Programul complet oferit mureșenilor de 1 decembrie Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 3089 Vizualizări

Programul complet oferit mureșenilor de 1 decembrie

Într-o premieră la nivel local, reprezentații Instituției Prefectului Județul Mureș, prefectul Mircea Dușa, Primăriei Târgu-Mureș prin primarul Dorin Florea și Consiliului Județean Mureș prin vicepreședinții Ovidiu Dancu și Alexandru Cîmpeanu, s-au întrunit într-o conferință de presă pentru a prezenta programul din acest an aniversar de 1 decembrie.

Ca activitate premergătoare, Primăria Târgu-Mureș organizează un concert Tudor Gheorghe la Teatrul Național Târgu-Mureș, dar și multe alte activități.

Program divers pentru mai multe gusturi

„Având în vedere că anul acesta este un an aniversar, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, am dorit împreună cu Consiliul Județean și primăria să avem în vedere ca pe tot parcursul zilei de 1 decembrie să organizăm activități care să evoce Marea Unire, acest act istoric deosebit din istoria României. Dorim ca locuitorii municipiului, dar și județului să cunoscă programul. Veți observa că pe program apar în același timp mai multe activități la Teatrul Național, la Teatrul de copii, la Catedrală, sigur nu în timp Ceremonialului militar care este o activitate mai sobră, în rest multe activități organizate de insituțiile de cultură municipale și orășănești, pentru a da posibilitatea la cât mai mulți cetățeni să participe la activitățile culturale și artistice organizate pe tot parcursul zilei”, a spus Mircea Dușa.

La ceremonialul militar, spre deosebire de ceilalți ani, pe lângă ceremonialul care se organizează conform regulamentelor militare, surpriza este că, în funcție de condițiile meteo, parada va fi completată de aeronave ale Forțelor Aeriene Române și ale Aerodromului Târgu-Mureș.

Fibula de la Suseni va fi primită în acest an de 3-4 persoane, care, spune Mircea Dușa, nu sunt personalități politice, ci sunt persoane care împlinesc în acest an Centenar, 100 de ani.

„Eu vreau să mulțumesc personal domnului primar pentru foarte buna colaborare în legătură cu aceste activități. Va fi o zi plină, începând cu ora 9.00 până la 22.30. Activitățile se vor realiza la scena din fața primăriei și ne dorim ca cât mai mulți locuitori din județul Mureș să fie informați, să cunoască și să fie prezenți pe parcursul zilei în funcție de activitățile care îi interesează”, a spus Alexandru Cîmpeanu. Tot el îi îndeamnă pe locuitori să vină în număr cât mai mare la parada costumelor portului popular îmbrăcați în costume românești, săsești, etc.

Tinerii cu realizări deosebite – premiați

Cu această ocazie, Dorin Florea i-a înmânat prefectului Mircea Dușa o insignă cu inscripția „100 de ani”, insignă care a fost emisă într-un număr limitat și care de 1 decembrie va fi oferită unor tineri din Târgu-Mureș cu vârste de până în 40 de ani, cu merite speciale.

„Înainte toată lumea era obișnuită ca în momentul în care ești șef de instituție sau îndeplineai o funcție, primeai o distincție sau o diplomă de onoare, cum se dă cu multă îngăduință. Noi ne-am imaginat în cinstea celor 100 de ani, să dăm distincții unor tineri, nu celor îmbătrâniți pe funcție, care în diverse activități chiar au făcut și au marcat ceva prin dăruirea lor, prin profesionalismul, prin exemplul lor, care fac ceva în mod discret, fără prea mult zgomot, dar cu foarte multă consistență. Deci vor fi 100 de oameni din diverse activități cărora li se vor înmâna diferite distincții, rămâne să îi depistați la vremea respectivă”, a spus Dorin Florea.

Organizatorii se bucură că au reușit să adune artiștii care vor fi prezenți, în condițiile în care cei mai renumiți vor fi la Alba-Iulia și sunt și multe alte orașe care de asemenea au încercat să aducă muzicieni cât mai importanți. Toate evenimentele din 1 decembrie au intrare liberă.

Programul de 1 decembrie:

9.00 – Expoziție de tehnică și echipamente specific structurilor locale din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională (Piața Trandafirilor)

9.00-12.00 – Treasure Hunt, Colaj cuvinte, Expoziție Scriitorii români participanți la Primul Război Mondial și la Unirea de la Alba Iulia din 1918 (Biblioteca Județeană Mureș)

10.00 – Spectacol porți deschise – „Punguța cu doi bani”, spectacol pentru copii; workshop în cadrul proiectului Forum Teatral; „Perpetuum Ariel”, o expoziție a păpușilor din spectacole, în holul Teatrului Ariel, deschisă între 1 și 31 decembrie (Teatrul Ariel)

10.00 – Acordare distincție Fibula de la Suseni (Sala de Oglinzi a Palatului Culturii)

11.00-12.20 – Ceremonie militară și religioasă (Piața Victoriei)

11.00-14.00 – Expoziție de icoane; Expoziție/prezența unor meșteri populari; Interpretare foclor/folk cu elevii instituției (în centru, vizavi de Catedrala Mare și în Sala de spectacole la sediul Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș)

12.15-12.30 – Parada Portului Popular (Catdrala Mare – Catedrala Mică)

12.40 – Pelerinajul Marii Uniri (Catedrala Mare)

12.45 – Rugăciune Colectivă cu 30 de preoți (Catedrala Mare)

12.50 – Citire Proclamația – Rezoluția Marii Adunări Naționale (Catedrala Mare)

12.55-13.00 – Moment artistic (Catedrala Mare)

13.02 – Hora Unirii (Ceasul cu Flori)

13.00-18.00 – Expoziții (Palatul Toldalagi, Muzeul Județean Mureș – Secția Etnografie și Artă Populară, Piața Trandafirilor, nr. 11)

13.00-18.00 – Expoziția de Artă Românescă (Palatul Culturii)

13.15-15.15 – Sărbătoarea Marii Uniri „100 sunt și suntem prezenți” (Piața Victoriei)

15.00 – Ghidaj tematic în expoziția „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” (Palatul Culturii)

15.00-17.00 – Ateliere: confecționarea cocardelor tricolore (Muzeul Județean Mureș – Secția Etnografie și Artă Populară, Piața Trandafirilor, nr. 11)

15.00-16.00 – Cvartetul de coarde „Tiberius” (Sala Mică a Palatului Culturii)

15.30 – Prezentare proiect „Românii mureșeni pe fronturile Marelui Război” (Sala Mare a Palatului Culturii)

16.00-17.30 – Platforma instituțională informațională pentru tineri „100 trecuți. Prezent. 100 viitori” (Sala Mică a Palatului Culturii)

17.00-18.30 – Seară de operetă, canțonete și romanțe „100 de fire…” cu interpreți de la Opera din Cluj (Sala Mare a Palatului Culturii)

17.00 – Spectacol „Să fii român!”, Corul din Finteușul Mare și Dan Puric (Teatrul Național)

18.45 – Solemnitatea retragerii cu torțe (Teatrul Național – Piața Victoriei)

19.00-22.30 – Spectacol Festiv – Corul Nadeș, Ionuț Fulea, Sergiu Cipariu, Ovidiu Olari, Traian Jurchela, Ansamblul Icoane și Ioan Bocșa; Foc de artificii; Holograf (Piața Victoriei)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE