Home / Social / „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, proiect partenerial de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor

„Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, proiect partenerial de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor

În cadrul Proiectului de prevenire a delincvenţei juvenile intitulat „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a găzduit o întâlnire a poliţiştilor, pe de o parte, cu elevi ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Şincai”, iar pe de altă parte, cu persoane aflate în stare privativă de libertate în Penitenciarul Târgu-Mureş.

Adolescenţa şi tinereţea reprezintă perioade din viaţă pe care fiecare încearcă să le savureze din plin şi să le prelungească atât cât poate. Unii reuşesc acest lucru, alţii se maturizează sau îmbătrânesc înainte de vreme, de cele mai multe ori din cauza neajunsurilor sau a problemelor, uneori prea împovărătoare.

Este o etapă din viaţă în care dorinţele sunt mai presus decât orice altceva, iar preocupările privind propria persoană capătă puternice rezonanţe. Tinerii ajung în postura de a fi nevoiţi să facă faţă cerinţelor societăţii, însă adesea se văd neputincioşi, concomitent manifestându-se nevoia de singularizare, de manifestare ca personalitate de sine stătătoare, de a ieşi din umbră, de a produce ceva ieşit din comun, excentric.

Din diverse motive – dorinţa de aventură, influenţa anturajului, probleme financiare, familiale sau faptul că uneori tinerii doresc să obţină prea mult în timp foarte scurt, aceştia ajung în sfera criminalităţii.

Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, luând în considerare caracteristicile vârstei – teribilism în orice domeniu şi dorinţa de a gusta noul la orice pas. Pentru prevenirea acestei categorii de acte antisociale s-au derulat diverse activităţi, printr-o bună cooperare intra şi inter-instituţională.

Proiectul anterior menţionat a debutat în anul şcolar 2011-2012, şi constă în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu şi persoane tinere aflate în stare privativă de libertate, având ca scop informarea elevilor asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracţional. Considerând  impactul pozitiv pe care proiectul l-a avut asupra beneficiarilor, s-a propus reluarea acestui tip de activităţi şi în cursul acestui an şcolar.

Activităţile au fost coordonate de ofiţeri din cadru Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, la acestea participând şi reprezentanţi ai Penitenciarului Târgu-Mureş, iar subiectele dezbătute au vizat aspecte legate de delincvenţa juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenţei, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracţional şi pragul delincvenţial,  situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsuri de prevenire a acestora, etc.

Elevii au avut ocazia să afle direct de la cei de vârste apropiate lor, ce înseamnă viaţa după gratii, cu îngrădiri ale libertăţii şi schimbarea sensului valorilor precedente încarcerării, astfel punându-se în valoare potenţialul educativ al experienţelor de viaţă al persoanelor private de libertate.

La activitate au participat aproximativ 50 elevi care au manifestat un interes foarte ridicat faţă de toate aspectele prezentate.

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureșeancă hărțuită de fostul concubin

Polițiști ai Secției de Poliție Rurală nr. 2 Band au fost sesizați luni, 13 septembrie, …