Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Mureș? Opinia specialistului… Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5511 Vizualizări

Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Mureș? Opinia specialistului…

Evoluția pieței imobiliare din Târgu-Mureș și împrejurimi, dar și poziționarea județului Mureș în contextul național sunt teme care îi preocupă pe mulți mureșeni. Un dialog purtat cu Raul Truța, managerul agenției Fayora Imobiliare, ne-a oferit o imagine de ansamblu asupra evoluției pieței imobiliare.

Reporter: Cum arată piața imobiliară din Târgu-Mureș și împrejurimi?

Raul Truța: Analizând piaţa imobiliară din Târgu-Mures și localitățile limitrofe se poate desprinde concluzia că ne aflăm într-un moment de maturitate și temporizare a pieței. Statisticile și rapoartele imobiliare relevă o încetinire și chiar o stagnare a ritmului scumpirilor pe segmentul rezidențial. Raportul dintre cerere și oferta de locuințe influențează în mod direct evoluția prețurilor, datele pe ultimele 12 luni arătând o stabilizare a celor doi indicatori.

Pe fondul stabilizării pieței în trimestrul al treilea T3 2018 (conform datelor oferite de partenerii de la Imobiliare.ro), proprietățile rezidențiale disponibile spre vânzare la nivel național (apartamente și case) s-au apreciat totuși, dar cu 0,7%, față de cele 3 luni anterioare (față de un plus de 1,4% în fiecare dintre primele două trimestre din 2018). În acest context, ritmul anual de creștere a prețurilor (T3 2018 față de T3 2017) este unul pozitiv, dar moderat, de 5,6%, în condiţiile în care în perioada similară din 2017, același indicator se situa aproape de pragul de 10%.

Pe fondul acestei evoluții la nivel național, în mod interesant, orașul Târgu-Mureș a intrat recent în topul primelor șapte reședinţe de județ în care prețul mediu solicitat pentru un metru pătrat de apartament ajunge la 1.000 de euro/metru pătrat util. În fruntea clasamentului se află în continuare Cluj Napoca, cu o medie de 1.520 de euro/metru pătrat util, pe următoarele poziții înscriindu-se Bucureștiul (cu 1.290 de euro), Timișoara (1180 de euro), Constanta (1.130 de euro), Craiova (1.100 de euro), Brașov (cu 1.060 de euro), dar și Târgu-Mureș, care a reușit de curând să atingă pragul de 1.000 de euro, conform datelor oferite de partenerii de la Imobiliare.ro.

Rep.: Care este situația pe piața chiriilor?

R.T.: În ceea ce privește piața chiriilor, în Târgu-Mureș acestea au rămas în general stabile. În ciuda tendinței de majorare a prețurilor, odată cu venirea toamnei în centrele universitare importante, deci implicit și în Târgu-Mureș, chiriile s-au menținut la un nivel destul de stabil, în cel de al treilea trimestru din 2018. Astfel, chiria medie solicitată pentru un apartament amenajat cu două camere de tip confort I (construit între anii 1980 și 2000) și cu o suprafață utilă între 50 și 60 de metri pătraţi, a rămas în jurul a 300 de euro pe lună.

Rep.: Care este raportul dintre apartamentele vechi și cele noi, în preferințele clienților?

R.T.: Și în Târgu-Mureş, ca de altfel în cele mai importante reședinte de județ, apartamentele noi le concurează cu succes pe cele vechi, urmând trendul național, unde locuințele noi construite dețin o pondere de 58% din totalul căutărilor (în ușoară creștere față de nivelul consemnat în trimestrul anterior, respectiv 57%). Luând în calcul că unitățile locative noi continuă să fie în creștere pe piețele din Cluj Napoca (unde dețin o cotă de piață de 71%), Iași (70%), Bucureşti (61%), estimăm că și la nivelul orașului nostru cota de piață a apartamentelor noi va crește în următoarea perioadă. Este o consecință a armonizării benefice dintre cerințele tot mai complexe și justificate ale clienților și ceea ce dezvoltatorii imobiliari au înțeles să ofere ca portofoliu de produse. Sunt în construcţie sau în diferite faze de proiectare mai multe ansambluri rezidențiale în cartierele Tudor, Unirii, Libertății, 7 Noiembrie, Mureșeni, dar și în zona centrală. De asemenea, vor apărea noi ansambluri de locuințe (în general case) și în principalele localități limitrofe ale orașului Livezeni, Sâncraiul de Mureș, Sântana de Mureș, Budiu Mic, etc.

În ceea ce privește piața spațiilor de birouri din Târgu-Mureș, considerăm că ar fi nevoie de noi proiecte de dezvoltare, pe lângă cele deja finalizate sau propuse înspre construcție. Segmentul spațiilor de birouri moderne va trebui să se dezvolte la nivelul orașului nostru, pe fondul tendințelor de creștere a cererii din partea companiilor ce vor să opereze pe piața târgumureșeană, precum și pe fondul unei rate de neocupare mici, de sub 10%.

