EXCLUSIV! O mureşeancă, în topul celor mai influente femei de la Bruxelles! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5210 Vizualizări

EXCLUSIV! O mureşeancă, în topul celor mai influente femei de la Bruxelles!

Site-ul www.politico.eu a publicat, zilele trecute, o listă cu cele mai influente femei care îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles, femei supranumite “forţe care conduc dezbaterile şi influenţează politica.”

Pe selecta listă care conţine mai puţin de 20 de nume de femei se află şi mureşeanca Luminiţa Odobescu, ambasador al României la Uniunea Europeană începând din septembrie 2015.

„La Parlamentul European au trecut două decenii de când o femeie a prezidat instituția. Femeile deţin multe dintre cele mai dificile locuri de muncă din oraș, indiferent dacă negociază cu dictatori, apăra Monsanto sau oferă explicaţii despre UE. Întrebare a reală: Când vor ajunge să conducă?”, au precizat realizatorii materialului.

„Odobescu este un diplomat de carieră care are o misiune dificilă, de a reprezenta o țară pe care mulți o asociază cu corupția la cele mai înalte niveluri. Ambasadorul României la UE contribuie la menținerea efortului țării sale pentru președinție în 2019, pe măsură ce Brexit, Trump, Rusia și naționaliștii naționali ai Europei perturbă scena diplomatică a UE. La Bruxelles, ea a îmbunătățit eforturile de comunicare ale reprezentanței românești și a deschis-o înspre evenimente, însă provocarea ei reală va veni la începutul anului viitor, când România va fi însărcinată să dirijeze Europa de pe stâncile Brexit și să se confrunte cu un mediu politic fracturat care ar putea vedea mai multe provocări între capitalele naționale și Bruxelles și un Parlament European puternic fragmentat”, se precizează în prezentarea făcută Luminiţei Odobescu.

Doctor în relaţii economice internaţionale

Luminița Odobescu este originară din comuna mureșeană Deda, a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi înainte de numirea în funcţia de ambasador a deţinut funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Doctor în relații economice internaționale, dedeanca a deținut, între anii 2002 și 2007, diverse poziții în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană și răspunzând de gestionarea relațiilor comerciale dintre România și Uniunea Europeană.

Actualul ambasador al României la Uniunea Europeană a absolvit Liceul Industrial nr. 3 din Miercurea Ciuc, în anul 1987, la clasa de matematică – fizică, perioadă cu multe amintiri foarte frumoase.

“Cred că fiecare dintre noi are amintiri foarte plăcute despre anii de liceu. Ale mele sunt legate de emoţiile testelor la matematică, prieteniile şi mai ales vacanţele şi excursiile cu colegii. Îmi aduc aminte de profesorul de matematică, care deşi era foarte sever, ne-a ajutat pe toţi să intrăm la facultate fără dificultate şi cu note mari, de doamna dirigintă, de serile de duminică la patinoar alături de colegi sau de vacanţele la Băile Tuşnad, când făceam tot matematică. Sunt amintiri de care îţi aduci aminte cu drag şi care te fac întotdeauna să zâmbeşti”, a afirmat diplomatul, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

A urmat admiterea la Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

“Recunosc că o mătuşă de-a mea a fost cea care a spus “comerţul exterior este pentru tine” şi mi-a plăcut ideea. Perioada facultăţii a fost una frumoasă şi interesantă, pentru că am fost generaţia de “tranziţie”, pe care a “prins-o” Revoluţia din ‘89 exact în mijlocul anului trei de facultate, când a urmat o schimbare destul de radicală a ceea ce învăţasem în primii doi ani. Legat de perioada facultăţii, aş vrea să subliniez că anul acesta am sărbătorit 20 de ani de la terminarea facultăţii şi a fost o imensă bucurie să revăd o parte dintre colegi, unii care au venit chiar de peste ocean pentru această ocazie”, a rememorat Luminiţa Odobescu.

Distinsă cu Ordinul Meritul Diplomatic

Pentru contribuția avută la aderarea României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu a fost decorată cu Ordinul Meritul Diplomatic în grad de ofițer.

„Această decoraţie mi-a fost conferită pentru activitatea pe care am desfăşurat-o în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE, unde am făcut parte din echipa de negociere a aderării României la Uniunea Europeană. Pentru mine, ca şi pentru restul colegilor diplomaţi, care au fost implicaţi în acest proces, a fost o reală onoare de a primi această decoraţie”, a mărturisit ambasadorul României la Uniunea Europeană.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE