FOTO: „Visul de Aur al Românilor” sărbătorit la Sărmaşu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 246 Vizualizări

FOTO: „Visul de Aur al Românilor” sărbătorit la Sărmaşu

Comunitatea din oraşul Sărmaşu a sărbătorit Ziua Naţională a României prin două evenimente organizate joi, 29 noiembrie, şi vineri, 30 noiembrie, care au reconfirmat faptul că la Sărmaşu cea mai importantă dată din calendar este 1 decembrie, zi în care se celebrează Marea Unire de la Alba Iulia, din anul 1918.

Cetăţeni de Onoare post-mortem

Joi, 29 noiembrie, manifestarea a fost organizată la Monumentul Eroilor din Vișinelu, unde a avut loc un Tedeum de pomenire a eroilor participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde satul Vișinelu a avut doi delegați, în persoana proprietarului de terenuri Dumitru Moga și a cantorului bisericii din Vișinelu, Vasile Crișan. Cei doi delegați au fost împuterniciți de comitetul local din Cistelec – cum îi spunea actualului sat Vișinelu în vremea respectivă – să interpreteze credenționalul la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Evenimentul a continuat cu un moment de depunere de coroane de flori, un program artistic al elevilor Școlii Gimnaziale „Ovidiu Iuliu Moldovan” din Vișinelu și cu conferirea a două titluri de Cetățean de Onoare post-mortem celor două personalități locale care au participat la evenimentul de acum 100 de ani, respectiv Dumitru Moga și Vasile Crișan.

Vineri, 30 noiembrie, parcul din faţa Casei de Cultură a oraşului Sărmaşu a găzduit o manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Sărmaşu dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Programul manifestării a cuprins parada portului popular, intonarea Imnului Naţional şi ridicarea pe catarg a drapelului naţional, cuvântul de deschidere rostit de ing. Ioan Mocean – primarul oraşului Sărmaşu, un Tedeum oficiat de preoţii bisericilor de pe raza administrativă a oraşului Sărmaşu, depuneri de coroane de flori şi defilarea gărzii de onoare, după care manifestarea a continuat în incinta Casei de Cultură.

Marea Unire din 1918, „punctul astral al istoriei naţionale”

În alocuţiunea sa către comunitatea din Sărmaşu, primarul localităţii, ing. Ioan Mocean, a subliniat însemnătatea zilei de 1 decembrie 1918 pentru poporul român.

„1 decembrie 1918, „Visul de Aur al Românilor”, sărbătoarea tuturor românilor de pretutindeni, citându-l pe Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care spunea cu ocazia constituirii Adunării Eparhiale de la Alba Iulia că „cei de astăzi care locuim pe aceste meleaguri ale României dintre cele mai udate în lacrimi şi sânge de înaintaşii noştri. De asemenea, toţi cei care trăim în acest spaţiu transilvănean avem privilegiul de a fi contemporani cu urmaşii celor care au înfăptuit „Visul de Aur al Românilor”, un simbol al afirmării hotărâtoare a poporului care-şi decide singur soarta. Sărbătorim, astăzi, un Centenar, o sută de ani de România Mare, o sută de ani de când a prins contur dorinţa de a vedea adunaţi toţi românii în graniţele aceluiaşi stat liber, independent printre naţiunile lumii, citându-l pe academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: „Centenarul trebuie să arate că avem simţ de ceremonie şi solemnitate a recunoştinţei. Poporul acesta, ca şi alte popoare, n-a fost mereu pe şuvoiul de succes al istoriei, dar a reuşit ceva unic, într-un moment de mare gravitate: Marea Unire de la 1918 care este punctul astral al istoriei naţionale”, a afirmat ing. Ioan Mocean.

„Fapta istorică a întregii naţiuni române”

Totodată, primarul oraşului Sărmaşu a subliniat că Marea Unire de la 1918 reprezintă un vis secular al românilor de a se afla împreună, respectiv o faptă istorică a întregii naţiuni române.

„A fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a unui guvern, a niciunui partid. Este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. Prin Marea Unire din 1918 s-a realizat cadrul naţional propice pentru dezvoltarea societăţii într-un ritm mai rapid, prin înmănuncherea, în acelaşi stat, a tuturor energiilor şi capacităţilor creatoare ale poporului român. Respectul şi recunoştinţa noastră se îndreaptă spre toţi acei români: ardeleni, bucovineni, basarabeni, bănăţeni, care au conservat în vremuri vitrege sufletul naţional”, a arătat ing. Ioan Mocean.

Gânduri pentru viitor

Referindu-se la viitor, primarul oraşului Sărmaşu şi-a manifestat încrederea că „peste încă un Centenar, tinerii să aibă aceeaşi nestăvilită dorinţă de schimbare dând sens marii aniversări, acela de a stimula viitorul”.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE