Share

Home / Cultură / Reghin este gazda celui de-al cincilea concert Classic Unlimited 2018

Reghin este gazda celui de-al cincilea concert Classic Unlimited 2018

Publicul din Reghin iubitor de muzică clasică este invitat sâmbătă, 10 noiembrie, la cel de-al cincilea concert al turneului Classic Unlimited 2018, proiect dedicat promovării muzicii clasice în locuri speciale. Concertul este susținut de pianistul Bogdan Vaida și va avea loc în Fabrica Mobila Dalin de la ora 19.00, se anunță în cadrul unui comunicat remis de Asociația Fapte.

„Am gândit repertoriul Classic Unlimited din acest an pornind de la Sonata nr. 7 de Prokofiev, pe care am echilibrat-o cu piese semnate Claude Debussy, Franz Schubert, George Enescu, Johannes Brahms și Ciprian Pop. Sper ca publicul din Reghin să fie curios să descopere cum sună aceste bucăți muzicale în afara sălii de concert, pentru că este o experiență cu totul diferită”, a spus pianistul Bogdan Vaida.

Accesul la concert este gratuit, dar locurile sunt limitate, ca urmare participanții trebuie să-și rezerve din timp locul pe site-ul www.classicunlimited.ro. În funcție de experiența pe care o are fiecare în cadrul concertului, spectatorii pot dona la sfârșit o sumă de susținere a turneului.

„Abia aștept concertul de la Reghin deoarece este primul concert din viața mea la care toată lumea prezentă va sta pe canapea”, a declarat fericit Alin Vaida, directorul executiv Fapte, asociația care organizează Classic Unlimited.

Turneul a legat până acum patru orașe – Alba Iulia, Cluj, Timișoara și Iași, urmând să continue cu alte cinci concerte:

▪ 13 noiembrie – Târgu Mureș – Uzina Foto
▪ 15 noiembrie – București – Nod Makers
▪ 17 noiembrie – Brașov – Hubul Visssual
▪ 20 noiembrie – Cluj-Napoca – Salonul terapeutic Kinetomed
▪ 22 noiembrie – Petrila – Mina Petrila

Bogdan Vaida în concert

 

Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii. Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited.

Fondată la Cluj în 2012, Asociația Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Fidelă crezului său că „oamenii și orașele pot fi ce doresc să fie, iar evenimentele le pot da energii nebănuite”, asociația promovează muzica și arta, sprijină artiștii, imaginează noi folosiri ale spațiului public și dezvoltă spiritul civic al comunității. Proiectul-fanion al Fapte este festivalul Jazz in the Park, iar din această toamnă, asociația a deschis la Cluj și un loc de întâlnire pentru cei care le împărtășesc ideile: barul Vorbe.

Turneul Classic Unlimited este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro). Proiectul este realizat cu sprijinul Staropramen și Yamaha.

Parteneri media: Sunete, Republica, Hotnews, Zile și Nopți, MKlasica, Modernism, Sinteza, Zelist Monitor, Transilvania Reporter, Cluj Life, I love Cluj, I like Cluj.

Site: http://classicunlimited.ro

Facebook: http://facebook.com/classiculimited.ro

(A.V.)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Protopopiatul Reghin, gazda conferinței preoțești de primăvară

Municipiul Reghin a găzduit marți, 11 iunie,  conferința preoțească de primăvară a clericilor din protopopiatul …

Share
Share