Home / Recomandări zi de zi / Bursă de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități

Bursă de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități

Distribuie

Evenimentul a avut loc recent, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş din Târgu-Mureş, fiind organizat cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.

Directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef, a remarcat că puțini  agenți economici au răspuns invitației.

”Au fost contactați 116 agenți economici și și-au anunțat prezența 6 agenți care au oferit aproximativ 20 de locuri de muncă vacante pentru persoane cu dizabilități, ca muncitori necalificați în domeniile de confecționare a jucăriilor, în prelucrarea metalelor și ajutor bucătar”, a declarat Gheorghe Ștef, care e sigur că această premieră va fi urmată de alte acțiuni similare pe viitor.

Directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș, Eva Man, a subliniat că pot fi angajate doar persoanele cu gradul III de handicap, câte 4 ore pe zi.

”Persoanele cu dizabilități au posibiltatea legală de a presta activitate în situația în care sunt încadrate în gradul III de handicap, cu un program de 4 ore pe zi. Înseamnă că sunt afectate 50% din aptitudinile de muncă, în situația în care ele nu pierd niciun leu din indemnizație. În această situație, verificarea aptitudinilor profesionale la încadrare se realizează prin modalitatea perioadei de probă, de maximum 30 de zile”, a declarat Eva Man.

Ori pensie, ori loc de muncă

El însuși persoană cu handicap locomotor, juristul Zolyomi Csaba a atenționat asupra confuziei ce se poate face între indemnizație și pensie de invaliditate. Prima nu se pierde în caz de angajare însă pentru a doua, dacă omul nu mai lucrează, va fi nevoit să reia de la zero procedurile de reîncadrare în categoria pensionarului.

”Indiferent de gradul de handicap, pot fi angajate numai persoanele  care primesc pensie de urmaș sau pensie de invaliditate gradul III. Cei cu gradele I sau II trebuie să opteze între pensie și loc de muncă, iar acest lucru nu se referă la indemizația de handicap, care nu se pierde indiferent de grad”, a explicat Zolyomi Csaba, care a completat că după ce nu va mai fi angajată, persoana își poate primi înapoi pensia însă dosarul trebuie refăcut de la zero, ceea ce durează uneori luni de zile, perioadă în care omul rămâne fără venit. Acesta este motivul pentru care multe persoane cu dizabilități nu aplică pentru angajare.
Juristul Asociației HIFA nu a dorit să comenteze prevederile noului proiect al Legii pensiilor prevede schimbări în ceea ce priveşte pensiile de invaliditate şi de urmaş. De exemplu, o persoană cu un handicap sever poate lucra de acasă şi poate cumula pensia cu veniturile.

Premieră de bun augur

Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Mureș, Elida Deac, a concluzionat că deşi nu s-au reușit angajări ci doar prime luări de contact, această primă inițiativă a Bursei locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități a fost una de bun augur. Instituțiile implicate au ajuns să se cunoască, să afle fiecare despre cerințele celorlalte.

”Instituția noastră a fost prezentă cu câțiva tineri, persoane cu handicap între 19 și 35 de ani, în căutare de locuri de muncă, aflând că pentru angajare trebuie luați în evidența AJOFM. Am luat contact cu câțiva angajatori, am aflat care sunt cerințele lor, s-au pus întrebări, inclusiv de ONG-urile de profil. Noi va trebui să rezolvăm problema transportului acestor eventuali viitori angajați”, a spus Elida Deac, care a subliniat importanța acceptării și integrări acestor oameni, capitol la care mai este de lucrat, la nivel de mentalitate.

Potrivit legislației actuale, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, cu cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja cel puțin 4% din numărul total de angajaţi. În caz contrar, acestea plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat  persoane cu handicap. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă acordă subvenții, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată, dacă-i mențin cel puțin 18 luni. Subvenția lunară este de 2.250 de lei și se acordă proporțional cu timpul lucrat.

V. OANCEA

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO/VIDEO: Târgu Mureș, orașul tuturor posibilităților sau orașul tuturor gropilor? – „Ocolești o groapă, dai în trei”

Distribuie „Municipiul Târgu Mureș – un oraș plin de istorie și cultură” este vechea etichetă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.