Home / Administratie / Ziua Națională, moment de aleasă sărbătoare pentru comuna Deda

Ziua Națională, moment de aleasă sărbătoare pentru comuna Deda

Distribuie

Primăria și Consiliul Local Deda și Asociația Culturală ”Cununa Călimanilor” vor marca Ziua Națională a României la Căminul Cultural din Filea, vineri, 30 noiembrie, cu ocazia spectacolului  folcloric ”Noi suntem români” dedicat Centenarului Marii Uniri. Comună etalon a Văii Mureșului Superior, Deda  își cinstește astfel trecutul, rădăcinile, bine înfipte în istoria poporului român, lucru subliniat și de primarul Lucreția Cadar.

„Comuna Deda a fost părtașă la toate evenimentele istoriei, ea fiind adânc înfiptă în istoria neamului românesc. Acest secol care s-a scurs de la 1 Decembrie 1918, a însemnat trecerea României, a poporului român,  prin perioade bune și mai puțin bune. La toate acestea,  Deda a fost părtașă, noi cetățenii comunei, ca și o comunitate mare de pe Valea Mureșului Superior. Înaintașii noștri au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, prin delegații Ioan Borșianu, învățător, și Andrei Ghidiu, protopop de Caransebeș, dedean de origine. Ei au fost prezenți la Marea Unire cu drept de vot, alături de ceilalți  mii de participanți care au votat necondiționat unirea Transilvaniei cu România. Dar, la Marea Unire au mai fost și alți reprezentanți din comuna Deda, Ioan Bancu, care pe atunci era notar al comunei. Aceste lucruri ne dau încrederea că Deda a fost întotdeauna bine reprezentată  în toate etapele și momentele importante ale istoriei , Dar și azi, noi respectăm înaintașii noștri , am editat niște cărți în care vorbim despre cei care au fost printre autorii marelui act istoric de Alba Iulia. Ne respectăm și eroii neamului căzuți pe câmpurile de luptă, în Primul și Al Doilea Război Mondial, prin ridicarea celor opt monumente la nivelul comunei, în fiecare sat al comunei câte două monumente. Numele lor este înscris la loc de cinste  cu litere de aur  care vor rămâne în memoria istoriei, a generațiilor care trec pe parcursul istoriei prin viață. Este  recunoștința noastră pentru cei care și-au dat viața pentru noi, pentru ca noi să avem azi o țară liberă, pentru a avea o comună frumoasă. Cu atât mai mult, responsabilitatea noastră este aceea de a face lucruri frumoase , de a sădi în sufletul tinerilor patriotismul și respectul pentru țară, pentru neam, lucru moștenit de la străbunii noștri. Avem datoria și obligația morală să o ducem mai departe, în granițele și unitatea statală pe care înaintașii ne-au lăsat-o . Deda a contribuit și o face de fiecare dată la acest mare moment al istoriei noastre,  prin spectacolele organizate, dar, totodată, și prin editarea unei cărți în acest an,  în 1.500 de exemplare  intitulată ”Deda, 100 de ani în texte și imagini”. Această lucrare  prezintă istoria celor 100 de ani a comunei de la Marea Unire, face legătura între trecut și prezent, legătura între generații, trecute și actuale, cu tot ceea ce înseamnă parte de istorie, economie, parte socială, cu tot ce înseamnă istoria de un secol  a localității Deda. Suntem mândri că am putut susține financiar această lucrare, ne dorim ca ea să ajungă la cele 1.500 de gospodării din comună, pentru a vedea ce a fost acum 100 de ani, precum și stagiul în care Deda  a ajuns în prezent”, ne-a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Ziua Națională, moment de aleasă cinstire

Ziua Națională va fi marcată la Căminul Cultural din Filea, cu un program artistic susținut de Ansamblul folcloric „Cununa Călimanilor”, Fanfara Municipiului Reghin și soliștii Ilinca Fărcaș, Ionela Matei, Alexandra Stoica, Natalia Andone, Anca Branea, Ciprian și Mihaela Istrate și  Mariana Deac.