Rep.: Care este rolul unei agenții imobiliare?

R.T.: În actualul context al pieței imobiliare, atât în ceea ce priveşte achiziția, dar și închirierea unei proprietăți rezidențiale sau de business, există tot mai multe persoane sau corporații care aleg să colaboreze cu agențiile imobiliare. Unul dintre motivele principale în această decizie este diversitatea proprietăților imobiliare aflate în portofoliul agențiilor și, în consecință, posibilitatea clientului de a alege în conformitate cu specificațiile și nevoile pe care le are.

Intermedierea imobiliară presupune mai multe etape, de la oferirea de informații la prezentarea și vizionarea proprietăților, la încheierea și finalizarea tranzacției la notar sau, în cazul închirierii, prin semnarea contractului de închiriere între părți. Pe tot parcursul acestor etape, agențiile imobiliare, cu un grad crescut de profesionalism, oferă consiliere și asistență efectivă ambelor părţi implicate. În ceea ce privește negocierea diferitelor aspecte între potențialii clienți și ofertanți, rolul agenției imobiliare este de a armoniza și de a găsi elementul comun care să ducă la un grad crescut de satisfacție și, într-un final, la încheierea tranzacției imobiliare.

Rep.: Ce avantaje are clientul, dacă alege să lucreze cu o agenție imobiliară?

R.T.: Căutarea unei locuințe sau a unui imobil pe cont propriu necesită un efort considerabil și nu întotdeauna clienții dispun de timpul necesar desfășurării acestui demers. Opțiunea apelării la o agenție imobiliară profesionistă aduce astfel la “pachet” mai multe avantaje și anume:

În momentul colaborării cu o agenție imobiliară, timpul necesar găsirii unei locuințe se reduce substanțial, agenția având în portofoliul propriu o gamă diversificată de proprietăți, atât de pe piața locuințelor vechi, deja construite, cât și oferte de locuințe noi, în curs de construcție, promovate prin parteneriatele pe care agenția le derulează cu investitorii și dezvoltatorii imobiliari.

Un alt avantaj ar fi selectarea locuințelor și imobilelor, conform necesității clientului, luând în calcul faptul că agenția imobiliară cunoaște proprietățile din portofoliul propriu, dar și pe cele existente pe piață, putând astfel elimina, în avantajul clientului, acele proprietăţi care nu corespund întru totul cerințelor acestuia, clientul economisind astfel efort și timp.

În general, tuturor ne displace și avem o reticență în a lucra cu documente și înscrisuri oficiale emise de autorități (notari, agenții de cadastru, consilii locale, etc.), rolul agenției imobiliare fiind acela de a oferi asistență, verificarea documentelor și, implicit, încredere clienților. Avantajul în acest caz, pentru client, devine evident, prin conferirea certitudinii și a garanției unei tranzacții legale și certe.

Rep.: Cine este Fayora Imobiliare și ce tip de abordare aveți în relația cu clienții?

R.T.: Fayora Imobiliare este o prezență activă pe piaţa imobiliară din Târgu-Mureș și localitățile limitrofe, consolidându-și de la an la an poziția pe piață și având un număr crescând de clienți și parteneri imobiliari.

Suntem o echipă tânără, dinamică. Profesionalismul, seriozitate și eficiența activității ne-au recomandat să derulăm parteneriate și proiecte imobiliare cu cei mai importanți dezvoltatori din piață, dintre care amintim: Alfa Construct, Fomco 2006, Maurer Imobiliare, etc.

În perioada imediat următoare vom lansa și promova noi proiecte imobiliare, ansambluri de locuințe și case, în colaborare cu partenerii noștri actuali, dar și cu alți importanţi parteneri și dezvoltatori locali. Prin prisma parteneriatelor pe care le avem cu principalele instituții  bancare, dintre care amintim Banca Transilvania și BCR, venim în întâmpinarea clienților noștri, în sensul în care aceştia pot beneficia și de o finanțare adecvată.

Pe segmentul business suntem onorați să avem parteneri și clienţi firme locale și naționale, dar și companii străine multinaționale, care au ca obiectiv deschiderea de noi afaceri în Târgu-Mureș.

Ne dorim ca toți cei care ne calcă pragul și apelează la serviciile agenției Fayora Imobiliare să fie mulţumiți, să aibă încredere în seriozitatea noastră și, bineînțeles, să ne recomande mai departe și altor clienți, ca semn de apreciere față de activitatea pe care o prestăm.

Vă invităm să ne vizitaţi și pe www.fayoraimobiliare.ro.

A consemnat Florin Marcel SANDOR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE