Home / Altele / Colegiul Prefectural Mureș aprobă controale sporite în preajma sărbătorilor

Colegiul Prefectural Mureș aprobă controale sporite în preajma sărbătorilor

Distribuie

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural al Județului Mureș care a avut loc în 21 noiembrie, au fost în total patru subiecte importante atinse: raportul de activitate cu privire la stadiul realizării indicatorilor de performanță managerială ai Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților Mureș, o informare privind activitatea desfășurată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Mureș în anul 2018, o informare privind activitatea desfășurată de Biroul Vamal de Interior Mureș în 2018 și măsurile luate în perioada premergătoare sărbătorilor cu privire la siguranța alimentară, respectarea normelor de igienă și sănătate publică și asigurarea serviciilor specifice sărbătorilor de iarnă.

Lipsa forței de muncă – încă o problemă

Este cunoscută problema lipsei forței de muncă nu doar pe piața locală, ci și națională. În 2018, până la sfârșitul lunii octombrie, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Mureș a primit în total 1.782.830 lei din care a cheltuit 1.379.550 lei și a organizat 71 de programe de formare profesională.

„Am mai multe întâlniri cu mari agenți economici din județ și sunt informat tot timpul că există o problemă cu forța de muncă și de aceea am insistat pe activitatea și pe planurile de măsuri de la centrul nostru regional de pregătire și perfecționare profesională ca pentru anul viitor să-și adapteze programele și planurile de pregătire la solicitările agenților economici din județ și a Agenției Județene pentru Forța de Muncă care cunoaște foarte bine solicitările de meserii și de profesii din județ și prin aceasta să și venim în sprijinul agenților economici pentru a le crea condiții ca să recruteze forță de muncă pregătită profesional și de altfel o atenție deosebită trebuie acordată și uceniciei la locul de muncă, mai ales că se subvenționează de la stat pregătirea tinerilor prin această metodă”, a spus prefectul Mircea Dușa.

Printre principalele puncte slabe identificate de CRFPA Mureș pe parcursul anului 2018 se numără nivelul scăzut sau lipsa studiilor a șomerilor din mediul rural, fapt care îngreunează cuprinderea acestora la programele de formare profesională, lipsa de preocupare a angajatorilor pentru calificarea/perfecționarea propriilor salariați și numărul insuficient de angajați ai instituției.

Au fost distruse semințele modificate genetic

În atribuțiile Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Mureș intră înregistrarea și eliberarea autorizațiilor de funcționare a operatorilor economici pentru producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și a materialului săditor (au mai rămas valabile 478 autorizații), supravegherea și monitorizarea operatorilor economici autorizați pentru producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și a materialului săditor prin aplicarea vizei anuale și controlul certificării identității și calității semințelor.

„Agricultura este o ramură importantă a economiei naționale și cred că obiectivele din programul de guvernare pentru acest ciclu sunt foarte importante pe acest domeniu de activitate și sigur că un rol important mai ales în cultura vegetală îl are calitatea semințelor, dar și semințele și materialul săditor care se comercializează și de aceea am insistat puțin mai mult pe acest subiect pentru a vedea dacă totuși inspectoratul, dar și direcția agricolă și alte instituții care au atribuții de control se implică foarte serios ca în județ să folosească semințe de bună calitate, material săditor de bună calitate, care să fie adaptat și la condițiile meteo și de climă și de sol din județul Mureș și în același timp să nu se folosească semințe și material săditor modificate genetic”, a spus Mircea Dușa.

Lăzurcă Maria, inspector șef, a afirmat că toate semințele modificate gentic au fost confisate și distruse încă de anul trecut. În 2018 au fost până acum controlați 94 de operatori economici, în consecință fiind distruse 1.167 de bucăți de material ornamental fără aspect comercial, au fost reținute de la comercializare peste 391 de tone de semințe, iar 5 operatori economici au primit avertismente pentru material săditor pomicol neetichetat conform normelor în vigoare.

Biroul Vamal de Interior Mureș a procesat un număr de 9.896 declarații vamale de export în primele 10 luni ale anului 2018, comparativ cu 10.174 înregistrate în aceeași perioadă anul trecut. În ceea ce privește declarațiile vamale de import, acestea au fost în număr de 4.187 comparativ cu 3.077 de anul trecut din aceeași perioadă.

Controale intensificate de sărbători

În urma hotărârii nr. 11 din 21 noiembrie 2018, Colegiul Prefectural al județului Mureș a aprobat organizarea acțiunilor de control cu privire la siguranța alimentară, respectarea normelor de igienă și sănătate publică și asigurarea serviciilor specifice sărbătorilor de iarnă, acțiunile fiind realizate de DSP Mureș, DSVSA Mureș, CJPC Mureș și Inspectoratul de Poliție al județului Mureș în unități de producție, prelucrare, depozitare, păstrare, transport și desfacere a produselor alimentare și non-alimentare.

Astfel se vor controla asigurarea siguranței alimentare, respectarea normelor de igienă și sănătate publică, asigurarea serviciilor specifice sărbătorilor de iarnă, transportul de mărfuri, comercializarea brazilor de Crăciun, conformitatea, etichetarea, prezentarea și publicitatea produselor, comercializarea jucăriilor și comercializarea și etichetarea articolelor pirotehnice.

„Am propus un proiect de hotărâre care prin votul Colegiului Prefectural a devenit hotărâre, privind instensificarea controalelor în perioada aceasta premergătoare sărbătorilor de iarnă când știți că apar foarte mulți comercianți, probabil unii neautorizați, care desfac tot felul de produse și vreau să preîntâmpinăm comercializarea de prosue neautorizate sau produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat sau jucării care pot produce accidente copiilor sau materiale din acestea explozibile care se folosesc de sărbători de regulă și care sunt interzise prin lege. Cei care sunt abilitați e de datoria lor să efectueze controale în această perioadă în piețe, la agenții economici, în toate locurile unde se desfac asemenea produse și dacă constată probleme deosebite să ia măsurile prevăzute de lege, să mă informeze operativ ca aceste aspecte pe care le depistează să nu devină fenomen. Activitățile organizate în această perioadă sunt foarte multe și în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, dar și în perioada aceasta premergătoare zilei de 1 decembrie”, a concluzionat Mircea Dușa.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele de prezență ale companiei

Distribuie Din grijă pentru clienții săi, Electrica Furnizare menține programul de lucru extins în punctele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.