„Cu acest prilej va  avea loc și lansarea cărții ”Deda, 100 de ani în texte și imagini”. Avem invitați la acest moment de sărbătoare delegați din partea instituțiilor județului. Practic, vom face un simpozion în care aducem la cunoștință  importanța acestei zile de 1 Decembrie și importanța împlinirii a 100 de ani de la noua noastră identitate națională. Sperăm ca prezența Fanfarei Municipiului Reghin la acest moment de sărbătoare , care se află în premieră la Filea, ea fiind prezentă doar la Deda,  să creeze acea atmosferă emoționantă, de stare de bine, dar în mod deosebit acea atmosferă patriotică pe care muzica de fanfară o dă. Sperăm ca prin acest moment de aleasă sărbătoare să fim pe placul concetățenilor noștri. Vor participa invitați din comună din toate instituțiile reprezentative, școală, biserică, administrație publică, oameni reprezentativ din satele comunei, alături de toți cetățenii care doresc să participe la acest frumos eveniment.Vom sărbători Ziua Națională în costume populare, prin muzică și dans popular, prezența ansamblului nostru „Cununa Călimanilor” va întări patriotismul nostru și dorința noastră de a rămâne români adevărați,oameni iubitori de țară, de glie și de neam strămoșesc. Aș dori ca la momentul de sărbătoare dedicat Zilei Naționale să avem o participare numeroasă, în care vom cinsti cei 100 de ani de la Marea Unire. Sala căminului este mare, asigură toate condițiile pentru buna desfășurare a unui eveniment de o asemenea ținută. Invităm pe această cale pe toți cetățenii, nu doar din Filea și comuna Deda, ci și pe cei din împrejurimi, să vadă ceva frumos, autentic și românesc. Cireașa de pe tort va fi cu siguranță prezența Fanfarei Municipiului Reghin, prin modul în care Imnul României va fi intonat, ceva deosebit, ceva solemn care te mișcă și îți dă putere să simți românește în tot ce e ființă umană”, a  spus Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Omagiu adus înaintaților prin realizările comunei

Fiecare realizare la nivel de comună vine ca o răsplată adusă înaintașilor, atât proiectele finalizate cât și cele de viitor, este de părere Lucreția Cadar.

„În ultimii 20 de ani,  comuna Deda a cunoscut o dezvoltare deosebită . Așa cum circulă o vorbă din popor, ce a zidit Ceaușescu, cei care au urmat nu au fost în stare să văruiască. La Deda acest lucru nu are cum să fie valabil. Din 2000 și până în 2020, când mi se va termina mandatul, sper ca realizările la nivelul comunei Deda să ridice comuna la cerințele locuitorilor, care sunt harnici și gospodari. La cămine stăm foarte bine, la capitolul școli de asemenea stăm foarte bine, la fel și în ce privește asistența medicală, infrastructura  e pusă la punct, asfalt, canalizare, care va fi finalizată integral în comună grație unui proiect de 2,5 milioane euro. De asemenea, în ce privește introducerea apei stăm foarte bine, facem demersuri și pentru introducerea gazului în comună, lucru care îl vrem realizat în următorii trei ani. Din punct de vedere al colaborării cu cetățenii comunei, stăm foarte bine, avem o legătură permanentă cu ei. Proiectele noastre de viitor se rezumă la construirea unei grădinițe noi cu program prelungit, la care se adaugă și aspecte legate de turism. Acest domeniu, în mandatul 2020-2024,  va sta în atenția colegilor mei de la primărie, respectiv a dezvoltării comunității noastre ca și stațiune turistică. Aceasta este dorința noastră pe viitor, printr-o hotărâre de Consiliu Local vom adopta această decizie de a deveni stațiune turistică, ceea ce ne va permite obținerea de fonduri pentru investirea și în domeniul turismului la nivel de comună, lucru care va aduce prosperitate cetățenilor noștri. Astfel, ne vom putea  valorifica produsele și spațiile care sunt,  prin construirea de pensiuni. Valea Bistrei o vom avea în vedere cu precădere  pentru dezvoltarea ei , deoarece este  o zonă deosebit de frumoasă. Ne gândim chiar și un teleferic până pe Scaunul Domnului, obiectiv turistic aflat pe teritorului administrativ al comunei Deda. Valea Bistrei este o zonă extrem de frumoasă care merită pusă în valoare. Facem toate aceste lucruri pentru că avem o țară frumoasă din care face parte și comuna Deda, la conducerea căreia există un colectiv bun de oameni, alături de care  lucrăm pentru dezvoltarea și înfrumusețarea ei”, a menționat primarul comunei Deda.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.