Investiții preconizate în zona Ungheni – Sânpaul Business
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 609 Vizualizări

Investiții preconizate în zona Ungheni – Sânpaul

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate joi, 8 noiembrie, Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, a oferit mai multe detalii în privința posibilelor investiții în zona Ungheni – Sânpaul, dar și despre problemele forței de muncă care reprezintă un minus la nivel național.

„Sigur vor fi investiții în perioada următoare”

Apropierea autostrăzii și redeschiderea aeroportului a deschis noi căi de investiții, iar mai nou au apărut cereri în aceste zone, spune el. El consideră important ca firmele să înceapă să poarte discuții în mediul universitar cu rectorii universităților din județ, Sapienția și UMFST (facultățile de Științe și Tehnologie), referindu-se în mod special la cele cu specific tehnic, pentru a-și selecta forța de muncă în pregătire. „Piața concurențială decide de ce este nevoie, care este nivelul de salarizare care poate fi acordat în anumite domenii. Aici administrația publică nu poate să intervină, iar rolul nostru este să creem condiții cât mai bune”, a spus Peter Ferenc.

Însă preşedintele Consiliului Judeţean Mureş nu consideră că migrația masivă a persoanelor pentru locuri de muncă mai bine plătite este o problemă care ține doar de țara noastră, problema întâlnindu-se și în țări mai dezvoltate ca Cehia, Polonia sau Ungaria, iar rolul administrației publice este unul limitat în acest sens.

„Administrațiile publice locale, bineînțeles, trebuie să aibă școli moderne, să aibă diferite servicii foarte bune, începând de la transportul public până la tot ceea ce înseamnă servicii într-un oraș sau într-o localitate, și, bineînțeles, este foarte important ca și în satele sau în comunele limitrofe să existe căi de comunicație cât mai bune, ca să poți să ajungi la locul de muncă, deci aici este rolul administrației publice locale și județene, după părerea mea, și în cazul în care toate acestea există atunci sigur acel tânăr care momentan dorește să plece în Anglia, în Germania, Suedia sau în nu știu ce țară, în care salariile sunt mai mari, dar și costurile și cheltuielile sunt mai mari, va decide să rămână acasă. Asta este speranța mea, speranța noastră și eu în continuare consider că dacă putem să le creăm condiții acestor tineri, ei nu vor mai pleca pentru pentru că foarte mulți au prieteni și părinți acasă”, a spus Peter Ferenc.

„Nu vei putea opri un foarte bun specialist, care o să primească o ofertă extraordinar de bună, să plece. Dar important este să oprești valul acesta de ieșire a tinerilor din țară”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Mari probleme în construcții

Președintele Consiliului Județean Mureș a preconizat o creștere a construcțiilor în perioada următoare și a avertizat cu privire la problema forței de muncă în acest sens, a specialiștilor în construcții care pleacă.

„În domeniul construcțiilor o să avem anul viitor probleme foarte mari. Se deschid o mulțime de proiecte europene, proiecte prin PNDL, o să fie pe piață foarte multe proiecte scoase și s-ar putea să avem probleme în realizarea lor din cauza plecării tinerilor. PNDL-ul vorbește de 150 milioane de euro care trebuie să intre în următorii 5 ani în județul Mureș. O să fie un dumping pe piața construcțiilor”, a spus Peter Ferenc.

Cu toate acestea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş consideră că piața se va regla din cauza cererii și a ofertei, iar părinții vor începe din nou să își încurajeze copiii să urmeze mai degrabă școli profesionale decât licee pentru a oferi o forță de muncă potrivită pentru piața concurențială.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE