Regiunea Centru, mai dezvoltată datorită absorbţiei fondurilor REGIO Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 258 Vizualizări

Regiunea Centru, mai dezvoltată datorită absorbţiei fondurilor REGIO

Peste 130 de persoane au participat joi, 15 noiembrie, la conferința regională organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru la Alba Iulia, pentru a ilustra ”Două decenii de dezvoltare în Regiunea Centru”. Invitați din cele șase județe – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – dar și din regiunile Vest și Sud-Vest „Oltenia”, precum și de la București, au discutat despre impactul Programului Operațional Regional. Prezentările susținute, mesajele transmise, dezbaterile au pornit din trecut – de la oamenii care, din 1998 și până în prezent, au luat parte la primele întâlniri regionale, au scris și implementat proiecte europene, au susținut dezvoltarea județelor și crearea de locuri de muncă – pentru a ajunge în prezent să aprecieze efortul depus de cei ce au contribuit la evoluția celor șase județe ale Regiunii și pentru a face noi planuri pentru viitor.

La eveniment au participat președinții de Consilii Județene din Regiune, primarii de municipii și orașe, reprezentanții societății civile și cea mai mare parte dintre oamenii care au inițiat acum 20 de ani procesul de dezvoltare regională, alături de echipa de specialiști care lucrează acum la dezvoltarea de proiecte europene finanțate de programul REGIO. Participanții au admis că ”fără bani europeni, județele ar fi fost ca acum 25 de ani”, dar esența a fost subliniată prin opinia unanimă, conform căreia ”este de datoria noastră să recunoaștem efortul depus de cei din județe și de aparatul de specialitate al ADR Centru. Regiunea Centru este printre primele trei regiuni din țară în ce privește dezvoltarea. Acest lucru nu s-a obținut nici ușor și nici peste noapte.”

”În urmă cu  douăzeci de ani, în 20 noiembrie 1998 a fost înființată Agenția pentru Dezvoltare Regională ”Centru”, pentru a coordona procesul de dezvoltare regională în Regiunea 7 ”Centru”. Împlinindu-se două decenii de gestionare a fondurilor europene și de dezvoltare a șase județe – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu am avut un moment de bilanț, de retrospectivă și de analiză. Prin întreaga sa activitate, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a colaborat cu reprezentanții administrației publice locale și cu mediul privat din cele șase județe, căutând să aplice soluțiile potrivite pentru dezvoltarea fiecărei zone în parte, în parametrii îngăduiți de condițiile și procedurile de derulare ale fondurilor europene. Ultimii ani parcurși în procesul de dezvoltare regională și rezultatele obținute la nivel local reprezintă cel mai bun motiv pentru a aduce în centrul atenției publice rezultatele obținute la nivel regional și european. Considerăm că noi, alături de toți reprezentanții instituțiilor publice și ai societății civile, am depus eforturi și am reușit să contribuim la îmbunătățirea calității vieții a cetățenilor Regiunii Centru”, a declarat, în cadrul evenimentului, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

În cadrul lucrărilor s-au prezentat și discutat rezultatele obținute încă din perioada de pre-aderare și apoi din anii 2007-2013, în colaborare cu oamenii care au susținut dezvoltarea și s-au implicat în pregătirea de proiecte europene, edificând, în acești 20 de ani, o Regiune care reprezintă un motiv de mândrie la nivel național și european. Pornind de la conceptul dezvoltării regionale în context european, cooperarea externă cu alte regiuni europene și exemplele de bune practici privind sprijinul de care a beneficiat România după aderarea la Uniunea Europeană, participanții au discutat pe larg despre implementarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, dar și despre și provocările în procesul de dezvoltare, care ar putea apărea în perioada 2021-2027. Două materiale video au subliniat schimbările pozitive de la nivelul infrastructurii generale și din orașele Regiunii Centru, prin proiectele europene derulate, iar în cadrul unei expoziții cu mai mult de 120 de fotografii, combinată la final cu o scurtă vizită la câteva obiective reabilitate din Alba Iulia s-a ilustrat practic ceea ce s-a spus în cadrul Conferinței.

Proiectele realizate din fonduri europene în Regiunea Centru – în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – au atras investiții totale de aproximativ 6 miliarde euro, din care circa o treime – adică 2,1 miliarde euro – au fost gestionate de ADR Centru în acești 20 de ani. Aceste fonduri s-au transformat în realizări importante. Este vorba de o rețea rutieră în lungime de peste 700 de kilometri – drumuri județene și străzi urbane reabilitate – care a îmbunătățit conectivitatea europeană a Regiunii Centru, este vorba de investițiile în școli, în urma cărora peste 25.000 de elevi și profesori au condiții educaționale mai bune și este vorba de modernizările și dotările din sistemul medico-social, care oferă condiții mai bune de tratament sau de îngrijire pentru circa 50.000 de pacienți și persoane cu nevoi speciale. Este vorba și de investițiile din mediul privat, unde, pe lângă faptul că a crescut productivitatea muncii, 30.000 de oameni și-au păstrat locurile de muncă, iar alți 7.000 s-au angajat, în mai mult de 1.200 de firme care au beneficiat de fonduri nerambursabile. Nu în ultimul rând, prin sumele atrase în infrastructura de transport și în cea din domeniul turismului, peste 50 de obiective din întreaga regiune sunt puncte de atracție turistică, decor de vis pentru imaginile evenimentelor personale, atrăgând an de an tot mai mulți oameni. Întreaga regiune, mediul urban și rural, deopotrivă, au o imagine modernă, deoarece toate rezultatele s-au înscris pe un trend crescător și vizibil, având constant la bază principiul parteneriatului și colaborării.

”ADR Centru și-a stabilit ca prim obiectiv buna cooperare cu autoritățile administrației publice locale din cele șase județe ale regiunii, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri, pentru a răspunde solicitărilor de informații, de programe, de resurse financiare. Realizarea planificării strategice, definirea și urmărirea consecventă a politicilor de dezvoltare regională, cooperarea cu regiunile europene, accesarea de fonduri nerambursabile, precum și furnizarea informațiilor generale legate de politicile UE, reprezintă principalele activități pe care le va derula și în viitor Agenția noastră. În plus, prin colaborarea cu partenerii noștri vom reuși să realizăm și mai mult în anii ce vor urma, atât din punct de vedere al relațiilor instituționale, al cooperării economice, cât și în alte domenii ale societății. Îi felicit pe colegii mei și pe toți cei care s-au implicat în procesul de dezvoltare regională, le mulțumesc celor care au înțeles să lucreze în folosul comunităților pe care le reprezintă și rămâne să ne continuăm împreună activitatea, ca să avem satisfacția de a crea aici o adevărată regiune europeană”, a mai spus Simion Crețu.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE