui Elemér Kincses, are o echipă de producție formată în egală măsură din actori ai teatrului târgumureșean, dar și ai teatrului basarabean. Spectacolul va avea o premieră la Chișinău și una la Târgu Mureș, plus o reprezentație de gală pe 5 decembrie în Alba Iulia.

„100lasută.ro” este un spectacol de poezie românească (autori clasici și contemporani) susținut de către actorii Companiei Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu Mureș în data de 27 noiembrie, la Sala Mare. Printre numele poeților ale căror poezii vor face parte din scenariul spectacolului „100lasută.ro” se numără: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, George Bacovia, Vasile Voiculescu, Alexandru Macedonski, Adrian Păunescu, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Radu Gyr, Romulus Guga, Mircea Cărtărescu, Ion Mureșan, Nina Cassian, Ion Minulescu, Ioan S. Pop, Geo Bogza și George Țărnea.

În luna decembrie va avea loc evenimentul „Român vs. Maghiar. Interferențe culturale româno-maghiare în teatru după 1918”, în cadrul căruia se vor desfășura mai multe evenimente. Unul dintre acestea este conferința științifică internațională cu titlul „Identitate și Alteritate. Teatrul ca spațiu al confluențelor româno-maghiare”, cu sprijinul Institutului de Cercetări Teatrale și Media Târgu Mureș și Universitatea Petru Maior. Vor fi montate și două spectacole: „Intenții rătăcite” de Dálnoky Réka la Compania Liviu Rebreanu și „Țara zânelor” de George Ștefan la Compania Tompa Miklós. De asemenea, se va crea și o pagină web unde se vor încărca inventarierea și digitalizarea traducerilor din limba română în limba maghiară și vice-versa a textelor de teatru de după anul 1918.

Evenimentele sunt finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

(A.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE