FOTO: Corespondenţă specială de la Moscova. Cercetarea ştiințifică nu are “granițe”, doar “bariere”! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 562 Vizualizări

FOTO: Corespondenţă specială de la Moscova. Cercetarea ştiințifică nu are “granițe”, doar “bariere”!

La invitația Facultății de Geografie și Ecologie a Universității de Stat din Moscova am participat, în calitate de reprezentanți ai Universității “Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș, șapte cadre didactice de la toate cele patru facultăți precum şi doi studenti ai Facultății de Drept, la Conferința Internatională Științifică și Practică ”Drobodeev-2018”.

Colaborarea noastră a început cu ceva timp în urmă, profesori ai  Universității de Stat din Moscova și studenți ai Facultății de Geografie deja onorându-ne cu prezența lor în primavara acestui an, în cadrul unei aplicații de teren ce a vizat cunoașterea spațiului geografic transilvan.

Ceea ce vreau să redau în textul acestui articol este experiența noastră trăită în Rusia, pe care fiecare dintre noi a perceput-o ca fiind extrem de interesantă și de bogată în informații din diverse domenii: învățământ, istorie, civilizație și artă.

După un drum nu foarte lung până la Moscova, timp în care fiecare ne-am întrebat ce vom găsi acolo, am avut parte de primirea călduroasă a secretarei Facultății de Geografie, Natalia, care cu un zâmbet, nu foarte specific populatiei ruseşti, ne-a urat bun venit în limba română.

Am aflat ulterior că atitudinea serioasă a populației se datorează faptului că persoanele care zâmbesc sunt considerate de aceștia mai puțin inteligente și nu prea oneste.

Natalia a fost ghidul nostru pe tot parcursul vizitei petrecute acolo. De la ea am aflat multe informații referitoare la stilul de viata și de educație al populației. Din exterior, viața acolo părea foarte frumoasă orașul fiind caracterizat de curățenie, frumusețea clădirilor, turism civilizat, dar în spate stau multe aspecte care presupun efort și implicare în acest sens.

După o vizită de ansamblu a orașului Moscova, care a început în Piața Roșie și s-a terminat cu descoperirea naturii generoase de care se bucură localnicii în parcul Zaradie şi navigarea pe râul Moscova ce traversează orașul de la un capăt la altul, am așteptat cu nerăbdare să intrăm în partea de cercetare oferită de conferința la care urma să participăm. Această provocare a început cu prezentarea unor lucrări în plenul conferinței, care tratează aspecte de importanță majoră în domeniul ecologiei pe plan mondial. Aici s-au prezentat subiecte legate de resursele naturale şi de modul lor corect de gestionare, s-a pus atât problema demografiei cât şi a unui nivelului de trai decent. Prezența colegei mele, doamna decan conf. dr.  Ramona Rațiu a dat o notă de greutate Universității “Dimitrie Cantemir” în cadrul participanţilor şi a adus un aport semnificativ la inițierea unei activităţi comune de cercetare peste granițele țărilor.

Conferința a fost dedicată aniversării a 75 de ani de la înființarea Departamentului de Geoecologie al Universității Regionale de Stat din Moscova. Este o istorie lungă și bogată în realizari, facultatea mândrindu-se cu o bază impresionată de laboratoare, precum și cu un muzeu de mineralogie în care frumuseţea pietrelor ne-a fascinat, determinându-ne să petrecem o perioadă bună de timp acolo. Colegii noștri, profesori ai Moscow Region State University, au fost gazde foarte bune oferindu-ne pe toată perioada conferinței tot sprijinul lor în a înțelege modul de funcționarea a sistemului de învățământ din mediul universitar rusesc.

Studenții ne-au făcut de asemenea o surpriză plăcută printr-o frumoasă prezentare despre Sighișoara și Salina Turda, pe care le-au vizitat cu ocazia aplicației de teren din primăvară, precum și prin deschiderea lor pentru explorarea altor subiecte, atât de diferite și greu de înţeles prin diferenţele culturale pe care le implică.

Pentru fiecare dintre noi a fost o provocare prezentarea lucrărilor la secţiunile conferinței, participanții fiind persoane extrem de implicate, ne-am bucurat de discuții pe marginea subiectelor prezentate.Toate aceste dezbateri ne ajută în activitatea noastră de cercetare și ne oferă o imagine mai aproape de latura obiectivă a problematicii abordate.

Conferința s-a bucurat de o participare internațională și prin prezența domnului profesor Wakai I. din Japonia, care prin tematica lucrării pezentate a scos în evidență schimbările survenite în planul oraşului Osaka, în concordanță cu modificarile mediului. Astfel, prezentările făcute în cadrul conferinţei ne-au confirmat fapul că cercetarea este domeniul care cu ținte bune unește oameni și țări și are rezultate mult mai rapide și aplicabile tocmai printr-o abordare din mai multe perspective.

Am fost plăcut impresionați de lucrări de artă, clădiri, dar cel mai mult ne-au impresionat oamenii. Modul în care este tratată resursa umană este cea mai importantă carte de vizită a unei țări. În domeniul învățământului universitar, locul în care ne-am integrat cel mai mult ca timp şi informații, ne-a dovedit cât de mult sunt apreciaţi şi susţinuți profesorii în munca pe care o depun.

Cercetarea științifică este un domeniu fără de care nu putem progresa, munca în acest sens este una pe cât de grea, costisitoare și de lungă durată pe atât de motivantă, provocatoare și cu rezultate extrem de benefice.

Cu participarea noastră la această conferință „am ridicat o barieră” pe care sunt sigură că o putem menține, activitatea de colaborare urmând a continua prin implementarea unor proiecte comune: implicarea în programul Erasmus + precum și organizarea unei Tabere de vară, în Carpați, în vara anului 2019,   unde alături de profesori și studenți ai Facultății de Geografie și Ecologie a Universității Central Regionale de Stat din Moscova vor fi invitați și alţi colaboratori ai Universității „Dimitrie Cantemir”.

Lect. univ. dr. Alina SOLOVĂSTRU

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE