FOTO: Fibula de la Suseni pentru două doamne și doi domni – două românce, un maghiar și un sas Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1596 Vizualizări

FOTO: Fibula de la Suseni pentru două doamne și doi domni – două românce, un maghiar și un sas

Niciuna din persoanele distinse de Instituția Prefectului jud. Mureș cu Fibula de la Suseni nu a putut participa, din motive obiective, la ceremonia desfășurată la Sala Oglinzilor din cadrul Palatului Culturii din Tîrgu Mureș. Instituția Prefectului le-a acordat cea mai înaltă distincție a județului Mureș ambasadorului Luminiţa Teodora Odobescu, reprezentantului permanent al României la Uniunea Europeană, și la trei persoane care au aniversat un centenar de viață în 2018 – Veronica Vețian, Ráduly Béla și Adalbert Ștefan Cornel Hausknecht.

 

Sala Oglinzilor din Palatul Culturii din Tîrgu Mureș a fost, și în acest an, locul ales de către Instituția Prefectului jud. Mureș pentru a onora patru persoane din arealul mureșean. Ciudate coincidențe, care au vorbit subliminal de egalitate de gen și de non-discriminare etnică, două doamne și doi domni, două românce, un maghiar și un sas, au primit cea mai înaltă distincție a județului Mureș, Fibula de la Suseni, din partea prefectului jud. Mureș, Mircea Dușa.

„Dumnezeu ne-a dat șansa să fim astăzi martori la acest eveniment istoric al poporului român, Centenarul Marii Uniri.

Suntem privilegiați că trăim astăzi într-o țară întreagă în pace și echilibru.

Mulți români și-au dat viața ca noi, fii și nepoții lor, să trăim acest moment înălțător și ne-au lăsat o țară pe care avem datoria de onoare să o apărăm și să o iubim cu tot sufletul nostru.

Ei, eroi ai neamului românesc, nu au mai reușit să se bucure, dar sunt convins că astăzi ne zâmbesc de undeva de sus și ne îndeamnă să transmitem mai departe moștenirea pe care ne-au lăsat-o prin cea mai grea jertfă de sânge.

Încheiem astăzi un secol românesc glorios, dar frământat. Intrăm în cel de-al doilea secol al României Mari, care nu poate fi decât luminos, și avem toate motivele să fie așa.

Avem tot ce ne-am putut dori vreodată, avem bogății naturale, peisaje de nedescris, o zestre de tradiții infinită și, mai ales, oameni din cei mai deosebiți. Pentru că țara nu înseamnă numai granițe, ci țara înseamnă, în primul rând, oameni.

Vă invit, așadar, să fiți buni români, să duceți cu responsabilitate pe umeri visul strămoșilor noștri și să fiți cei mai buni oriunde vă veți afla, la școală, la serviciu, în familie!

Vă doresc ca următorul secol românesc să vă găsească uniți și liniștiți și convinși că România este pe drumul cel bun!

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a fost mesajul prefectului Mircea Dușa înainte de înmânarea distincțiilor.

Prin Ordinul nr. 328, emis în 15 noiembrie 2018, prefectul județului a decis conferirea distincţiei „Fibula de la Suseni” în semn de înaltă recunoaştere a întregii activităţi profesionale şi a aportului deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene, următoarelor persoane: Luminița Teodora Odobescu, Viorica Vețian, Ráduly Béla și Adalbert-Ștefan-Cornel Hausknecht.

Fibula de la Suseni a fost descoperită în 1924 în localitatea mureșeană cu aceeași denumire și a fost datată la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului, în așa-numitul Halstatt timpuriu sau prima vârstă a fierului. Această a fost declarată a fi unică în lume prin frumusețea lucrăturii și prin felul în care a fost păstrată. În plus, cercetările au scos la iveală o altă surpriză, piesa de bronz nu prezintă urme de folosire și nu se poate stabili cărei culturi aparține. Celebra Fibulă de la Suseni a devenit un adevărat simbol al județului Mureș, figurând pe actuala stemă a județului și fiind distincția cea mai importantă care se acordă de către Instituția Prefectului jud. Mureș de Ziua Națională a României.

Laudatio pentru fiecare persoană căreia i s-a acordat distincția Fibula de la Suseni le puteți citi în această seară pe site-ul Zi de Zi.

Ligia VORO

Foto deschidere: mama ambasadorului Luminița Odobescu, Valeria Pârlea, și strănepoata Vioricăi Vețian, Delia Fărcaș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE