Grup statuar în cinstea „părinților Unirii” la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 530 Vizualizări

Grup statuar în cinstea „părinților Unirii” la Luduș

Un moment care poate fi numit istoric a avut loc odată cu celebrarea Centenarului Marii Uniri în orașul Luduș. În prezența invitaților speciali la eveniment, Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, senatorul PSD Horea Soporan, deputatul PSD Gheorghe-Dinu Socotar și vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Alexandru Cîmpeanu, a fost dezvelit Complexul statuar închinat părinților fondatori ai Statului Național Unitar Român. Pe locul din Piața Unirii unde se afla bustul primului unificator al Țărilor Române, Mihai Viteazul, alături de acesta s-au alăturat cele ale Regelui Ferdinand I, al Reginei Maria a României și a marilor oameni politici Ion I.C. Brătianu și Iuliu Maniu. Ceremonia organizată de Consiliul Local și Primăria Luduș intitulată „Ziua Zilelor Noastre”a demarat cu prezentarea onorului unei gărzi de onoare, iar după intonarea Imnului „Deșteaptă-te române” a continuat cu un Te Deum dedicat Zilei Naționale și sfințirea grupului statuar.

Momentul Marii Uniri trebuie cinstit cu pioșenie și mândrie

 

În continuarea ceremoniei au avut loc scurte alocuțiuni ale personalităților. „Sărbătorim astăzi o sută de ani de la Marea Unire, o zi unică, datorită căreia întreaga noastră istorie capătă sens, măreție și noblețe. Dacă în 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia nu ar fi luat naștere primul stat unitar al românilor, cu siguranță istoria și destinele noastre actuale erau cu totul altele. Această naștere trebuie cinstită cu foarte multă pioșenie, cu mândrie și multă înțelepciune, dar mai ales cu hotărâre. Fără acel moment istoric, toată jertfa înaintașilor, a marilor bărbați și voievozi ai neamului românesc ar fi fost inutilă. Istoria poporului nostru este dealtfel una de două mii de ani, o istorie zbuciumată. Credem că la acest lucru se gândea și marele poet al neamului Mihai Eminescu atunci când a scris „Țara aceasta trebuie să fie într-adevăr românească, sau nici nu merită să nu fie”. Istoria noastră de azi, pe care cu toții trebuie s-o scriem, trebuie să fie o continuare la ceea ce s-a întâmplat la Alba Iulia acum o sută de ani, altfel acești o sută de ani ar deveni o viețuire fără sens și o decădere față de acel moment unic și glorios al istoriei noastre. Trebuie să respectăm și să onorăm credința și solidaritatea pentru împlinirea idealurilor celor pe care îi onorăm azi, aici”, au fost cuvintele primarului Cristian Moldovan. Edilul orașului Luduș a mulțumit apoi celor care au contribuit la realizarea grupului statuar și le-a acordat acestora Diplome de Onoare.

Mircea Dușa: „Tineretul trebuie să mențină ceea ce au realizat înaintașii, o țară unită și independentă”

 

Un scurt mesaj mulțimii din Piața Unirii a adresat și prefectul Mircea Dușa, fost Ministru al Apărării. „Trăim astăzi momente unice, înălțătoare. Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru șansa pe care ne-a dat-o, de a fi contemporani cu serbarea Centenarului Marii Uniri. La 1 Decembrie 1918 s-a împlinit năzuința de veacuri a poporului român, cea de unitate. După Decebal și Burebista, cei care au unit pentru prima dată popoarele de pe aceste meleaguri, istoria noastră a fost una zbuciumată, dar a avut continuitate. Avem aici marile personalități care au făcut mari eforturi pentru îndeplinirea acestui vis al Românilor, să aibă o țară unită. Nu trebuie să-i uităm nici pe ceilalți înaintași care s-au jertfit, armata română care a plătit tribut de sânge pentru a crea premizele Marii Uniri, în Războiul de Independență și în cele două războaie mondiale. Am încercat în aceste zile să organizăm pentru tineri evenimente care să evoce sacrificiul și jertfele înaintașilor. Scopul acestora este de a transmite tinerilor mesajul de a continua ceea ce au obținut înaintașii noștri, să mențină o țară întreagă și independentă, pentru ei și generațiile următoare”, a rostit prefectul Mircea Dușa.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerile de coroane și jerbe de flori la cele cinci monumente dezvelite și cu o paradă militară oferită de garda de onoare.

 

Program artistic la Casa de Cultură

Celebrarea Centenarului a continuat în cursul serii la Luduș, în Sala Mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” cu un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul „Ardealul” din Luduș și interpreții Ovidiu Nechita, Ovidiu Furnea, Ina Todoran, Florin Boita, Robert Târnăveanu și Ionuț Langa, acompaniați de orchestra „Ceterașii din Ardeal” condusă de Florin Rupa. Prezentatorii spectacolului au fost Emanuel Petran, actor și regizor la Teatrul Național Cluj și Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” din Luduș.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE