FOTO: Omagiu adus înfăptuitorilor Marii Uniri, la Liceul „Vasile Netea” din Deda Deda
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 625 Vizualizări

FOTO: Omagiu adus înfăptuitorilor Marii Uniri, la Liceul „Vasile Netea” din Deda

Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda a marcat joi, 29 noiembrie, printr-un moment festiv, Centenarul Marii Uniri, prilej de recunoștință față de  înaintașii care au făurit în urmă cu un secol Marea Unire. Deși temperatura a coborât bine sub zero grade, elevii, însoțiți de cadrele didactice,  au ținut să aducă un omagiu marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, în curtea școlii, străjuită de cele două monumente ale eroilor din Deda căzuți în cele două războaie mondiale.

„Cu ocazia Zilei Naționale a României , noi, toată suflarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda am sărbătorit, alături de invitații noștri și de Fanfara Municipiului Reghin Marele Centenar al Unirii”, a precizat Maria Ștețco, directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea”.

Slujbă de pomenire pentru eroii neamului

În deschiderea evenimentului, părintele Grabriel Fărcaș a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului, cu îndemul la dragoste de neam și țară adresat celor prezenți.

„Este o zi înălțătoare, chiar dacă vântul bate atât de tare, parcă inimile și sufletele noastre sunt însuflețite de acel fior al patriotismului care face , acum la 100 de ani de la Marea Unire, să străbată peste veacuri și să ne gândim, așa cum am făcut-o și la sfânta slujbă de pomenire, la cei care au înfăptuit Marea Unire, la eroii neamului nostru, , iar pe  mai departe să ducem această țară pe culmile dezvoltării,  dar mai ales pe culmile nădejdii, credinței și dragostei. Fie ca această zi înălțătoare de aici din curtea liceului din Deda, să ne aducă aminte de cei care au înfăptuit Marea Unire,  să ne bucurăm împreună, să sărbătorim așa cum se cuvine această mare sărbătoare”, a spus părintele Gabriel Fărcaș.

„Să dovedim că suntem și noi patrioți”

Importanța actului istoric de la 1 Decembrie 1918 a fost subliniată și de primarul comunei Deda, Lucreția Cadar, cu aplecare asupra importanței respectării  moșternirii lăsate de înaintași generațiilor actuale.

„Au trecut 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 când și delegații de la Deda au votat necondiționat unirea Transilvaniei cu România. A fost un moment emoționant, un moment decisiv pentru poporul nostru, de la care, poate am devenit mai puțin patrioți. Cei care au participat atunci la Marea Unire, zecile de mii de oameni,  au mers acolo însuflețiți, cu inima și cu gândul pentru a realiza Marea Unire. Este nevoie să tragem concluziile și să dovedim că suntem și noi patrioți. Este nevoie să redobândim acest patriorism, acea dragoste de țară care să renască în sufletele și în inimile noastre.Avem o țară frumoasă, avem o comună frumoasă, avem oameni harnici, avem libertate, democrație, avem granițele unui stat independent, național și unitar. La toate acestea, avem obligația, lăsată de la bunicii și străbunicii noștri, de la cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru această țară liberă, ca noi să o ducem mai departe, să o facem mai frumoasă, să creem locuri de muncă și să fim uniți pentru o România mare în permanență”, a menționat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

„Să vă iubiți limba, țara, credința”

Pr. dr. Florin Bengean, fiu al localității Deda, a făcut o scurtă prezentare a semnificației marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918, cu referire la înaintașii din Deda care au participat la marele act istoric din urmă cu un secol.

„Îmi exprim sentimentul de bucurie și emoție să fiu părtaș la această sărbătoare a românismului organizată de Liceul Tehnologic „Vasile Netea”, la acest moment în care aducem prinosul nostru de cinstire și recunoștință pentru toți înaintașii noștri și pentru cei care, de-alungul întregii istorii au militat și s-au jertfit pentru împlinirea visului de veacuri al tuturor românilor. Simțim azi un aer rece, un aer de iarnă, dar să ne gândim că acum 100 de ani, pe 29 noiembrie 1918, românii din această parte de țară se îmbrarcau în trenuri pentru a lua drumul Alba Iuliei, Cetatea Marii Uniri, orașul care a îmbrăcat haină de legendă, orașul ca a semnat certificatul de naștere al României Mari. Această mare unire nu ne-a făcut-o nimeni cadou, nu a venit întâmplător în istoria neamului românesc așa din neant, ci este rezultatul luptei tuturor românilor  de-alungul veacurilor. Nu este meritul unui singur om sau al vreunui partid politic, ci este rodul luptei de veacuri a poporului român. Ne bucurăm să sărbătorim acest moment important al istoriei noastre și aici la Deda, și nu-mi rămâne decât să vă îndemn să vă iubiți limba, țara, credința, factorii care ne-au purtat prin istorie, alături de care am traversat o istorie întreagă. Avem datoria, onoarea și responbsabilitatea de a păstra această țară, și de a o lăsa celor care vin după noi, tot așa curată, sfântă și neprihănită . La mulți ani, România, la mulți ani, români!”, a precizat Florin Bengean.

Hora Unirii pe acordurile Fanfarei

Evocarea Marii Uniri a fost făcută și de către profesorii Gheorghe Dărăban, Gheorghe Paul Ilieș, Claudia Cheie, urmat de un recital artistic susținut de elevii liceului din Deda. A urmat depunerea de coroane  la cele două monumente ale eroilor din curtea liceului, iar la final, întreaga suflare s-a prins în  tradiționala Hora Unirii, pe acordurile Fanfara Municipiului Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE