Serbarea Centenarului, la înălțime la Iernut Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 648 Vizualizări

Serbarea Centenarului, la înălțime la Iernut

Marea sărbătoare a celebrării Centenarului Marii Uniri la Iernut a fost una la înălțime. Cu ger afară, dar cu multă căldură în suflete, de la mic la mare locuitorii orașului mureșean și-au dat întâlnire în centrul orașului pentru a lua parte la festivitatea organizată de Primăria și Consiliul Local Iernut, numită simbolic „Pentru România Unită”. Echipați ca pentru vremea de afară, iernuțenii s-au „înarmat” cu stegulețe și eșarfe tricolore și s-au prezentat la marea sărbătoare. După deschiderea oficială și slujba religioasă, la statuia Latinității din centrul orașului a urmat depunerea de coroane, după care primarul Ioan Nicoară a ținut o scurtă alocuțiune.

„Celebrăm această zi privind cu speranţă spre viitor. Ziua Națională a României este a tuturor românilor care-și prețuiesc istoria și identitatea. Pentru a fi noi astăzi, aici împreună, eroii neamului s-au jertfit și noi trebuie să le cinstim memoria așa cum se cuvine. Trebuie să construim împreună o Românie prosperă, o țară pentru copii și nepoții noștri, din care aceștia să nu mai plece. Să-i facem să fie mândri că sunt români, așa cum suntem noi de înaintașii noștri, cei care au făcut posibil ca noi să fim astăzi împreună aici. Moștenirea pe care bunicii și străbunicii noștri ne-au lăsat-o este o datorie, datoria ca prin faptele noastre să creștem avuția comună, omagiind astfel spiritul celor ce au săvârșit Unirea. Este un mesaj pentru cei tineri: Nu ne judecați pentru ce nu am făcut bine, duceți mai departe tradiția și construiți o lume mai bună, în care să trăiți în pace și prosperitate! La mulți ani români, La mulți ani România!”, a fost mesajul edilului Ioan Nicoară.

În continuare, acesta a cordat Diplome de merit post mortem urmașilor locuitorilor din Ienut și localitățile aparținătoare care au

participat la Marea Adunare Națională din 1918, delegații care au reprezentat aceste meleaguri: protopopul Alexandru Papiu, memorandistul Alexandru Macarie, martirul Remus Brustur, din Lechința, alături de alte zeci de săteni care au trăit intensitatea momentului istoric de la Alba Iulia.

Participare cu bucurie, de la cei mai mici la pensionari

 

Frigul de afară nu s-a mai resimțit în momentele următoare, fiind anulat de căldura din sufletele participanților. A urmat un scurt program artistic, în cadrul căruia au interpretat cântece patriotice grupuri formate dintre cei mai mici locuitori ai orașului și interpreții locali Rareș Măcinic, Carina Avram, Roxana Iagăr și Raluca Mureșan. Ceremonia a continuat cu o inedită paradă a instituțiilor, asociațiilor și organizațiilor din Iernut. După defilarea plutoanelor Poliției Locale și a reprezentanților ISU Iernut, prin fața oficialilor au trecut mai întâi cei mai mici locuitori, de la elevii grădinițelor și claselor primare, a celor de la Școala Gimnazială și a Liceului Tehnologic, la organizațiile din localitate, încheind cu Asociația Pensionarilor și reprezentanții Parohiei Greco-Catolice.

Dacă în urmă cu decenii astfel de „defilări” erau obligatorii, de această dată pe chipurile tuturor se putea citi bucuria de a participa benevol la manifestație. Evident, în cazul celor mai mici nu se poate afirma că aceștia conștientizau însemnătatea evenimentului, dar ei au preluat bucuria de la cei mari.

Ceremonia s-a încheiat cu o demonstrație a Brigăzii de pompieri voluntari, după care s-a încins o mare Hora Unirii. Înainte de retragerea spre gura sobelor, actorul Rudy Moca i-a invitat pe iernuțeni la Casa de Cultură, unde de la ora 18.30, a avut loc un spectacol cultural. În deschiderea acestuia a fost prezentat filmul documentar „Traseul memoriilor iernuțene”, după care pe scenă au urcat în cadrul spectacolului intitulat „Pentru România unită”, interpreții Veta Biriș, Ionuț Langă, Simion Surdu, avându-i alături pe aceiași Carina Avram, Roxana Iagăr, Raluca Mureșan și Rareș Măcinic.

Întreaga manifestare a fost una care și-a atins scopul, una deosebită, în care locuitorii orașului și ai comunelor învecinate au petrecut împreună momente de neuitat, momente în care au fost cu adevărat mândri că sunt români. S-au auzit necontenit urările La mulți ani România, La mulți ani români, La mulți ani iernuțeni !

Întreaga manifestare a fost una care și-a atins scopul, una deosebită, în care locuitorii orașului și ai comunelor învecinate au petrecut împreună momente de neuitat, momente în care au fost cu adevărat mândri că sunt români. S-au auzit necontenit urările La mulți ani România, La mulți ani români, La mulți ani iernuțeni !

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE