ISU Mureș sărbătorește Centenarul cu o monografie a pompierilor și avansări în grad Slider
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1162 Vizualizări

ISU Mureș sărbătorește Centenarul cu o monografie a pompierilor și avansări în grad

În dimineața zilei de 3 decembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” a desfășurat la sediu un eveniment cu dublă însemnătate pentru pompierii din județul Mureș.

Cu prilejul Zilei Naționale de 1 decembrie, s-au înaintat în gradul următor înaintea expirării stagiului minim 4 reprezentanți ai ISU Horea. În gradul militar de căpitan a fost avansat locotenentul Gagyi Mihai Andrei, dar au fost sărbătoriți și subofițerii care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor, pregătirea profesională și comportarea demnă și care au îndeplinit cel puțin jumătate din durata stagiului minim în grad, plutonier adjutant Pasc Dumitru Aurel în gradul de plutonier adjutant-șef, plutonier major Focșan Ioan în gradul de plutonier adjutant și plutonier major Moldovan Liviu Lucian în gradul de putonier adjutant.

O zi importantă pentru ISU Mureș

„Astăzi a avut loc înaintarea în grad a celor care au îndeplinit condițiile înainte de termen, respectiv lansarea „Monografiei Pompierilor Mureșeni”. Volumul dedicat pompierilor mureșeni este o idee mai veche, apărută de câțiva ani, și care doar în acest an s-a putut materializa cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, al Asociației Pompierii Mureșeni, a arhivelor naționale și bineînțeles a colegului nostru, plutonier major Mircea Țântar, care a dus o muncă de documentare în vederea elaborării lucrării. Cu ocazia înaintării în grad, a fost avansat la gradul de căpitan locotenentul Gagyi Mihai, care este comandatul detașamentului de pompieri Târgu-Mureș și încă trei subofițeri de la sediul inspectoratului și subunitățile de intervenție”, a spus colonel Buhăianu Cristian, prim-adjunct al inspectorului-șef.

„Monografia Pompierilor Mureșeni”, vol. 1, este o lucrare bilingvă româno-engleză la care s-a lucrat în ultimii ani pentru a strânge la un loc toată informația și istoricul pompierilor din județ. Este structurată în șapte capitole: Scurt istoric al judeţului Mureş, Începuturile activităţii de stingere a incendiilor în judeţul Mureş, Primul Război Mondial şi făurirea României Mari, Pompierii Mureşeni în perioada Interbelică, Începuturile activităţii de stingere a incendiilor în Sighişoara, Mijloace de stingere a incendiilor folosite între secolele XIX şi XX și Sala Tradiţiilor – imagini.

Puținele documente traduse în limba română consemnează că în anul 1581, Guvernul de la Viena, ca urmare a neînțelegerilor dintre cetățenii orașului Târgu-Mureș și nobili, reglementează obligațiile nobililor față de oraș. Nobilii care doresc să locuiască în oraș, sunt datori să plătească o taxă anuală, să contribuie la ținerea străjilor de noapte, care, printre alte obligații, o aveau și pe aceea de a observa eventualele incendii izbucnite în oraș. Acest moment marchează începuturile meseriei de pompier în Târgu-Mureș.

Primul volum din trei

Cartea menționează atât istoria pompierilor din reședința de județ, cât și cea din Sighișoara, menționând și cel mai dramatic eveniment din istoria orașului, incediul din 30 aprilie 1676, când în câteva ore datorită unui vânt puternic, incendiul a cuprins orașul de jos, cetatea și toate împrejurimile. În decurs de șase ore au ars 624 de case, 120 de ferme, șapte turnuri de apărare, printre care și cel cu ceas, și două biserici.

Lucrarea a fost scrisă cu sprijinul colegilor de la detașament, care nu doar l-au înlocuit pe autor atunci când a avut nevoie de timp pentru studiul materialelor și documentare, ci și în traducerea unor documente găsite în limba maghiară. Este un material interesant, care ne învață nu doar despre istoria pompierilor, ci și istoria județului nostru, plin de evenimente însemnate, descrieri și fotografii memorabile.

„Această lucrare este primul volum, începând cu aproximativ anii 1500 și terminând cu anul 1937 când se înființează pompierii militari. Al doilea volum urmează a fi 1937 și perioada comunismului, iar următorul volum 1990 până în zilele de astăzi. Am început această muncă de mai mult timp, am adunat informații din arhivele naționale din Târgu-Mureș, precum și din Biblioteca Județeană a județului Mureș, unele informații le-am găsit și aici în cadrul detașamentului de pompieri Târgu-Mureș. Nu a fost o muncă ușoară deoarece foarte multe din documente erau scrise în limba maghiară și a trebuit să apelăm la traduceri de specialitate”, a spus autorul monografiei, Plutonier major Țântar Ștefan Mircea, subofițer în cadrul detașamentului de pompieri Târgu-Mureș.

Volumele următoare vor fi lansate în anii următori. „Eu sper să apară începând cu luna ianuarie. Am strâns informație și pe perioada comunismului, urmând să aprofundez în perioada următoare. Nu pot da o dată exactă, dar sper că la sfârșitul anului viitor să iasă și volumul II”, a spus Țântar Ștefan Mircea.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE