FOTOGALERIE. Ger afară, căldură mare în sufletele sighișorenilor, la festivitatea Centenarului Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 273 Vizualizări

FOTOGALERIE. Ger afară, căldură mare în sufletele sighișorenilor, la festivitatea Centenarului

1 decembrie 2018, An Centenar, Sighișoara. La ora 10.55, termometrul indica -8 grade Celsius, iar aplicația de pe telefonul mobil preciza că temperatura se simțea de -12 grade. În jurul Monumentului Latinității din centrul orașului, pregătirile pentru evenimentul aniversar erau la final, iar trotuarele fuseseră deja ocupate de sighișoreni dornici să ia parte la eveniment. Întreaga suflare a înfruntat gerul și, zgribulită, s-a alăturat oficialităților fluturând steaguri și arborând, după caz, port tradițional sau măcar piese vestimentare care să fie în ton cu momentul. Cerul perfect senin lăsa razele soarelui să scalde peisajul într-o intensă lumină glacială, încremenind în aer zâmbete, glasuri, priviri și emoții. Organizatorii au fost punctuali și au dat startul la 11.00 fix.

La eveniment au participat protopopul Ovidiu Dan, primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean, Gavrilă Drăgan, profesor la Școala Gimnazială „Victor Jinga“ și reprezentanți ai Jandarmeriei, Armatei și ai Poliției.

Ovidiu Dan a ținut un discurs înflăcărat, în care a subliniat importanța conservării valorilor autohtone și a celebrării eroilor care au făcut posibilă existența României de acum.
„Azi ne rugăm Cerului și fiilor neamului care în vremea aceea au stat de veghe și au apărat țara de făcătorii de rele trimiși să rupă punțile dintre noi și Dumnezeu, dintre noi și pământul acesta, iar amintirea și curajul lor veghează să nu ne amestecăm la obiceiuri cu străinii, să nu ne lepădăm datina, să știm că acasă înseamnă doar locul unde am venit pe lume, de unde am plecat în lume și de unde vom pleca din lume. (…) Acasă înseamnă să iubim și să nu uităm acele suflete mărețe și caractere drepte și brave care în legea neamului și în faptul fiecărui răsărit de soare ne îndeamnă să ținem la puritatea obiceiurilor noastre și a năravurilor noastre. Și așa să ținem dreaptă în conștiință cumpăna istoriei, și în inimă și lacrimă numele tuturor celor fără de nume, până la sfârșitul vremurilor“, a fost mesajul transmis de protopop.

Uniți, tot înainte

Ovidiu Mălăncrăvean a mulțumit tuturor celor de față pentru prezența la eveniment într-o zi importantă pentru țara noastră, în pofida temperaturilor scăzute.
„Sărbătorim astăzi Ziua Națională a României, sărbătorim astăzi 100 de ani de la Marea Unire, de la marele vis al tuturor românilor, visul de a trăi între granițele aceleiași țări, visul pe care l-au împlinit, de a fi toți românii la un loc, pentru că aveau aceeași obârșie. Au fost zile extrem de grele și în acea perioadă, dar toți românii, din toate teritoriile, aveau conștiința apartenenței. Trăind separat, în unități administrative separate și cu o politică separată, această conștiință a rămas vie. Amenințați mereu, din toate părțile, de mai-marii vremurile, de imperiile care stăteau la granițele noastre – Imperiul Otoman, Imperiul Rus, Imperiul Austro-Ungar – românii și-au păstrat apartenența la o singură țară și au avut un ideal, de a se uni. Acest ideal și această conștiință a fost dublată de munca neîntreruptă a preoților vremurilor, de cărturarii vremurilor, care i-au sprijinit și îndrumat, i-au ținut uniți și, în sfârșit, pe 1 decembrie 1918, acest mare vis s-a înfăptuit. Această mare realizare a poporului nostru s-a făcut cu mult sacrificiu. Să nu uităm de jertfa sutelor de mii de ostași români care au căzut în Primul Război Mondial, să nu uităm de politicienii vremurilor și preoții vremurilor, care mai târziu au sfârșit în închisorile comuniste, dar irealul s-a realizat, noi ne bucurăm astăzi de o Românie Mare, unită, mesaj pe care vreau să îl transmit și azi, în această mare zi de sărbătoare: doar uniți, împreună și în armonie, vom putea să depășim toate greutățile pe care le întâmpinăm“, a declarat edilul municipiului Sighișoara.

Gavrilă Drăgan a realizat o scurtă retrospectivă a sacrificiilor făcute de înaintașii noștri, acum un secol, când ideea ca românii să se regăsească între granițele unui singur stat părea doar un vis frumos.
„Acum 100 de ani, după patru ani de război, se încheia Primul Război Mondial, iar românii erau în trei state și au luptat de multe ori și unii împotriva altora, în armate diferite. Cu toate acestea, sfârșitul anului 1918 aducea ceea ce nimeni nu gândea la începutul anului 1914, și anume că România cea Mare, cea visată de oamenii noștri politici și oamenii noștri de cultură se realiza după Unirea Basarabiei, la 27 martie 1918, după unirea Bucovinei, la 28 noiembrie 1918, venea rândul Transilvaniei să se alăture României întregite. Atunci, pentru români s-a născut o nouă țară, o țară cu multe greutăți, și au știut să le depășească. România avea o suprafață cât Anglia și a știut să dea țării cea mai frumoasă perioadă culturală, economică și politică, perioada interbelică. Să dea Dumnezeu să prindem, mulți dintre cei care suntem aici, mai ales copiii, 150 de ani și, de ce nu, 200 de ani și, de ce nu, o eternitate“, a declarat profesorul.

Depunere de coroane și defilare de final

În continuare a avut loc festivitatea de depunere a coroanelor. Delegația Primăriei municipiului Sighișoara a deschis ceremonia, urmată apoi de delegația Batalionului 72 „Negru Vodă“, delegația Poliției Municipale Sighișoara, delegația Secției de Jandarmi Sighișoara, delegația Grupului de Pompieri Sighișoara, delegația Asociației de Revoluționari Sighișoara, delegația Societății Comerciale Apă-Transfer termic Sighișoara, delegația Spitalului Municipal Sighișoara, delegația Partidului PNP, delegația Liga Sindicatelor Pensionarilor, delegația Școlilor Gimnaziale „Victor Jinga“ și „Octavian Goga“, delegația Liceului Tehnologic nr. 1, delegația Colegiului Național „Mircea Eliade“, delegația PSD, filiala Sighișoara, delegația Asociației Creneluri Sighișorene, delegația Liceului „Joseph Haltrich“, delegația Școlii Gimnaziale „Radu Popa“, delegația Partidului Alianța ALDE, delegația PNL, filiala Sighișoara, delegația Forumului Național pentru Sighișoara și delegația Asociației Culturale Sighișoara 2016.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și parada portului popular, în cadrul căreia cetățenii care au adoptat o ținută tradițională au putut-o prezenta publicului. La ora 12.00, lumea a început să se risipească și să de dezmorțească, ajutată de temperatura care a mai urcat între timp cu 3 grade. La urma-urmei, ziua era în toi, iar Centenarul Marii Uniri trebuie sărbătorit și în familie, care la români e o instituție sacră și în cadrul cărora sufletele se încălzesc indiferent de anotimp, de an și de loc și cu siguranță vor continua să o facă și în 2118.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE