Recunoștință adusă veteranilor chihereni și uriseni la „Balul Seniorilor” Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 777 Vizualizări

Recunoștință adusă veteranilor chihereni și uriseni la „Balul Seniorilor”

Una din preocupările conducerii primăriei Chiheru de Jos este grija față de cei vărstnici,  fapt pentru care, în cursul anului trecut a fost organizat în premieră „Balul Seniorilor”, prilej de bucurie pentru vârstnicii chihereni și uriseni.  Anul 2018 nu a făcut excepție, grija față de seniorii comunei Chiheru de Jos find și de această dată la loc de cinste cu ocazia unei noi ediții a Balului Seniorilor găzduit duminică, 11 noiembrie de Căminul Cultural din Urisiul de Sus, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Chiheru de Jos.

„Am organizat acest Bal al Seniorilor pentru prima oară în comuna Chiheru de Jos în cursul anului trecut. I-am spus Balul Seniorilor pentru că, vedeți dumneavoastră, subiectul cu pensionarii este unul atât de vast , de la 30 până la 100 de ani avem tot pensionari. Am nepoți care au lucrat în poliție și care sunt pensionari, mult mai tineri decât mine iar eu mai am vreo șapte ani de lucru până la pensie”, ne-a declarat Eremia Pop, primarul comunei Chiheru de Jos.

Ideea  organizării unui bal dedicat vârstnicilor pornește,  nu doar din respectarea Zilei Mondiale a Vârstnicilor, ci mai ales din respectul acordat celor peste care vremurile și-au pus amprenta, nu doar în ce privește povara anilor dar și a înțelepciunii acestora acumulată în timp.

„Am fost inspirat în organizarea acestui eveniment și de Ziua Mondială a Vârstnicilor. Dacă la nivel mondial s-au sesizat fel de organisme și persoane că trebuie organizată întâlnirea oamenilor vârstnici, mi-am pus întrebare de ce ? Mi-am dat seama de faptul că, atunci când ești tânăr și muncești mult,  nu mai ai timp de nimic, și ai impresia că acolo e esența vieții. Când ajung oamenii în vârstă, tinerii care muncesc mult și care cred că acolo e tot adevărul, constată că nu mai au timp de cei vârstnici. Când ești vârstnic,  te uiți la cei tineri cum aleargă și cum cred că acolo e adevărul în goana după bani, ajungi să-ți dai seama cât de tare se păcălesc. Ești vârstnic, ești bătrân, și atunci vezi că cei tineri nu te mai prea bagă în seamă de cei aflați în goana după himere, după bani.  Nu întâmplător s-a organizat această Zi Internațională a Vârstnicilor unde oamenii se întâlnesc, socializează, se întrețin. Am văzut și duminică seara oameni care nu s-au văzut poate și de 30-40 de ani, cum și-au dat mâna, și-au povestit viața. La un moment dat,  chiar am oprit muzica, tocmai pentru ca oamenii să poată dialoga. La noi din păcate, când e vorba de stat la masă, atunci se dă muzica mai tare, ceea ce nu mi se pare tocmai ok. La alții, când se mănâncă nu merge muzica, în schimb la noi e invers, atunci merge muzica și mai tare”, a menționat primarul comunei Chiheru de Jos.

Urisiul de Sus, gazda Balului Seniorilor

Noutatea celei de a doua ediții a Balului Seniorilor a fost dată de locație. Dacă prima ediție a fost găzduită de localitatea de reședință, pentru acest an, Căminul Cultural din Urisiul de Sus a fost gazdă bună seniorilor comunei pentru o seară dedicată doar lor.

„De data aceasta am organizat acest eveniment la Urisiul de Sus pentru că este cel mai mare cămin cultural din comună dar și cel mai frumos. Au o bucătărie foarte bună, condiții excelente pentru organizarea unui astfel de eveniment. Căminele culturale din comună, cele de la Chiheru de Jos și Urisiul de Jos sunt prinse într-un proiect de renovare  și modernizare  în valoare de 500.000 de euro , fapt pentru care, până la finalizarea acestora,  am decis să organizăm această întâlnire a seniorilor chihereni și uriseni la Urisiul de Sus”, a spus Eremia Pop.

„Avem ce învăța de la cei vârstnici din plin”

Căminul din Urisiul de Sus  s-a dovedit a fi o gazdă primitoare seniorilor comunei Chiheru de Jos, peste 150 de veterani ai comunei au petrecut momente de bună dispoziție , în compania celor dragi și a cântecului popular adus de  muzicanți din comuna Frata,  soliști locali și  invitați special, Maria Neag, Mihaela Botoș, Ionuț Botoș și Cosmin Moceanu.

„I-am găsit pe seniorii comunei la această întâlnire extrem de încântați  de faptul că s-au revăzut. Au ieșit foarte încântați, foarte bucuroși , deoarece nu i-au mai chemat nimeni de 40 de ani să vadă un spectacol sau să se întâlnească și să se simtă bine. De regulă,  se întâlnesc doar la mormântări, iar cei care o mai pot face, se mai întâlnesc la biserică. Și în acest an  evenimentul a fost o reușită. Pentru mine, pentru Primăria și Consiliul Local Chiheru de Jos care au organizat acest eveniment, a fost o mulțumire sufletească pentru faptul că oamenii vârstnici s-au simțit bine și am putut face ceva deosebit pentru ei. Ne-am bucurat de un sprijin deosebit din partea oamenilor inimoși din comună. Esențial a fost că lumea s-a simțit bine, a socializat, au împărtășit din dragul lor unul celuilalt”, a subliniat primarul comunei Chiheru de Jos.

La reușita evenimentului și-au adus contribuția doamna Maria Maloș și viceprimarul Ioan Neag, de loc din Urisiu, care s-au îngrijit de toate cele necesare unei sărbători pe cinste dedicate celor vârstnici.

„În tinerețe ai impresia că nu trebuie să înveți nimic de la nimeni , sau foarte puțin. Cum trec anii constați că generațiile vârstnice au o instrucție extraordinară de bune maniere.Eu acuma văd, de câțiva ani, cum știu să se comporte cei în vârstă.  Mai mult de atât, și spun asta fără nicio reținere, știu să se distreze mai bine decât mulți dintre tinerii de azi. Nu vreau să generalizez sau să jignesc pe cineva, dar am văzut lucruri absolut minunate la acești seniori. Discutau afară câte opt bărbați în cerc. Unul vorbea, restul ascultau, apoi luat altul cuvântul , apoi altul, cu mâinile la spate și fiecare era ascultat de ceilalți,fără să fie întrerupt. De asemenea, felul cum cum abordau acest moment de sărbătoare. Intrau în cămin , se uitau atent, își căutau locul, salutau respectuos oficialitățile și sfinții părinți, apoi mergeau încet, încet și își căutau locul în sală. Se așezau și dădeau mâna cu cei care trebuie.  Avem ce învăța de la cei vârstnici din plin, sunt  în permanență pentru noi un model de urmat.  Chiar mă gândesc, de unde vine această educație a lor , de știu să se comporte atât de sincer,frumos și natural  cu cei din jur”, a subliniat primarul Eremia Pop

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE