FOTOGALERIE. S-a lansat „Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei” de Vasile Lechințan, „o premieră în istoriografia românească” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1241 Vizualizări

FOTOGALERIE. S-a lansat „Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei” de Vasile Lechințan, „o premieră în istoriografia românească”

În contextul omagierii Centenarului Marii Uniri, Consiliul Local al comunei Râciu și Editura Ecou Transilvan, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tîrgu Mureș au organizat evenimentul de lansare a „Monografiei satelor din Câmpia Transilvaniei”, de Vasile Lechințan. Evenimentul a avut loc la sala mare a Cinematografului Arta și a reunit personalități menționate în volum, precum și reprezentanți ai comunelor și satelor care se regăsesc în monografie.

Au luat cuvântul istoricul Vasile Lechințan, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Culte Mureș, Nadia Fărcaș, editoarea volumului și Ioan Vasu, primarul comunei Râciu.

Apariția „Monografiei satelor din Câmpia Transilvaniei” a fost finanțată de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria comunei Râciu. Voluminoasa carte cuprinde satele și comunele județelor Cluj, Bistrița și Mureș.

„Un eveniment de normalitate”

După intonarea ceremonioasă a Imnului României, în care întreaga audiență s-a ridicat în picioare, Ioan Dunca, Secretarul primăriei comunei Râciu a deschis oficial prezentarea cărții, subliniind caracterul ei novator.
„Într-o vreme în care toate se desfășoară vijelios și oamenilor le plac evenimentele zgomotoase, noi am ales să facem un lucru normal: să comemorăm 100 de ani de la Marea Unire. Este un eveniment de normalitate și astfel de evenimente trebuie organizate pentru că lucrurile normale sunt cele care duc lumea înainte, nu cele zgomotoase. Lansarea cărții „Monografia Satelor din Câmpia Transilvaniei” este un eveniment spiritual emoționant, o declarație de dragoste statornică și admirativă față de Câmpia Transilvaniei. Este o premieră în istoriografia românească deoarece nu mai există până la această dată o monografie istorică a unei unități distincte din inima României – Câmpia Transilvaniei – așa cum este cazul Țării Hațegului, Fărăgarșului, Oltului, Țării Moților sau altele”, a precizat Ioan Dunca.

Nicolae Băciuț a moderat evenimentul și a remarcat caracterul exhaustiv al lucrării istoricului Vasile Lechințan: „Acest proiect este, poate, din punct de vedere editorial, unul dintre cele mai consistente proiecte la nivel național dedicate Centenarului Marii Uniri. Această monografie este o lucrare de sinteză, una care pune în același perimetru localități care pot fi identificate sub această siglă: Câmpia Transilvaniei.”

Cornel Sigmirean a specificat că un istoric și cercetător adevărat face apel la arhive și la documente și nu la legende, păreri și zvonuri. În acest sens, „Monografia Satelor din Câmpia Transilvaniei” este exemplară prin rigoarea documentării și exactitatea informațiilor pe care le oferă.
„Lucrarea domnului Lechințan este o istorie a marilor evenimente, a implicării satelor în ceea ce înseamnă macro-istoria Europei Centrale a spațiului transilvan. Este o istorie despre condiția socială a Transilvaniei, despre toate dramele și bucuriile pe care le înregistrează istoria de sute de ani a localităților. Este o istorie despre personalitățile care au marcat viața Transilvaniei, de la Gheorghe Șincai, personalitatea marcantă a iluminismului românesc, la Alexandru Papiu Ilarian și personalitățile noastre contemporane. Generos, Vasile Lechințan nu s-a oprit doar la români, ci a reconstituit tot ceea ce înseamnă dimensiunea culturală a Transilvaniei, în sensul că vom putea citi micro-monografia primarului de Târgu Mureș Bernády György, până la marele filolog Aranka György.” Cornel Sigmirean a adăugat că demersul lui Vasile Lechințan trebuie să servească drept imbold pentru a-i continua munca: „În primul rând, este o istorie care reprezintă și o provocare pentru noi, pentru că asemenea cercetări trebuie continuate, trebuie aprofundate și trebuie făcute cu rigurozitatea științifică.”

Din pasiune și iubire pentru Câmpia Transilvaniei

Nadia Fărcaș a subliniat autoritatea profesională a lui Vasile Lechințan.
„Aveți în fața dumneavoastră un om care a scris această carte ca un act de mărturisire istorică, un om de carte, un om care cred că este cel mai avizat în domeniul istoriei de a scrie monografii. Această carte nu trebuie să lipsească din biblioteca personală a fiecăruia din Câmpia Transilvaniei, dar și a celor care sunt pasionați de istorie”, a declarat editoarea monografiei.

În cele din urmă a luat cuvântul și autorul Vasile Lechințan, care a dezvăluit principalul resort al inițiativei sale editoriale.
„Marcăm cu această carte intrarea în istoria noastră națională a Câmpiei Teransilvaniei cu frumusețile, ei cu identitatea ei românească și insule de locuitori sași și maghiari, pe care îi iubim pe toți. Iubim toată Câmpia Transilvaniei cu istoria ei, cu suferințele ei, cu demnitatea ei, pentru că acești buni strămoși ai noștri au făcut un lucru uriaș: ne-au păstrat limba și demnitatea noastră națională, tradițiile și au făurit o civilizație care vine până la noi. O pasiune extraordinară m-a mânat pentru fiecare sat, pentru fiecare localitate, să-i găsesc identitatea și frumusețile trecutului ei”, a mărturisit Vasile Lechințan.

Lansarea de carte a fost completată de o expoziție de pictură reprezentând ipostaze istorice și imagini patriotice.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!