Home / Cultură / FOTOGALERIE. Filmele câștigătoare la Festivalul Alter-Native 26
Juriul festivalului, în primul rând (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE. Filmele câștigătoare la Festivalul Alter-Native 26

Distribuie

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native a avut loc la Palatul Culturii din Târgu Mureș în intervalul 7 noiembrie – 11 noiembrie. La fel ca și în anii precedenți, organizatorii au pregătit un program bogat, în care oferta scurt-metrajelor înscrise în competiție a fost completată de lungmetraje românești și ungurești, printre care propunerile României și Ungariei pentru Premiile Oscar, „«Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari»” de Radu Jude și „Sunset” de László Nemes. În cadrul programului au figurat și un spectacol de teatru și două concerte.

Peste 1000 de scurtmetraje din toate colțurile lumii au fost înscrise în competiție, dintre care au fost selectate cele mai meritorii producții.

Juriul din acest an a fost format din actorul și regizorul Theo Marton, producătorul Kántor László, regizorul Nemes
Gyula, jurnalista Adina Popescu și Szuszámi Zsuzsa de la Radio Târgu Mureș.

Theo Marton (care a fost și protagonistul filmului „Secretul fericirii”, proiectat în cadrul festivalului) a fost invitat pe scenă, la festivitatea de premiere, să spună câteva cuvinte despre activitatea juriului. Actorul a recunoscut că nu a avut o misiune ușoară: „Vreau să le mulțumesc organizatorilor pentru prezența mea în juriul festivalului. A fost o misiune un pic mai grea decât ne-am închipuit. E mult mai ușor să stai în fața televizorului și să dai în mintea ta note. Cred că nota cea mai mare pe care o primesc filmele prezente în festvial sunt însăși prezența lor aici. Misiunea n-a fost ușoară pentru că filmele au fost de o valoare apropiată. Chiar dacă au existat diferențe în a percepe aceste filme, am ajuns la o concluzie unanimă.“

Kántor László și Theo Marton

Premiile oferite

Premiul Juriului Studențesc a fost oferit filmului „Miliard“, în regia lui Evgheni Dudceac din Republica Moldova, aflat la debut.
Trofeul a fost ridicat de Irina Gurin, creatoarea costumelor, care a fost emoționată de distincție.
„Vreau să mulțumesc juriului studențesc pentru apreciere, în numele întregii echipe, și organizatorilor pentru aceste zile frumoase petrecute la Târgu Mureș“, a transmis Irina Gurin.

Mențiunea Specială a Juriului a fost câștigată de filmul „Punct de dispariție“, în regia lui Jukka Silokunnas din Finlanda.

Premiul pentru Cel mai bun film studențesc, oferit de Departamentul pentru tineret al UDMR, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, în memoria lui Simon Sándor, s-a acordat producției „Mascarpone“, în regia lui Jonas Riemer din Germania, aflat la debut.

Premiul Administrației Palatului Culturii a fost oferit filmului „Labirint“, în regia lui Stepan Koval și Oleksandr Kolodii din Ucraina.

Premiul Municipiului Târgu Mureș a fost oferit filmului „Teoria apusului“, în regia lui Roman Sokolov din Rusia.

Marele Premiu al Festivalului Alter-Native 26, oferit de Consiliul Județean Mureș, a fost adjudecat de filmul „Șușotaj“, în regia lui Barnabás Tóth din Ungaria.

Gáspárik Attila, directorul artistic al festivalului, a urcat la rândul său pe scenă la finalul festivității de premiere și a lansat celor prezenți îndemnul de a frecventa cinematografele și în afara festivalului, făcând trimitere la prezența foarte scăzută a publicului la multe producții artistice pe care suntem privilegiați să le putem viziona la Târgu Mureș.
„Vă mulțumim foarte mult că ați fost alături de noi în aceste zile. În acest an vă rog foarte mult să umblați și pe la cinematografe. Merită. Din fericire, în ultimii ani, avem chiar două cinematografe, dar din păcate filmele sunt rulate cu săli mai moderate decât sala în care ne aflăm acum și nu avem aceleași condiții“, a declarat Gáspárik Attila.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.