Share

Home / Consiliul Judetean Mures / VIDEO, FOTO: „Mureşeni în tranşeele Marelui Război”, expoziţie la Secţia de Etnografie şi Artă Populară

VIDEO, FOTO: „Mureşeni în tranşeele Marelui Război”, expoziţie la Secţia de Etnografie şi Artă Populară

Secţia de Etnografie şi Artă Populară din cadrul Muzeului Judeţean Mureş şi-a deschis porţile sâmbătă, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, pentru toţi iubitorii de cultură care au dorit să viziteze expoziţiile din incinta Palatului Toldalagi din Târgu-Mureş.

Dramatismul războiului de tranşee, redat cu fidelitate

La loc de cinste în oferta pentru vizitatori s-a aflat expoziţia „Mureşeni în tranşeele Marelui Război”, proiect derulat în parteneriat cu Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Mureş, Asociaţia K’Arte şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Ghidul vizitatorilor a fost dr. Dorel Marc, cercetător ştiinţific, care a precizat că scopul proiectului cultural este cercetarea în vederea reconstituirii şi restituirii unor valori ale patrimoniului cultural şi imaterial, prin metodele interdisciplinare ale istoriei, arheologiei, etnologiei, antropologiei şi muzeologiei, referitoare la Primul Război Mondial în arealul judeţului Mureş.

Astfel, oaspeţii au primit informaţii extrem de interesante despre specificul războiului de tranşee, locul unde militarii erau nevoiţi să petreceă un timp îndelungat, de ordinul săptămânilor sau chiar al lunilor. Pe lângă explicaţiile furnizate de cercetătorul ştiinţific dr. Dorel Marc, vizitatorii expoziţiei „Mureşeni în tranşeele Marelui Război” au avut posibilitatea de a se informa de pe panourile special realizate în acest sens, despre modul în care au fost construite tranşeele, dar şi despre serviciile sanitare, igiena, alimentaţia şi modalităţile de odihnă ale militarilor care luptau din tranşee.

„Am încercat să reproducem toată linia tranşeelor, începând de la Călimani, zona Vătava, până la Călugăreni. Am vrut să arătăm viaţa cotidiană, viaţa de zi cu zi din tranşee, cum săpau ei aceste tranşee, dulgherii şi tâmplarii care au fost pe front au construit în mare parte aceste tranşee. Era o adevărată fortificaţie acolo”, a explicat cercetătorul ştiinţific dr. Dorel Marc.

Exponate interesante

Totodată, expoziţia mai cuprinde şi documente inedite despre participarea mureşenilor la Primul Război Mondial, o machetă care reconstituie o confruntare militară, o copie după Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, precum şi eşarfa tricoloră care a însoţit delegaţia din Şardul Nirajului la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918.

Alex TOTH

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

UMFST: Activități de pregătire sportivă și consiliere nutrițională pentru candidații la Medicină Militară

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș organizează, în perioada martie – …

Share
Share