Home / Invatamant / Campania „Ziua Ştafetei – Acum decid eu!”, la Târgu-Mureş. 45 de copii, profesori, medici şi alte meserii pentru o zi!

Campania „Ziua Ştafetei – Acum decid eu!”, la Târgu-Mureş. 45 de copii, profesori, medici şi alte meserii pentru o zi!

În perioada 12-23 noiembrie, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” din Târgu-Mureş a participat la cea de-a V-a ediție a campaniei “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!”, eveniment inițiat de către „Fundația Terre des hommes” și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe.

Sub umbrela campaniei naționale, 45 de copii din Târgu-Mureş au fost sprijiniţi să devină, pentru o zi, profesori, învăţători, educatori, poliţişti, avocaţi, medici şi alte profesii.

„Copii vor să fie eroii de zi cu zi”

În calitate de coordonator al campaniei, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” a selectat 45 de copii, cu vârste între 12-14 ani, care au preluat joi, 22 noiembrie, ştafeta profesiilor de poliţişti, avocaţi, medici, profesori, învăţători, etc. mergând la Penitenciarul Târgu-Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș, Grădinița cu Program Normal Nr. 11, cabinetul veterinar CMV David Călin și la alte instituții.

La activități au participat și tutorii copiilor sau alți membri ai familiei, în calitate de însoțitori.

“I-am întrebat pe copii ce vor să fie când vor crește mari și ne-au răspuns: poliţişti, avocaţi, medici, profesori, etc. După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, copii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de „Ziua Ștafetei”. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc”, a declarat prof. Nicoleta Atomei, desemnată de colectivul Şcolii Generale “Alexandru Ioan Cuza” să coordoneze campania.

”Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, a afirmat Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes.

Implementarea “Zilei Ștafetei” pe plan local s-a bucurat de sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureș, Penitenciarului Târgu-Mureș, cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale “Alexandru Ioan Cuza”, care au acceptat această provocare. Mai multe detalii despre implementarea campaniei sunt disponibile pe pagina web www.ziuastafetei.ro.

“Ziua Ștafetei – Acum decid eu!”, tradiţie de şase ani

Drepturile copiilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), „Fundația Terre des hommes” desfășoară campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

(Redacţia)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO: Teqball de Mondiale, la Târgu Mureș

Cei mai buni jucători de teqball din România s-au întrecut în cadrul etapei a II-a …