Home / Invatamant / Centenarul Marii Uniri, celebrat de elevii uniriști

Centenarul Marii Uniri, celebrat de elevii uniriști

Patru clase de elevi ai Colegiului “Unirea” din Târgu-Mureş au organizat joi, 22 noiembrie, o incursiune în istoria plaiurilor mureșene, o acțiune înscrisă în seria amplelor manifestări pe care instituția de învățământ le dedică  Centenarului Marii Uniri.

Activitățile coordonate de profesoara de limba şi literatura română, doamna Maria Motoroga, au devenit o interesantă lecție de istorie, dascăli devenind, pentru o zi, chiar o parte dintre elevi care, pregătind materiale atent documentate, le- au prezentat tuturor colegilor prezenți. Ei au ales să îl omagieze cu acest prilej pe Avram Iancu, a cărui casă  memorială de la Târgu-Mureș au vizitat-o în aceeași zi.

Manifestarea, la care au participat directorul prestigioasei instituții de învățământ târgumureșene, doamna prof. dr. Aurora Stănescu, și directorul adjunct Consuela Pop, a debutat cu depunerea unei coroane de flori la Monumentul lui Avram Iancu din Piața Trandafirilor. Tot aici, eleva Anamaria Bîndilă, îmbrăcată în ales port popular, a interpretat Cântecul Iancului, iar alți colegi ai săi au evocat personalitatea Craiului Munților.

La invitația Filialei Mureș a Asociației Cultul Eroilor “Regina Maria”, periplul elevilor a continuat la Sala de Tradiții Militare din incinta Cercului Militar, unde au vizionat materiale cartografice cu campaniile militare ale revoluționarilor pașoptiști, cât și obiectele și efectele militare expuse în sala – muzeu.

La Casa Muzeală Avram Iancu a avut loc un schimb de idei între generații, pe marginea adevărului istoric, a faptelor pașoptiștilor, remarcabile fiind prezentările elevilor Ionuț Gheorghe și Rareș Toncean. Gazdele, av. Ioan Berța și prof. Mihai Monoranu, le-au dezvăluit tinerilor uniriști aspecte mai puțin cunoscute despre viața și acțiunile revoluționarilor Avram Iancu și prefecții săi, animați de idealurile comune de libertate. Detaliile despre casa muzeală, unde au locuit Avram Iancu și, un timp, Alexandru Papiu Ilarian, au atras de asemenea atenția elevilor.

Acțiunile Colegiului “Unirea”, nenumărate în Anul Centenar, continuă cu o serie de evenimente, apropiindu- se cu pași repezi o așteptată reuniune la Târgu-Mureș: întâlnirea colegilor, elevi și dascăli, de la toate colegiile din țară care poartă numele ce amintește de actul Unirii tuturor românilor.

În încheiere, dar nu în ultimul rând, sunt de apreciat inițiativele conducerii colegiului și dăruirea profesoarei Maria Motoroga, oferindu-le elevilor posibilitatea de a acumula noi cunoștințe în afara orelor de clasă, pe urmele tradițiilor istorice românești.

Lia VINŢELER

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

COVID-19 în Mureș: cazuri noi, vindecări și decese

Până sâmbătă, 4 iulie, în județul Mureș au fost confirmate 751 de cazuri (cu trei …