Home / Cultură / „Odaia prizonierilor” de Tonitza, la Galeria de Artă Românească

„Odaia prizonierilor” de Tonitza, la Galeria de Artă Românească

Distribuie

Conducerea Muzeului Judeţean Mureş a prezentat miercuri, 28 noiembrie, cu prilejul unei conferinţe de presă, tabloul „Odaia prizonierilor” de Nicolae Tonitza. Lucrarea se află în custodia Muzeului Judeţean Mureş şi va putea fi admirată începând de sâmbătă, 1 decembrie, la Galeria de Artă Românească aflată la etajul 3 al Palatului Culturii din Târgu-Mureş.

Tabloul, în custodia Muzeului Judeţean Mureş

Potrivit informaţiilor furnizate de Soos Zoltan, managerul Muzeului Judeţean Mureş, „Odaia prizonierilor” a participat, recent, la o licitaţie organizată de Artmark, unde preţul de strigare a fost de 100.000 de euro, iar având în vedere interesul scăzut pentru achiziţionarea tabloului, proprietarii acestuia solicită un preţ de vânzare de 50.000 de euro. Totodată, Soos Zoltan a explicat că banii necesari achiziţionării tabloului de către Muzeul Judeţean Mureş ar putea proveni din bugetul de stat, graţie unei Hotărâri de Guvern din 2018.

„Tabloul a ajuns la Târgu-Mureş deocamdată în custodie, dar Tonitza este unul dintre favoriţii noştri şi are şi legături destul de strânse cu Ardealul – el a fost născut în Bârlad, dar totuşi a avut o perioadă de creaţie destul de îndelungată care se leagă de zona de sud a Transilvaniei, Ţara Făgăraşului. Perioada aceasta expresionistă este iarăşi o perioadă reprezentativă care se leagă de memoria Primului Război Mondial şi acesta este unul dintre motivele pentru care acest tablou a ajuns în custodia Muzeului Judeţean Mureş. Având în vedere că în acest an este dedicat memoriei închiderii Primului Război Mondial şi evident dedicat Centenarului, Muzeul Judeţean Mureş intenţionează să achiziţioneze din fonduri guvernamentale, fiind lansată în luna iulie 2018 o Hotărâre de Urgenţă de Guvern care ne dă posibilitatea de a depune proiecte la Ministerul Culturii pentru achiziţia de bunuri culturale, de obiecte, piese deosebite, şi evident şi modernizare sau renovare de monumente”, a explicat Soos Zoltan.

Atmosferă apăsătoare, de război

Detalii despre tablou au fost furnizate de Cora Fodor, istoric de artă în cadrul Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Mureş.

„L-a marcat această perioadă de prizonierat şi lucrările ulterioare se regăsesc în expoziţiile pe care le organizează în perioada de după Război, 1919-1920, în care se simte tuşa expresionistă mult mai fragmentată, mult mai hotărâtă şi cromatica foarte austeră, la fel cum se regăseşte şi în „Odaia prizonierilor”, tocmai pentru a accentua această atmosferă opresivă, apăsătoare pe care o aduce cu sine războiul. Tot din această perioadă mai largă face parte şi lucrarea „Odaia copiilor”, a arătat Cora Fodor.

Alex TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.