“Pentru România Unită”, la Iernut Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 264 Vizualizări

“Pentru România Unită”, la Iernut

În acest an de sărbătoare, Primăria și Consiliul Local Iernut omagiază pe cei ce au realizat visul aparent imposibil: unirea tuturor românilor. Într-o Românie vlăguită de război, înaintașii noștri au reușit acolo unde atâția alții dăduseră greș. Au reușit pentru că au fost uniți, au urmat țelul comun tuturor: un stat unitar, o casă mare pentru o mare familie – România Mare.

Delegaţi din Iernut la Marea Unire

În toiul pregătirilor pentru marele eveniment, în mijlocul festivităților desfășurate sub semnul Centenarului, am păstrat un moment de tăcere nu doar pentru sacrificiul românilor de acum 100 de ani, ci și pentru ca fiecare să ne întrebăm cu ce putem contribui pentru ca „România mea” să devină „România noastră”.

“Iernuțenii au participat și ei la Marea Adunare Națională din 1918. Ca delegați, ne-au reprezentat protopopul Alexandru Papiu, memorandistul Alexandru Macarie, martirul Remus Brustur, din Lechința. Dar, alături de ei, zeci de săteni au trăit intensitatea momentului istoric, acolo, la Alba Iulia. Moștenirea pe care bunicii și străbunicii noștri ne-au lăsat-o este o datorie, datoria ca prin faptele noastre să creștem avuția comună, omagiind astfel spiritul celor ce au săvârșit unirea. Primăria a sprijinit realizarea unui film documentar care ne va conduce pe urmele delegaților la Marea Unire”, a declarat Ioan Nicoară, primarul oraşului Iernut.

Activităţi numeroase

La Casa de Cultură Iernut și Biblioteca Orășenească s-au organizat, pe parcursul întregului an, activități culturale închinate Centenarului. Începând cu Ziua Internațională a Cititului Împreună, lansări de carte (Gr. Cartianu, Simona Anca Stoica, Iosif Albu, Cornel Mărginean, Mircea Gheborean), Primăria a fost gazda Festivalului de Teatru pentru Amatori „Gong” și a Festivalului de Dans „Iernuțeana”, a sărbătorit alături de elevii școlilor din oraș unirea Bucovinei și a Basarabiei cu România și a evocat, împreună cu solistul Ciprian Istrate și prof. dr. Florin Bengean, în cadrul unui eveniment cultural-istoric organizat în luna mai, importanța Marii Uniri.

Încă de la sfârșitul lunii octombrie frecvența evenimentelor s-a amplificat. Împreună cu cercul literar „Alexandru Macarie”, s-a subliniat „Rolul monarhiei în făurirea României Mari”. A urmat expoziția „Iernutul în imagini”, dedicată și ea momentului istoric, aici regăsindu-se imagini din Primul Război Mondial și până azi.

“S-au plantat 100 de stejari la Oarba de Mureș în memoria eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea patriei și s-a scris cu gard viu, pe dealul unde au murit 11.000 de soldați români, „Oarba de Mureș”. Primăria Iernut a sprijinit apariția antologiei „Iernut cultural în An Centenar”, volum ce cuprinde note biobibliografice despre autorii de carte iernuțeni și părți din scrierile lor. Aceasta a fost lansată pe 24 noiembrie și a fost un alt eveniment important care face parte din „Zilele culturale iernuțene”, a punctat Ioan Nicoară.

O altă prezentare a cercului Astra Iernut, care a avut loc în 29 noiembrie, la Casa de Cultură, ne-a arătat cine au fost iernuțenii participanți la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Sărbătoarea Zilei Naționale va începe, încă de la orele dimineții, cu manifestarea intitulată „Pentru România Unită”, unde va fi organizată pentru prima dată în orașul nostru parada la care vor participa instituții, asociații, societăți și organizații din zonă. Seara, în sala de spectacole a Casei de Cultură, va rula filmul documentar „Traseul memoriei iernuțene”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică populară patriotică susținut de artiști locali, alături de care vor evolua Veta Biriș, Ioanuț Langă și Simion Surdu.

“Celebrăm această zi privind cu speranţă spre viitor. Ziua Națională a României este a tuturor românilor care-și prețuiesc istoria și identitatea. La mulți ani!”, a transmis Ioan Nicoară.

Andrei VORNICU

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE