“JERTFE ȘI ÎMPLINIRI ALE SĂTENILOR MUREȘULUI SUPERIOR ÎN ANUL 1918” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 320 Vizualizări

“JERTFE ȘI ÎMPLINIRI ALE SĂTENILOR MUREȘULUI SUPERIOR ÎN ANUL 1918”

 

 

       Asociația Culturală Mureșul Superior are plăcerea, să invite mass media şi publicul din Stînceni-Mureș, Sărmaș-județul Harghita și localitățile învecinate, în data de 08-09.12.2018, la o serie de evenimente din cadrul proiectul cultural “JERTFE ȘI ÎMPLINIRI ALE SĂTENILOR MUREȘULUI SUPERIOR ÎN ANUL 1918” evenimentele dedicate Sărbătorii Centenarului Marii Uniri și Primului Război Mondial.

Program evenimente:

Stînceni 8 decembrie, de la ora 17:00
– Expoziție foto-documentară;
– Simpozion-cu tema contribuția sătenilor din zona Topliței la infăptuirea Marii Uniri și a Primului Razboi;
– lansarea cărții “Topliţa Marea Unire”, autor prof. Dr. Lazăr Costel Cristian;
– Spectacol de muzică populară, cu interpreții: Ciprian și Mihaela Istrate, Ana Ilca Mureșan, Ioan Dordoi, Ansamblul Artistic “Mureșul” din Tîrgu Mureș, Dorina Oprea, Dorina Grad, Leontina Pop, Maria Sîntean Faghiura, Ina Todora, Ovidiu Furnea, Ioan Cristian Țăran și Ansamblul Flori de pe Mureș din Stînceni.


Sărmaș 8 decembrie, de la ora 16:00
– Expoziție foto-documentară;
– Simpozion- cu tema contribuția sătenilor din zona Topliței la infăptuirea Marii Uniri și a Primului Razboi;
– lansarea cărții “Topliţa și Marea Unire”, autor prof. Dr. Lazăr Costel Cristian;
– Spectacol de muzică populară, cu interpreții Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Alexandru Pugna, Maria Butilă, Ciprian și Mihaela Istrate, Sorin Filip, Andra MAtei, Ioan Cristian Țăran, Ciprian Ilie, Corul Arhangheli din Toplița și Ansamblul Mugurii Sărmașului.


Proiectul reprezintă un omagiu adus actelor săvârșite, sacrificiilor realizate în Primul Război Mondial pentru unitatea celor care vorbeau aceeași limbă și apărau aceeași țărână moștenită și Unirea Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918.
Dorim ca tinerii să știe ce sărbătoresc, iar cei mai în vârstă să trăiască puțin din importanța bucuriei actului Unirii, precum și rememorarea reprezentanților lacalităților, care au participat la semnarea credențialelor de la Alba Iulia.

Este rememorarea evenimentelor Primului Război Mondial care au făcut posibilă pregătirea și organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 decembrie1918 cu participanți și din arealul Mureșului Superior, în localitatea Stînceni din județul Mureș.

Prin manifestările proiectului nostru, dorim să aducem în memoria membrilor colectivității zonale, o parte din bucuria vremurilor Unirii de la Alba Iulia. Totodata, informăm publicul, prim mijloace accesibile: expoziție foto-documentară, simpozion, lansare de carte și specatcol de muzică populară tinerii zilelor noastre care nu știu sau nu înțăleg semnificația Marii Uniri și teprezintă un omagiu adus actelor săvârșite, sacrificiilor realizate în Primul Război Mondial pentru unitatea celor care vorbeau aceeași limbă și apărau aceeași țărână moștenită.

 Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Mureșul Superior, în parteneriat cu  Ministerul   Culturii și Identității Naționale, Primăria Stînceni și Primăria Sărmaș.

 Coordonator proiect – Ioan Cristian Țăran

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE